Duurzame installaties zorgen voor comfort en lage kosten

27 juli 2023

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de twee woongebouwen in Smerdiek-West die nu in aanbouw zijn. De 33 appartementen – 13 koop en 20 huur – zijn zeer energiezuinig. De bewoners kunnen uitzien naar een aangenaam binnenklimaat en lage energiekosten.

Het bouwproject in Sint-Maartensdijk is een initiatief van Stadlander, de gemeente Tholen en Bouwgroep De Nijs-Soffers. Stadlander gaat de huurwoningen verhuren. Naar verwachting is de oplevering van de twee woongebouwen rond de jaarwisseling 2023-2024.
Een aangenaam binnenklimaat en lage energiekosten, hoe bereik je dat? Door duurzame installaties te gebruiken in de nieuwbouw. Cristian Nuijten van Nuijten Installatietechniek in Hoogerheide en Richard Tange van Tange Electrotechniek in Bergen op Zoom vertellen erover.

Warmte en koeling uit de bodem

Cristian Nuijten: “We leveren in beide woongebouwen vloerverwarming en vloerkoeling via één installatie. Dat is een warmtepomp met hoog rendement. Er zijn negen bronnen op 150 meter diepte gecreëerd. In de zomer gaat de warmte vanuit de woning de aarde in. In de winter gebruik je die warmte uit de bodem weer om de woning te verwarmen.”
Volgens Nuijten is de gebruikte warmtepomp niet alleen zeer zuinig, maar ook heel stil. “Je hebt ook luchtwarmtepompen. Die maken meer geluid en geven minder rendement. Wij werken daarom het liefst met bodemgebonden installaties.”

Heerlijk comfortabel

De installatie – voor elk woongebouw één – zorgt in huis voor veel comfort. Nuijten: “Vloerverwarming geeft gelijkmatige warmte in huis. En als de installatie koelt, straalt de vloer echt koude af. Dat voelt heerlijk comfortabel in de zomer.” Nuijten Installatietechniek levert ook de warmtepompboilers, het leidingwerk voor water en sanitair, thermostaten per verblijfsruimte en een gebalanceerd ventilatiesysteem. “De warmte van de warme lucht die het systeem uit de woning zuigt, komt in de verse lucht die wordt aangevoerd. Zo gebruik je de warmte opnieuw. Het is een circulair systeem.”

Zonnepanelen

Tange Electrotechniek in Bergen op Zoom is ook actief op de bouwplaats in Smerdiek-West. Het bedrijf verzorgt het complete elektrische installatiewerk, inclusief de videofooninstallatie, de stopcontacten, de verlichting en de zonnepanelen die de elektriciteit leveren.
Richard Tange: “Op het gebouw met de huurappartementen komen 108 zonnepanelen. Ze hebben een vermogen van 400 wattpiek en een te verwachten opbrengst van bijna 40.000 kilowattuur. De zonnepanelen zorgen voor duurzaamheid. Bovendien gaat het hier om glasfoliepanelen. Dat zijn zonnepanelen met een glasplaat erover. Die zijn degelijker dan foliepanelen. Door het gebruik van zonnepanelen dragen we niet alleen bij aan lagere energielasten, maar ook aan een beter milieu.”

Lees voor