‘Groene hofjes en een kralenketting van pleintjes voor de nieuwe Gummarusvelden en het Doktersdreefje’

29 september 2023

Hij krijgt een steeds duidelijker beeld van hoe het moet gaan worden. Nog steeds
maakt architect-stedenbouwkundige Ton Mulleners met zoon Bas aanpassingen
op hun oorspronkelijk schetsplan. Dat plan behelst de stedenbouwkundige en architectonische invulling van de huidige Gummarusvelden en het Doktersdreefje. Het is de eerste stap in de vernieuwing van het stadscentrum vanuit de samenwerking Vitale Vesting. Doel daarbij is om het beeld van een vesting terug te halen, maar vooral om een omgeving te creëren waarin de toekomstige bewoners zich heel prettig gaan voelen. Het project zou in 2025 een start moeten krijgen en met een tweetal jaren gerealiseerd moeten zijn.

Ton Mulleners is een zeer ervaren architect en stedenbouwkundige. Hij startte zo’n drie decennia geleden met tweelingbroer Kok na hun studie in Delft hun bureau. Er werden al snel bijzondere opdrachten gerealiseerd, ook in het buitenland. “Wij zijn meer van de traditionele architectuur en de klassieke stedenbouw. We zoeken heel bewust naar samenhang met de omgeving, kijken daarbij ook echt naar het DNA dat we daar ontdekken. Het allerbelangrijkste vinden we dat de bewoners zich prettig gaan voelen in hun nieuwe omgeving. We hebben door het hele land flinke projecten mogen realiseren. Een goed voorbeeld hierbij is ‘De Woerd’ in Utrecht. Daar lopen de bewoners echt met een glimlach rond en nog steeds ontvangen we lovende kritieken.” 

Hofjes met intieme straatjes en pleintjes

Ton Mulleners is een bevlogen architect die vol enthousiasme vertelt over het komende project op de plek van de Gummarusvelden en het Doktersdreefje.
“Hier zoeken we echt naar wat we noemen het herstel van het historisch weefsel. We creëren er hofjes – ik noem het graag Gummarushofjes – met intieme straatjes en verschillende pleintjes. Die pleintjes worden ontmoetingsruimten, de ‘huiskamers’ van de wijk. Eén ervan is wat groter en gaat het centrale plein vormen. De woningen krijgen geen voortuintjes maar een bestrating die uitnodigt om er lekker te zitten. Er komen verschillend soorten woningen, een mix van appartementen en beneden- en bovenwoningen. Hierdoor ontstaat een diversiteit aan bewoners”.  

Dorpse sfeer met veel groen

Naar verwachting komen er in het totaal een kleine tachtig woningen. “Met een dorpse sfeer, veel ruimte tussen de woningen en vooral ook veel groen. De Gummarushofjes krijgen vanaf het Doktersdreefje een zichtlijn tot het laatste hof. De bebouwing verspringt in hoogte, waardoor er speelsheid ontstaat terwijl het geheel een wat stoere en kloeke uitstraling krijgt. De tuinen aan de achterzijde worden relatief klein gehouden, voor de huizen zal een mooie stedenbouwkundige ruimte zijn. En we zorgen voor aansluiting met de omgeving en de bestaande bebouwing die past bij de karakteristiek ervan.”

Dit artikel stond ook in de Steenbergse Courant op 28 september 2023.

Lees voor