Ergste overlast De Clockskens is voorbij, nieuwe appartementen klaar in voorjaar 2024

11 december 2023

Negen nieuwe appartementen komen er in De Clockskens in Steenbergen bij. Dat klinkt makkelijk maar als je er pal onder woont, is het afzien. “We konden elkaar amper verstaan, we zijn veel weg geweest.” Joke en Rinus Koolen zeggen het nu heel nuchter. Maar eventjes was het afzien. Veel meer dan ze hadden verwacht. “We dachten: het zal wel gaan.” Dat viel tegen, ook al waren ze van tevoren door onder meer gebiedsconsulent Renate Quirijns in een gesprek goed uitgelegd wat het werk inhield.

Toch genieten ze nu van het feestelijk moment op deze sombere donderdag in december. Georganiseerd door Stadlander en Bouwbedrijf Krijger om de overlast van de afgelopen tijd een beetje goed te maken. De foodtruck van Krijger biedt heerlijke friet en snacks. Dat valt in de smaak.

Volop activiteit

Joke en Rinus blikken samen met andere bewoners terug in de goed verwarmde gezamenlijke ontmoetingsruimte. “Wij hoorden het wel maar we hadden nergens last van, maar ja we wonen aan de andere kant van de Clockskens”, vertellen Kees en Anja Smout.

Wat voor werkzaamheden vinden er nu precies plaats? Wie er langs wandelt ziet en hoort volop activiteit. Want negen appartementen maak je niet zomaar in een bestaand gebouw. Zeker niet als de ruimte waar ze komen een compleet andere functie had.

Vloeren eruit

Hier woonden en leefden eerst cliënten van de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen (SDW), later vingen Stadlander en Steenbergen er de eerste Oekraïense vluchtelingen op. “We speelden al langer met het idee er appartementen te maken”, legt vastgoedontwikkelaar Nanko Klein Paste uit. Door de opvang van de vluchtelingen vertraagde dat. Toen de Oekraïense moeders en kinderen doorstroomden naar reguliere huisvesting was het moment daar om door te pakken.

“We zijn in november begonnen en hopen in april klaar te zijn”, vertelt Frans Mallan van Bouwbedrijf Krijger. “We hebben alle vloeren eruit gehaald.” Dat hak- en breekwerk gaf veel overlast. Niet alleen die vloeren verdwenen, ook alle leidingen en installatiewerk omdat de functie van de ruimte verandert. Alles komt er nieuw in, op maat voor de appartementen.

We slapen weer goed

De appartementen krijgen nog gewoon cv op gas. Daar is goed over nagedacht, benadrukt Klein Paste. “Dat is efficiënt voor het onderhoud. We bereiden ze wel voor op verwarming op een luchtwarmtepomp in combinatie met zonnepanelen. En de nieuwe appartementen krijgen ook vloerverwarming. Dat verhoogt het comfort.”

Nu zijn de werkzaamheden zover gevorderd dat de ergste overlast achter de rug is. Het opbouwen van de nieuwe woningen is begonnen, de eerste wandjes staan zelfs al. Rinus en Joke kunnen opgelucht ademhalen. “We hebben ook nog een bloemetje gekregen. En we slapen weer veel beter.”

We slapen nu weer veel beter

Joke en Rinus Koolen

Dat Stadlander appartementen erbij maakt in De Clockskens is een bewuste keuze. Daar is veel vraag naar, zeker in het centrum van Steenbergen. “Vlakbij de AH en de pinautomaat zeg ik altijd maar”, aldus Klein Paste. Stadlander probeert straks als ze klaar zijn ook bewoners van de Gummarusvelden en het Doktersdreefje enthousiast te maken voor deze plek. “Daar slopen we in totaal 39 woningen, voor een deel van de bewoners kan dit een prima keuze zijn”, denkt de vastgoedontwikkelaar.

Lees voor