Vijf jaar FlupHelpt: vrijwilligers houden dorp leefbaar

22 augustus 2023

Bijna iedere dag komt ze naar de gezellige huiskamer in de Rozeboom. “Ik kijk er naar uit, mijn kinderen weten het. Ze houden er rekening mee als ze bij me langs willen komen.” Plonie Kot (bijna 82) is een van de vaste gebruikers van de ontmoetingsplek die FlupHelpt biedt in de recreatiezaal van de Rozeboom, het woongebouw aan de Eendrachtstraat van Sint Philipsland.

Sinds begin 2022 is dit de plek waar oudere Fluplanders elkaar bijna elke dag een paar uur kunnen ontmoeten. Eventjes weg van thuis. “Daar heb ik het goed naar mijn zin hoor”, verzekert Plonie. “Ik lees graag.” Maar zo af en toe wat mensen zien, dat bevalt haar ook uitstekend. Ze is niet de enige. Tegen 14 uur stroomt de huiskamer langzaam vol. De bel beneden gaat andermaal, ditmaal een onbekende voor de deur. Maar die blijkt een doos met appelflappen te willen afgeven, verrassing van een van de bezoekers.

Ritje naar ziekenhuis

FlupHelpt ontstond 5 jaar geleden, eind september wordt het eerst jubileum gevierd met een bescheiden feestje. Tientallen vrijwilligers zetten zich voor de oudere bewoners van het dorp in. Door koffie te schenken in de huiskamer zoals Marian Quist doet. Of door medicijnen te halen, een ritje naar het ziekenhuis te maken, gewoon bij iemand op bezoek te gaan. Oproepjes verschijnen op de groepsapp, er is altijd iemand die reageert. Zo blijft Sint Philipsland leefbaar en hoeft wie ouder wordt niet uit het dorp weg!

‘Extra koffiemiddagen tegen zomer-eenzaamheid’

Bestuursleden Lena Polderman, Agnes van den Burg en Jaap van Oudenaarde van Fluphelpt zijn volop tevreden over hoe het gaat. Maar willen meer, veel meer. Een dagopvang bijvoorbeeld. Elke dag open. Van ’s ochtends tot einde middag. Maar ja, van vrijwilligers mag je veel vragen, maar niet alles. “Mensen krijgen het steeds drukker, de kleinkinderen opvang, mantelzorg.” Want die vrijwilligers zijn meestal zelf actieve jonge senioren. En die zitten niet graag stil. Zoals Marian Quist (66) die zich als vrijwilliger inzet in de huiskamer. “Ik ben er zomaar ingerold, ik hoorde ervan op een informatie-avond.” Ze twijfelde geen moment. “Ik vind het leuk om met mensen bezig te zijn.”

‘Vrijmibo’ op z’n Fluplands

Vooral op vrijdagmiddag, lacht ze. “We hebben hier een vrijmiddagborrel.” Een heuse vrijmibo! “Met bier, wijn en hapjes, heel gezellig.” Al drinkt ze zelf geen druppel mee, verzekert ze. Maar terug naar het bestuur dat aan het puzzelen is over die stap naar volwaardige dagopvang. Zodat mensen die nu nog naar elders gaan gewoon in Flupland kunnen blijven. Het klinkt simpel, maar is dat allesbehalve weten ze inmiddels. “We zijn erover met de gemeente Tholen in gesprek, dat gaat goed, de lijntjes zijn kort.”

Maar alleen met vrijwilligers is de stap naar dagopvang niet te zetten. Dat betekent ook dat er overleg met zorgorganisaties, zorgverzekeraars zelfs, nodig is. Om zorgprofessionals aan FlupHelpt te binden. Maar ook dat ze met allerlei regelgeving te maken krijgen. “Het eerste oriënterende gesprek met de gemeente is gevoerd. We staan in ieder geval open voor deze stap.”

Rozeboom is in trek

Intussen groeit wat FlupHelpt doet steeds meer tot een begrip uit, ook buiten het dorp. “We krijgen telefoontjes van mantelzorgmakelaars over hun cliënten en wat wij kunnen betekenen.” Lena Polderman heeft bij het Burgerberaad Zorg Zeeland uitleg gegeven over het ontstaan van FlupHelpt. In dat beraad wordt gepraat over de toekomst van de zorg in de provincie.

Sinds de huiskamer van FlupHelpt in de Rozeboom draait is het complex ineens geliefd om er te gaan wonen. “Eerst stonden er meerdere appartementen leeg, want er was niks te doen hier.” Nu staat bijvoorbeeld bezoekster Plonie Kot te popelen om er ook te gaan wonen, maar moet ze voorlopig nog geduld hebben.

De Rozeboom is van woningcorporatie Stadlander, dat de voormalige recreatiezaal aan FlupHelpt gratis ter beschikking stelt. “Daar zijn we heel blij mee, we voelen ons bevoorrecht.” Met subsidie van onder meer de gemeente Tholen, maar ook met giften, weet FlupHelpt zich prima te redden. Zo is nu ook de binnentuin van zitjes voorzien, zodat bezoekers bij warm weer daar lekker in de schaduw zitten.

Zo blijft FlupHelpt actief. En tackelt zelfs met een extra koffiemiddag in juli en augustus de zomereenzaamheid. Ouderen zien kinderen en kleinkinderen op vakantie gaan en blijven zelf alleen achter. FlupHelpt helpt! Ook op zo’n moment!

Lees voor