Bewoners Fort-Zeekant schilderen samen buurtkunstwerk

5 september 2023

“Kijk, dit is de zee”, zegt de 11-jarige Miss. Ze is druk aan het schilderen op een rechthoekig bordje. Boven de golven verft ze een zwart vlak. “Daar komen palmbomen op.”

Het schilderij van Miss dient als inspiratie voor een kunstwerk dat later deze maand verschijnt op een woning in de nieuwe woonbuurt Bergse Buren. Een ruimte van 4,5 meter hoog en 2 meter breed is daarvoor uitgespaard op de gevel van de bijzonere woning aan de Van Hoornbeekstraat. “Fijn dat dit daar straks te zien is”, wijst Miss naar het hoekpand waar het buurtkunstwerk komt. Glunderend: “Ja, dat geeft best een goed gevoel.”

Inspiratiebronnen

Behalve het schilderij van Miss zijn er nog veel meer inspiratiebronnen. Op de kunstworkshop, zaterdag 2 september in het Amaliapark, zijn namelijk veel buurtbewoners afgekomen. Vooral jeugdige kunstenaars in de dop, maar ook volwassenen doen mee. De begeleiding is in handen van kunstenaars Nouglise IWAZ. Zij gebruiken de workshop als inspiratie voor het kunstwerk dat dit nieuwe deel van Fort-Zeekant gaat sieren.  

Kunst als middel

“Het idee achter dit project is buurtparticipatie, de sociale samenhang bevorderen”, zegt IWAZ tussen de bedrijven door. “Hier ontmoeten mensen uit de buurt elkaar. Ze leren elkaar kennen. Om dat voor elkaar te krijgen zetten we kunst in als middel.”

“Het wordt een heel tof schilderij”, zegt Nouglise. “Voor de vakantie hebben we al twee bijeenkomsten gehad. We hebben met buurtbewoners gesproken. Deze workshop is een vervolg daarop. Er is veel enthousiasme. Er komen allerlei ideeën naar boven. Dat zie je: de zee natuurlijk, dit is Fort-Zeekant, maar ook bloemen en planten. En de buurt, het sociale.”

Vrolijkheid

Nouglise helpt Kyara (12) met een groot schilderij met veel groen. “Schilderen is mijn hobby”, zegt Kyara. “Creatief zijn in verschillende stijlen. Ik beeld bijvoorbeeld uit wat ik droom. Nu schilder ik water en groen, vrolijkheid en vriendelijkheid in de buurt.”Met de inspiratie van Kyara, Miss en al die andere deelnemers aan de workshop, gaan Nouglise en IWAZ aan de slag in het atelier.

Lees voor