Centrum Gageldonk verwelkomt derde Bouwkennisdag: “Op de bouw heb je een fantastische job”

26 mei 2023

Werken in de bouw? Dan is je toekomst gegarandeerd! Bedrijven zitten te springen om vakmensen. “Op de bouw heb je een fantastische job.” Dat zegt Arjen de Vries van Lithos bouw & ontwikkeling.

Hij kan het als man van de praktijk weten. Sociaal projectleider is hij bij deze bouwpartner, de man die stenen en mensen met elkaar verbindt. Al tien jaar werkt Lithos samen met Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom aan Gageldonk-West waar het veel van nieuwe woningen bouwt.

Gageldonk-West was eens een verouderde wijk, nu gloort hier de toekomst. Voor de bewoners, voor Bergen op Zoom. Maar misschien ook wel voor de tientallen leerlingen van ’t Rijks, verschillende opleidingen van Curio en het ZuidWestHoek College. En ook voor mensen met een uitkering, die via de gemeente Bergen op Zoom aanwezig waren. Allemaal komen ze een kijkje nemen op de bouwplaats van Centrum Gageldonk, het nieuwe hart van de wijk.

De deelnemende bedrijven: Lithos, De Kok Bouwgroep, Stadlander, Spring Architecten, Bakker Metselwerken, NOA, G&L Elektrotechniek BV, Van den Elshout & De Bont, P. Jansen Installatietechniek, Rialto Vastgoedontwikkeling, Saplab. Ze willen allemaal de bouw promoten. Jongeren verleiden hun wereld binnen te stappen.

Handjes nodig

“We hebben handjes nodig, maar ze zijn er niet”, legt De Vries uit. “We kunnen niet allemaal notaris of advocaat worden.” Tieners denken niet meteen aan werk in de bouw als ze nadenken over wat ze willen worden. Dat is jammer, vindt hij. “Kids worden beïnvloed door wat ze rond zich heen zien.” Dat je in de bouw je handen vies maakt bijvoorbeeld. “Dat hoeft echt niet meer zo te zijn.”

Zo verbaast de 18-jarige Mustafa zich over wat hij allemaal ziet. “Ik heb in Turkije in de bouw gewerkt.” Hard werken onder niet al te beste omstandigheden. Dat is hier wel anders, ziet hij. Verleidt hem dat in de bouw te gaan werken? “Ik volg bij Curio de opleiding zorg.” Switchen zal er niet snel in zitten. Hij volgt voorlopig zijn droom. “Ik wil dokter worden”, bekent hij.

Yasr van 17 is zich bij Curio aan het oriënteren op wat voor opleiding hij wil volgen. “Het liefst iets in de logistiek”, denkt hij terwijl hij met twee stukjes flexibele pijp in handen heeft waar hij zojuist heeft kunnen ‘spelen’ bij de stand van Van den Elshout & De Bont. Hij moet er zelf om lachen. Wie weet!

Leerling-monteurs

Dat de bouw aantrekkelijk is als plek om te werken, wil projectleider Jeroen de Waal van P. Jansen Installatietechniek maar al te graag benadrukken. “Ik heb twee leerling-monteurs meegenomen. Ze studeren binnenkort af. Ik dacht meteen: zo kunnen we goed laten zien dat jongeren voor techniek kiezen.” Zijn boodschap is ook: “Je moet het leuk maken.” Zodat de jongeren die eenmaal de bouw binnenstappen er ook blijven werken. “Want dat is uiteindelijk het doel.”

Lees voor