Samen aan de slag voor de toekomst: de speeddates en het vervolg

27 november 2023

Een paar maanden geleden vertelden collega’s uit het beoordelingsteam over hoe het proces van ketensamenwerking binnen Stadlander vorm krijgt. De 20 collega’s in dit team zijn nu een stuk verder in het proces en daar vertellen ze je graag over.

Ketensamenwerking

Ketensamenwerking is belangrijk, omdat langdurige samenwerkingsverbanden met partijen ons kunnen helpen bij de grote opgave die er ligt op het gebied van bouwen, renovatie en duurzaamheid. De arbeidsmarkt is vrij krap en ook onze interne capaciteit kent grenzen. Maar we willen wél onze huurder die comfortabele, betaalbare woning blijven aanbieden. Continuïteit in ons werk is daarom erg belangrijk.

We starten twee ketensamenwerkingsverbanden op. Een voor duurzame renovaties en een voor RGS planmatig gevelonderhoud.

Speeddates

Na de informatiebijeenkomst in augustus, die als aftrap voor het proces diende, volgden in oktober in Het Patronaat in Bergen op Zoom de speeddates. Ter voorbereiding moesten partijen een document aanleveren met daarin hun visie op allerlei onderwerpen die wij hadden aangedragen. Eerst hebben we in teams van 2 collega’s per onderwerp deze documenten beoordeeld. Daarna hebben we deze in de speeddates besproken.

Met alle kandidaten hebben we gesprekken gevoerd. Niet alleen beoordeelden we hun visies, maar checkten we ook of we een match voelden of niet. Hebben we samen een klik? Is er samenwerkingspotentieel? Alle informatie die we hebben opgehaald, hebben we in een matrix verwerkt, scores toegekend, enzovoorts. We willen zo eerlijk en objectief mogelijk zijn. Dit hebben we met het hele team gezamenlijk gedaan om vooral ook elkaars argumenten te horen. Het mooie is: veel kwam overeen en we hadden vaak hetzelfde gevoel.

We merkten dat het voor de meeste partijen best spannend was, die speeddates. De meesten gaven aan dat zoiets niet vaak georganiseerd wordt. We merkten dat er voor hen best wat vanaf hing. Zeker ook bij de huidige partners: het is niet vanzelfsprekend dat zij worden uitgekozen. Maar toen we in het begin aangaven dat het vooral ook leuk en ongedwongen mocht zijn, viel er bij de meesten wat spanning weg.

Vervolgtraject na de speeddates

Voor de ketensamenwerking duurzame renovaties zijn 8 partijen door naar de volgende fase. Deze 8 sprongen er uit ten opzichte van de andere partijen. Daar hebben we helaas afscheid van genomen voor dit traject. Voor de ketensamenwerking RGS planmatig gevelonderhoud waren er geen afvallers en zijn alle 6 partijen door.

De tweede fase is nog spannender. Dan krijgen partijen een casus voorgelegd. Ieder krijgt (hetzelfde) woongebouw toegewezen met de vraag: maak hier maar eens een plan voor. We zijn vervolgens benieuwd naar hun voorstellen en de keuzes die ze ons voorleggen. Deze casus is niet helemaal fictief. De partners die toetreden tot de samenwerking, gaan dit daadwerkelijk voor ons ontwikkelen en realiseren.

Tot slot gaan we op bedrijfs- en projectbezoek om bij de partijen een kijkje in de keuken te nemen. We willen graag de mensen ontmoeten die samen met ons het team gaan vormen. Het gaat ten slotte om een samenwerking van 15 jaar. Ook tijdens dit bezoek leggen we een casus voor en kijken we wat hun acties zijn. Deze casus is wat meer spontaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoe iemand reageert als er een huurder boos is vanwege werkzaamheden. Omgang met huurders is natuurlijk een wezenlijk onderdeel van ons werk.

Voorjaar 2024

In het voorjaar van 2024 weten we wie onze partners worden. Er blijven 4 partijen over voor de keten duurzame renovaties en 5 voor de keten RGS planmatig onderhoud. Dan volgt er een startbijeenkomst. We gaan dit goed met elkaar vieren, want het is nogal een proces om tot zo’n langdurige samenwerking te komen. Dat moment hebben we dan samen bereikt en dat is heel wat waard.

Lees voor