Huiskamer Bergse Plaat: door en voor bewoners: “Thuis zie je niemand, dit is gezellig”

14 december 2023

De een na de ander druppelt binnen. Met stralende gezichten. Dit is een moment om naar uit te zien. ‘Goedemorgen, u krijgt zo koffie hoor!’ De huiskamer van de Bergse Plaat aan de Vogelaar 2 is pas een paar weken oud, maar nu al een enorm succes. Dit voelt vertrouwd, als thuis. Vanaf het moment dat dit ontmoetingspunt de deuren opende begin november.

“Als ik thuis blijf zie ik niemand, dit is gezellig. Ik heb al aangeboden yogalessen te verzorgen”, vertelt bezoekster Eleni van Wirdum. “We doen het met elkaar, je wordt meteen ingeschakeld, we regelen alles samen”, weet Annelies Kuipers. Van bewoners, voor bewoners, door bewoners.

Dat is precies waarom Joke Grootemaat, Tom Cats en Willem Velthuijs tot dit initiatief zijn gekomen. Eventjes terug in de tijd. Aan de Ooitas kende de Bergse Plaat jarenlang een wijkcentrum. Maar dat sloot de deuren, de kinderopvang kwam ervoor in de plaats.

Grote wens

De Bergse Plaat zat zonder ontmoetingspunt. De vaste bezoekers van dat wijkcentrum zochten elkaar wel op, bijvoorbeeld in het Strandhuys. Maar ook bij elkaar thuis, in de tijd van corona. Steeds in kleine groepjes. Maar toch. Een eigen ruimte, dat bleef een grote wens. Waarvan de vervulling ver weg leek. “Tot we hoorden dat Vogelaar 2 leeg kwam”, vertelt Joke Grootemaat.

Ze informeerde bij Kees van der Velde en Ton Raaijmakers, de vaste gezichten van Stadlander op de Bergse Plaat. Want Vogelaar 2 is van de woningcorporatie. Dat leidde er uiteindelijk toe dat Joke, Tom en Willem groen licht kregen voor hun huiskameridee. “We huren van Stadlander.”

Gebiedsbeheerders van de corporaties gaan deze plek gebruiken als uitvalsbasis voor hun werk op de Bergse Plaat. Ook is het bestuur van de Stichting Plaat-Huiskamer in gesprek met zorgorganisaties over medegebruik. “Dat levert ons wat extra inkomsten op en zij zijn dichter bij de mensen die hun zorg nodig hebben.”

Complimenten

Met wat subsidies die het kersverse bestuur wist te vergaren kon de start worden gemaakt. Begin december was de officiële opening. Met als officiële gasten wethouder Joey van Aken en bestuurder Marc van der Steen van Stadlander. Die waren vol lof voor de inzet van de vrijwilligers. “Jullie hebben ontzettend veel zelf gedaan.” Vooral Joke kreeg van beiden de complimenten. “Ons past bescheidenheid”, aldus Van der Steen.

De huiskamer is een schot in de roos blijkt als we er op een willekeurige ochtend binnenwandelen. Alle stoelen zijn bezet! “Mensen hebben dit zo gemist”, weet Joke Grootemaat uit de reacties. Wat biedt de Plaat-Huiskamer de bezoeker? Allereerst een plek om elkaar te ontmoeten. Even weg van thuis. Creatief bezig zijn? Ook dat kan. Wie zijn woning wil verduurzamen vindt er de werkgroep Energie Transitie van de wijkcommissie Bergse Plaat die hier een vaste plek vindt. En als eenmaal zorgorganisaties aanhaken, kunnen bewoners hier met hun vragen en problemen terecht. “De winkeliers van het winkelcentrum zijn blij met ons. We hebben goede contacten. Zeg nou zelf: wie bestelt er anders 75 oliebollen in een keer?”

Om het belang van ontmoeten te benadrukken is de Plaat-Huiskamer tweede kerstdag gewoon open. “Kliekjesdag noemen we dat, iedereen kan meebrengen wat over is van het kerstmaal.”

Kijk voor meer informatie ook op: www.plaathuiskamer.nl

Lees voor