Jan de Vos:”De renovatie had niet beter gekund”

21 november 2023

In de wijk Warande-Oost in Bergen op Zoom werken we samen met bouwpartner Constructif aan de renovatie van 170 huurwoningen. De woning van Jan de Vos (72) in de Mercuriusstraat is al klaar. In de Wijknieuwsbrief Warande vertelt hij over zijn ervaringen: “Het had niet beter gekund!”

Jan gaat eens goed zitten om zijn verhaal te vertellen, met naast hem zijn papieren kalender. Want daar staat alles op: van het leegruimen van zijn zolder tot aan de dakisolatie. Jan weet wat goed en netjes werken is. Tijdens zijn werkzame leven was hij onder andere tegelzetter en actief in de installatietechniek.

Dus toen bouwpartners Constructif en P. Jansen Installatietechniek over de vloer kwamen, zag hij meteen dat het goed zat. “Alles verliep volgens planning en ze waren ook niet te beroerd om de stofzuiger te pakken”, vertelt Jan. “Ze pakten zelfs mijn zonnescherm in, zodat dat niet vies zou worden of beschadigen!”

‘Hartstikke duidelijk’

Dat laatste was toen de gevels van zijn woning werden gerenoveerd. Intussen is ook de mechanische ventilatie aangelegd, lopen er leidingen naar de toekomstige badkamer op de eerste verdieping en is de zolder geïsoleerd. Overlast gaf dat volgens Jan niet. Hij grist het verbeterplan uit de rieten mand naast de deur en wijst naar de planning. “Hartstikke duidelijk, toch? Je weet precies waar je aan toe bent.”

Thuis

Voor Jan is zijn huis zijn leven. Hij woont hier sinds 1994. Hij geniet van zijn tuin en heeft ‘ontzettend leuke en lieve buren.’ Zolang het nog kan, blijft hij zitten waar hij zit. In de keuken, met foto’s van zijn kinderen. “Als ik niet goed meer de trap op kom, kan er nog altijd een traplift komen”, vindt Jan. “Woonconsulent Francisca Ghiraw van Constructif belde me vanmorgen op. Ze wilde weten hoe het
nu met me gaat. Dat is toch mooi?”

Tegels

Leefbaarheid, daar gaat het volgens Jan om, en ‘gewoon met elkaar omgaan’. Bij de renovatie kreeg de woning zonnepanelen, nieuwe platen op de schuur en fris geverfde gevels. Wat hem betreft mocht dat uitgebreid worden met vervanging van de tegels in zijn keuken. “Het mooie is, dat die wens gaat uitkomen.”

En het muurtje achterin de kelder? Nou, als Jan dan toch één minpuntje in de renovatie moet opnoemen, is dat het. Oververven gebeurde niet, omdat het niet binnen het budget past. Maar verder? “Super geregeld!” De brede lach van Jan zegt alles.

Lees voor