Geen vuurwerk, toch knallend het nieuwe jaar in!

29 december 2023

Hof van Beieren ‘knalt’ met licht en geluid! Met unieke show van 2023 naar 2024…

Trots pakt Kenneth Omzigtig zijn telefoon erbij. “Kijk eens. Dit was met oud en nieuw. Zo’n professionele show heb je nergens in Bergen op Zoom.” Wat we zien is laserlicht in alle kleuren dat de hemel indanst. Op lekker swingende muziek.  Terwijl op Oudjaarsavond op de achtergrond op de Bergse Plaat en in De Markiezaten vuurwerk de lucht ingaat heeft de Hof van Beieren zijn eigen feest. Waar elk jaar meer mensen op afkomen. Tot uit de wijde omgeving. Een gedroomde jaarwisseling. Want deze lichtshow concurreert moeiteloos met vuurwerk. Maar dan zonder de knallen en kruitdampen. “Vuurwerk is zo klaar, wij kunnen met onze show eindeloos door.” Ontstaan tijdens corona, toen vuurwerk niet mocht. Maar dit wel! De voorbereidingen voor de komende jaarwisseling zijn inmiddels in gang gezet. “Niemand in Bergen op Zoom doet het zoals op de Hof van Beieren.”

Altijd met geluid bezig 

Kenneth is er trots op. We zijn bij hem en zijn vriendin Petra van den Brand te gast. Omdat ze zich inzetten voor hun buurtje. We hadden het al over professioneel geluid en licht dat zijn weerga niet kent. Hoe de twee dat organiseren? Kenneth begint trots te lachen. “Als een beetje uit de hand gelopen hobby heb ik samen met een maat wat lampen en geluidapparatuur gekocht, en daarmee gaan we door heel Nederland.” Hij zegt het achteloos, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Ik ben altijd al met geluid bezig geweest, we doen van alles: van feesten en evenementen tot begrafenissen.” Petra gaat graag zo af en toe mee. De Hof van Beieren kan van Kenneths kwaliteiten meegenieten. En niet alleen met oud en nieuw. 

De buurt maak je samen

Ook met Halloween pakken ze uit, met Kerstmis gaan de lampjes in de bomen, plannen voor een rommelmarkt in de zomer zijn in de maak. Waarom? “De buurt maak je samen,” klinkt het nuchter. Je inzetten, wat op touw zetten, ze doen het graag. “Maar ik doe ook mijn mond open als een koerier hier te hard door de straat rijdt.” Hij is niet de enige. De buurt komt voor zich zelf op! Terwijl Kenneth en Petra al aftellen naar de jaarwisseling, kijken we toch nog even terug op het Halloweenfeest van eind oktober. Kenneth haalt er weer zijn telefoon bij. “Dit is een tent van 6 bij 3 meter. Daar hebben we een spookhuis in gemaakt.” Gruwelijk echt zijn de lijken die tot leven schijnen te komen. Met weer vlotte muziek en prachtig licht. “Ik heb ook nog een rookmachine maar voor de video moest ik die uitzetten.” Het is slechts een onderdeeltje van een veel groter event waar bijna iedereen bij is betrokken. “Kinderen gaan langs adressen in de buurt. Hier heb je het lijstje. Die doen allemaal mee. Overal krijgen ze iets, snoep of fruit. Zelf heb ik 100 snoepzakken gemaakt.” Petra zegt het alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. “Kijk,” laat ze een overgebleven exemplaar zien. “Zelf gekocht en samengesteld.” Het feest heeft ook een sponsor. Franken Fruit zorgt voor het nodige fruit! Maar samen komen ze ook in actie als oudere bewoners moeite hebben om hun afvalcontainers naar beneden te rollen. Op de Hof van Beieren zit nogal wat hoogteverschil. “Daar hebben we iets van gezegd. Nu halen medewerkers van Saver de containers zelf naar beneden.” De lege container naar boven rollen lukt vervolgens wel, ook voor wie wat ouder is. Maar dat is nu eventjes niet van belang, want de jaarwisseling komt eraan! We gaan naar 2024!

Dat wordt ‘knallen’ op de Hof van Beieren. Met laserlicht en lekker geluid!

Het aftellen is al begonnen … 

Een klein voorproefje, van vorig jaar
Lees voor