Buren helpen bij onthulling buurtkunstwerk Bergse Buren

13 november 2023

Elf, tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één, nul… Ga je iets onthullen op de elfde van de elfde, dan begin je natuurlijk niet met tien. Zeker niet als die onthulling ook nog eens gepland is rond 11.11 uur. Sinds dat tijdstip – eigenlijk een kwartiertje later, want de eerste poging om het doek weg te trekken mislukte – is Bergse Buren een prachtig buurtkunstwerk rijker.

Bergse Buren is een nieuwe woonbuurt in de Bergse wijk Fort Zeekant. “Dit gevelkunstwerk is een van de laatste puzzelstukjes van de nieuwe buurt”, zei Robert Huisman, projectleider van bouwpartner ERA Contour, iets voor 11.11 uur in de Van Hoornbeekstraat. “De woningen staan er, er is groen, kinderen kunnen hier spelen en voor bewoners zijn er mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Vandaag komt er, op deze markante plek, een kunstwerk bij.”

Een thuis

Volgens Jeffrey Verweij, gebiedsconsulent van Stadlander, is er een hele mooi wijk ontstaan. Zijn boodschap aan de bewoners: “Nu is het aan jullie om er een thuis van te maken. Dat kan als je elkaar kent en elkaar ontmoet. Een aanzet was het maken van dit kunstwerk.”

Buurtbewoners waren namelijk nauw betrokken bij het ontwerpen ervan. Tijdens workshops van de kunstenaars Nouglise en IWAZ droegen ze ideeën en elementen aan voor het buurtkunstwerk. Nouglise maakte dankbaar gebruik van al die inbreng vanuit de buurt. Ze liet zich ook inspireren door oude foto’s van de Zeekant.

Na het aftellen van elf tot nul trokken de bewoners, Aad en Lian van Dijk, aan een touw om het doek op de gevel van hun woning weg te trekken. Het doek bleef echter hardnekkig zitten. De kracht van Bergse Buren toonde zich meteen, toen een buurman een ladder ging halen om het doek los te maken.

Het Fort en de Zeekant

De tweede poging lukte, waardoor het gevelkunstwerk tegen 11.30 uur in volle glorie zichtbaar werd: een zonsondergang boven het water en een door duinen omgeven fort. Nouglise: “Ik hoor van veel mensen dat ze hun eigen ideeën erin terugzien. Het was een geweldig project, mijn eerste grote opdracht als kunstenaar.”

Aad en Lian van Dijk bleken, tot slot, zeer tevreden over het kunstwerk op hun gevel. Aad: “Het is de kers op de taart van deze nieuwe buurt.”

Lees voor