‘Iedereen is welkom in het nieuwe Huis van de Wijk’

24 november 2023

Een werkgroep van 12 wijkbewoners is de afgelopen maanden aan de slag gegaan met de inrichting van het Huis van de Wijk, het nieuwe wijkcentrum in Gageldonk. Dat gebeurde in zogenoemde wijkateliers, waar heel veel ideeën en plannen opborrelden om met elkaar te bespreken. “Het Huis van de Wijk is er voor iedereen. Iedereen moet zich welkom voelen!”

De resultaten waren op 8 november al te zien in wijkcentrum De Kastanje. De presentatie voor bewoners was een generale repetitie. Donderdag 23 november kregen de bestuurders van de netwerkorganisatie Huis van de Wijk de plannen officieel overhandigd.

Geen drempels

Waar de wijkbewoners zoal over nagedacht hebben? het Huis van de Wijk krijgt een wereldse, industriële stijl. De toegankelijkheid moet voor iedereen uitstekend zijn, ook voor mensen in een rolstoel. “Letterlijk en figuurlijk: geen drempels.” Het ‘Team Functioneel’ pleit voor een lift die ruimte biedt aan een brancard en een doorzichtig gebouw zonder donkere plekken.

De hygiëne moet tiptop in orde zijn. Evenals de communicatie en de routing richting de centrale ruimte in de serre en andere ruimtes, zoals de huiskamer, de muziekstudio, de vergaderruimte en de werkplekken van de professionals. Het meubilair is comfortabel en praktisch.

Het ‘Team Sociaal’ benadrukte dat iedereen zich welkom moet voelen. De activiteiten zijn er voor alle leeftijds- en doelgroepen. De bewoners kunnen er ook terecht voor een gezamenlijke lunch. Liefst met iedere week een maaltijd uit een andere cultuur om zo van elkaars smaken te proeven.

Er komen vaste openingstijden. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het Huis van de Wijk. Zij zorgen voor sociale controle, zodat iedereen zich veilig en welkom voelt.

Verbinding

Team Creatief presenteert ideeën voor de inrichting. Een fotowand bij de entree – met foto’s van handen van buurtbewoners – symboliseert verbinding en verwelkomt alle bezoekers. “We denken ook aan het woord ‘welkom’ in alle talen van de wijk en archieffoto’s van Gageldonk.” Ideeën om creatief aan de gang te gaan met hout, karton, kurk en andere materialen kwamen naar voren. Evenals het maken van een mozaïekwand.

Duurzaamheid is in het Huis van de Wijk van groot belang. En dat geldt ook voor de aanwezigheid van groen. “Het mag een mix van echt en nep zijn. Groen is rustgevend en gezellig.”

Aan het slot van de presentatie klonk de oproep om een pakkende naam te verzinnen voor het Huis van de Wijk. Op 1 april is bouwpartner Geluk Groep klaar met de werkzaamheden. Dan volgt de inrichting en het klaarstomen van dit nieuwe thuis van Gageldonk. Alles wat tijdens de presentatie naar voren kwam, vormt daarbij de leidraad.

Kers op de taart

Het Huis van de Wijk is de kers op de taart van de herontwikkeling van de wijk Gageldonk-West. Nu bekend is hoe die eruit gaat zien, is het ‘tijd voor resulTAART’. Een voorproefje van wat het nieuwe Huis van de Wijk straks te bieden heeft!

Lees voor