Dorpshart voltooid: ‘Het is fantastisch hier, Halsteren heeft alles’

24 november 2023

Het nieuwe dorpshart van Halsteren is af. De grote klus is geklaard. Twee supermarkten, mooie woningen, nieuwe ontsluitingswegen, een aantrekkelijk dorpsplein met horeca. En volop gratis parkeergelegenheid. Als laatste project is de nieuwbouw van De Leeuwerik gerealiseerd.

Om dat te vieren was er deze week een feestelijk moment in een aangenaam warme tent op het plein. Met muziek van smartlappenkoor Bittere Tranen, een drankje en lekkers uit de foodtruck van Bouwgroep Schrijver. Hoogtepunt was het plaatsen van een mast bij De Leeuwerik. Met in de top een vlag met opschrift Vogelenzang Halsteren!

Tien jaar is er tot nu toe gewerkt aan plan Vogelenzang. De aanloop was lang, maar dat is al lang vergeten. Wat telt is het resultaat. En daar is iedereen meer dan tevreden mee. Of het nu gaat om wethouder Joey van Aken, Gerrit Atres van winkeliersvereniging Winkelhart Halsteren, bewoners van de appartementen of Marc van der Steen, de bestuurder van woningcorporatie Stadlander. Ze zijn allemaal vol lof.

Meer groen op plein

“Na 10 jaar zetten we een mooi uitroepteken. En het wordt nog mooier. Want we gaan meer groen en plantjes aan het plein toevoegen”, beloofde wethouder Van Aken. Precies wat Winkelhart Halsteren aan de gemeente heeft gevraagd, zegt voorzitter Gerrit Atres: “We hebben goede, korte lijnen, wij willen meer sfeer, zij denken met ons mee.”


Het is mooi zoals het nu is, stelt hij tevreden vast. “Het is levendig, wonen en winkelen versterkt elkaar. En we hebben geen leegstand van winkels en volop gratis parkeerplaatsen”, benadrukt deze ondernemer. Bestuurder Marc van der Steen van Stadlander noemde iedereen die hier mag wonen en winkelen ‘geluksvogels’, een beetje spelend met de vogelnamen van De Nachtegaal, De Leeuwerik, De Merel, De Kievit, de appartementencomplexen van Stadlander.

Met een glimlach

In totaal 124 eigentijdse, energiezuinige woningen, 42 gerenoveerde en maar liefst 82 compleet nieuwe zijn gerealiseerd. Een behoorlijke klus voor aannemersbedrijf Schrijver. “Maar mooi om aan dit plan te mogen werken”, bedankte directeur Landré Schrijver voor de samenwerking met Stadlander en de gemeente. “Voor ons was dit de eerste keer dat we nul-op-de-meterwoningen bouwden.”

Bouwen met een glimlach en voor een glimlach, omschrijft hij de manier van werken van het bedrijf. Lachen doet zeker Carla Strack, bewoonster van De Merel, nu ze ziet hoe ze woont. Haar woongebouw onderging een forse renovatie. Die ging van start kort nadat ze er vijf jaar was komen wonen. Toen nog met haar man, die inmiddels is overleden. De werkzaamheden waren best pittig voor de bewoners. Maar, zegt ze: “Ik geniet nu zo hier te wonen, het is fantastisch met alles op loopafstand. Ik heb nog steeds het gevoel op vakantie te zijn.”

Zwaaien

Piet en Corrie Bakx laten binnenkort hun eigen woning in Steenbergen achter zich om te gaan wonen in De Leeuwerik. De sleutel van het appartement hebben ze al. Maar het inrichten vraagt nog even tijd. “Halsteren heeft goed openbaar vervoer, volop winkels en we zitten aan een mooi plein”, sommen ze de voordelen van hun verhuizing op. Ze zijn er blij mee. Nu ze wat ouder worden is een appartement de betere keuze weten ze. Bovendien kan Corrie nog beter haar zus helpen waar ze mantelzorger voor is. “Ze woont in de Merel. We kunnen straks naar elkaar zwaaien.”

Vogelenzang stemt tevreden. Een dorpshart om trots op te zijn!

Lees voor