Toezicht houden vanuit ons hoofd én hart

22 december 2023

Binnen de Raad van Commissarissen (hierna: RvC) van Stadlander is een aantal nieuwe benoemingen geweest. Per januari 2024 heeft de RvC een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter.
Lydia van Oudenaren is sinds september 2020 huurderscommissaris. Per januari is ze voorzitter. Wim van der Post is per januari vicevoorzitter. Hij heeft vastgoed als profiel, zit in zijn tweede termijn en heeft net zijn vijfde jaar afgerond. “We zijn een vrij jong voorzittersduo, dat is best uniek in de wereld van toezichthouders”, vertellen ze.

Wilma Brouwer (vicevoorzitter) was waarnemend voorzitter van oktober 2022 tot en met december 2023.

Tekst gaat verder onder de foto

Beide commissarissen onderschrijven het belang van het werk dat Stadlander doet voor de regio. “Het houden van toezicht is dan wel een rol op afstand, maar door lid te zijn van de RvC kunnen we een bijdrage leveren aan het verbeteren van de positie van mensen voor wie het lastiger is om aan een woning te komen. De gedrevenheid van de medewerkers van Stadlander in hun werk voor huurders en de wijken en buurten is groot. Dat is ook voor ons een grote drijfveer.”

RvC-leden hebben naast hun toezichthoudersrol vaak nog een hoofdbaan en nevenactiviteiten. Wim van der Post werkt als kennismanager bij het Rijksvastgoedbedrijf en is gastprofessor aan HoGent. Lydia van Oudenaren is als organisatieadviseur verbonden aan PRCS, geeft les aan Avans+ en zit in het bestuur van de VTW (vereniging van toezichthouders in woningcorporaties).

Zakelijkheid en menselijkheid
“We hebben als RvC natuurlijk vooral een zakelijke kant. Stadlander moet professioneel handelen en wij ook. Er is een berg aan regels in de corporatiebranche. Dat betekent dat we regelmatig dingen doen die we op de agenda hebben staan en die echt moeten. Dat is toezicht houden en toetsen of de juiste dingen gedaan worden.

Maar tegelijkertijd gaat het gesprek over of we nog op koers zitten. Wat zien we aan maatschappelijke ontwikkelingen en hoe staan we daar samen met de bestuurder en het directieteam bij stil? Wat gebeurt er om ons heen en hoe vertaalt zich dat naar het werk van Stadlander? We vinden het heel belangrijk om juist geen afstand te creëren tussen ons en de organisatie, maar ook niet tussen ons en de huurder. Het gaat om het gevoel: wat leeft er bij de huurder en wat leeft er binnen Stadlander? Het is toezicht houden met ons hoofd en hart.”

Waar wij als RvC vaak op hoofdlijnen op de grote dossiers moeten sturen, komen huurders met praktischere, alledaagse zaken. We zijn er niet om die zelf op te lossen, maar het is wel onze taak om goed te luisteren en te vertalen naar onze toezichthoudende rol.

Een grote opgave
Ze voeren regelmatig overleg met de huurdersbelangenverenigingen en af en toe een bewonerscommissie. Deze overleggen ervaren ze als kritisch en betrokken. “We zijn trots op hoe we samen het overleg voeren. Waar wij als RvC vaak op hoofdlijnen op de grote dossiers moeten sturen, komen huurders met praktischere, alledaagse zaken. We zijn er niet om die zelf op te lossen, maar het is wel onze taak om goed te luisteren en te vertalen naar onze toezichthoudende rol. Wat horen we als rode draad door de verhalen heen?”

De opgave van Stadlander en de belanghouders is groot. Denk aan verduurzaming, betaalbaarheid, ontwikkelingen in de zorg en de bouwopgave om aan de groeiende woningvraag te voldoen. “We zien ook grote maatschappelijke onrust. Steeds meer mensen ervaren een vorm van ontevredenheid en moeite om rond te komen. We zien dat Stadlander dit goed in de gaten houdt. Er is goed contact met huurders en Stadlander doet er alles aan om mensen te helpen. Hiermee zijn de problemen echter niet weg. We weten als RvC waar we aan bijdragen. Maar we weten ook dat we niet alles kunnen oplossen. We staan niet in de schoenen van de huurder. Dat beseffen we heel goed.”


De blik vooruit
In het voorjaar van 2024 stelt de RvC het nieuwe ondernemingsplan van Stadlander vast. “De rol van de RvC hierin is vooral die van vooruit kijken geweest. We richten onze blik op de komende 10 jaar. Waar gaan we voor, waar staan we voor, maar ook: wie willen we zijn?”

Stadlander werkt nauw samen met belanghouders zoals huurdersbelangenverenigingen, gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties en ketenpartners in de bouw. “We horen terug dat dat erg gewaardeerd wordt. Om het goede te kunnen doen, kijken we samen naar de belangen die er zijn en kiezen we daaruit. De RvC is vooral een schakel, een puzzelstukje in de gezamenlijke uitvoering. Stadlander zet in op een duurzame relatie met de belanghouders en dat maakt de organisatie betrouwbaar. Dat werkt wederzijds. We zien steeds vaker dat Stadlander en belanghouders elkaar de vraag stellen: ‘wat heb jij van mij nodig?’ Het is goed dat daar expliciet naar gevraagd wordt.”

De RvC durft ook kritisch naar het financiële plaatje te kijken. “Durven we aan de Aw (Autoriteit woningcorporaties) te laten zien dat we de vangrail raken qua financiële bandbreedte of er misschien overheen gaan, in plaats van alles braaf ‘dicht’ te rekenen? Dat laatste is namelijk onmogelijk als je ziet wat de opgaven zijn. We durven het realisme te laten zien.”

Trots
Als antwoord op de vraag waar ze trots op zijn, noemen ze allebei het onderlinge respect in de RvC en het belang van samenwerking, zowel met Stadlander als de belanghouders. “We zijn zowel kritisch als bemoedigend naar elkaar. Die ruimte is er. We zijn als team goed bij elkaar aangehaakt, treden samen op en benutten onze verschillen. We werken hard, maar durven ook even stil te staan. Het is namelijk belangrijk om grondig te kijken naar de grote opgave die voor ons ligt. Dat doen we met heel veel plezier!”

Lees voor