Poorthove: van praktijkruimte naar eigentijdse appartementen 

11 mei 2023

Het klinkt zo makkelijk. Je verbouwt een voormalige praktijkruimte van de huisarts tot twee appartementen. Zo klaar! Dat beeld klopt niet, vertellen Maarle Rommens en Nanko Klein Paste, vastgoedontwikkelaars van Stadlander. Want ‘transformeren’, zoals zo’n verbouwing heet, is allesbehalve eenvoudig.

Toch zien beiden dit steeds vaker op hun pad komen. De verhuur van dit soort commerciële ruimtes, vaak onder bestaande woongebouwen, gaat steeds lastiger. Leeg laten staan is zonde. “Er is veel vraag naar woningen en maar een beperkt aanbod.”

Als een commerciële ruimte langer leeg staat en er geen nieuwe huurder is, kan ervoor worden gekozen om die ruimte te verbouwen tot woningen. Dat gebeurt dus ook in Poorthove: daar komen in plaats van de leegstaande huisartsenpraktijk twee eigentijdse appartementen. “De ruimte leeg laten staan is niet alleen zonde van de ruimte, het is ook niet goed voor de leefbaarheid in een woongebouw. Bewoners komen er elke dag langs. Daarom kiezen we voor ‘omkatten’, voor transformeren.”

Niet alleen wat wanden en een keuken

Dat blijkt een lastig proces, als de twee ontwikkelaars er op inzoomen: “Als we een woning renoveren, maak je van een oude woning er eentje die als nieuw is. Dat is op zich al een complex verhaal. Maar hier veranderen we de functie van de ruimte: van werken naar wonen. Dan is dat veel meer dan wat wanden en een keukenblok plaatsen.” In een verouderde woning komt op de plek van de keuken weer gewoon een keuken terug. Hetzelfde geldt voor de badkamer. Alles houdt dezelfde plaats en functie, en wordt alleen vernieuwd en verbeterd. In een zogenaamde commerciële ruimte zijn ook leidingen en installaties aangelegd, maar dat was allemaal in functie van dat gebruik.

Gewoon cv-ketel

Vaak is niet duidelijk waar wat ligt, vooral in de vloeren. Dan wordt het puzzelen en hopen dat het meevalt. Voor de bouwpartner, die voor de verbouwing wordt gevraagd, is dat een fikse uitdaging. Ook deze vakmensen kunnen niet door beton kijken. Voordat het karwei begint passeert ook nog een reeks van vragen de revue. Als buitenstaander denk je: die twee nieuwe woningen kunnen beter meteen van het gas af. Dat is toch de toekomst. “Nee,” klinkt het heel beslist. “Bij Poorthove zijn er voorlopig nog geen plannen voor groot onderhoud of grootschalige verduurzaming voor de 16 appartementen. Dit gebeurt pas op de lange termijn, omdat de appartementen nu al een relatief goed energielabel hebben. Daarom komt er gewoon een cv-ketel in. Zo hebben alle appartementen hetzelfde installatiesysteem.”

Tekst gaat verder onder de foto

‘Niet boren vóór 8 uur’

Een weloverwogen besluit, blijkt als Rommens en Klein Paste het verder uitleggen: “De twee woningen gasloos maken is niet handig. Dan moeten we een cv-monteur sturen voor de 16 bestaande woningen en weer een andere voor de 2 nieuwe.” Geen goed idee dus. Bij de transformatie wordt nagenoeg dezelfde plattegrond als van de bestaande woningen aangehouden. Verschillen zijn er wel. “We maken bredere deuren, in verband met het gebruik van rollator of rolstoel. Tussen slaapkamer en badkamer plaatsen we een schuifdeur, dat vergroot de mogelijkheden. Ook komen de installaties in de inpandige berging. Daardoor is er meer ruimte in de woonkamer en keuken.” Deuren en radiatoren uit de voormalige praktijk worden opnieuw gebruikt, waar dat mogelijk is.

De bewoners van de huidige woningen zijn bijgepraat over wat gaat komen. Ze worden tijdens de werkzaamheden voortdurend op de hoogte gehouden. Zodat ze weten wanneer er wat overlast kan zijn. “Niet boren vóór 8 uur, zeiden ze.” Iets waar zeker rekening mee wordt gehouden. Eind april is de klus begonnen, de verhuur start nog deze maand en in juli krijgen de nieuwe bewoners de sleutel, is het plan.

Lees voor