Conflict met je buren? De oplossing ben je samen! Ga praten ..

5 januari 2024

Voor onze uitgave Thuis in de Bode, gingen we in gesprek met Buurtbemiddeling van WijZijn. Een belangrijke netwerkpartner van Stadlander.

Buren, we hebben ze allemaal. Meestal prima gezelschap maar soms, ja, dan botert het niet zo. Soms ken je elkaar niet zo goed of mag je elkaar niet zo, dat kan voorkomen. Dan groet je elkaar, maar een praatje is er niet meer bij.

Buren kunnen ook  ruzie met elkaar krijgen, bijvoorbeeld omdat ze overlast ervaren. Soms is dat zo erg, dat ze er samen niet meer uitkomen. Dat is het moment dat de buurtbemiddelaars van welzijnsorganisatie WijZijn nodig zijn. Om de knoop te ontwarren!

We praten met Marc de Weerd en Frank Willemsen. Zij coördineren de vrijwilligers die als buurtbemiddelaars op pad gaan. Zij proberen om mensen met elkaar in gesprek te krijgen, de angel eruit te halen. Meestal lukt dat.

De tekst gaat verder onder de foto

Spuien

“Een ruzie begint vaak met iets kleins, dat steeds groter wordt. Als dan een auto een halve meter verder naar voren staat, reageren mensen al.” De twee zitten vol met dit soort verhalen. Bij hen komen de telefoontjes binnen, als mensen vinden dat ze echt niet meer verder kunnen met hun buren.

“Woningcorporatie Stadlander, maar ook de wijkagent en de gemeente, verwijzen naar ons. Wij zijn onafhankelijk.” Vaak heeft dat eerste contact iets heel dwingends: de beller eist dat de situatie wordt opgelost door buurtbemiddeling. “Roep de buurman eens tot de orde.” Maar zo werkt het niet. “We laten mensen eerst spuien. ‘Ontgiften’ noemen we dat, alles komt eruit.”

De oplossing ben je zelf

Het antwoord is vervolgens: “Wij zeggen tegen mensen: jullie zijn zelf de oplossing, ga met elkaar praten.” Soms levert dat mooie gesprekken op. “Een mevrouw ondervond veel overlast van de bovenbuurman. Ze was bang van hem. Tijdens het gesprek barstte ze in tranen uit. De ‘bullebak’ trok wit weg. Hij vroeg: doe ik dit?”

Zo wisten de buurtbemiddelaars precies het juiste draadje te pakken te krijgen. Praten begint met respect voor elkaar. “Ik mag je, ik vind dat je goed met je kinderen omgaat, maar…” Een goed begin van een gesprek, weten Willemsen en De Weerd. “Verwijten maken brengt mensen niet tot elkaar. Soms vragen we ook wel eens of ze weten hoe de buren heten.” Al te vaak is het antwoord ‘nee’.

Klachten over overlast van buren komen het hele jaar door en uit alle wijken, is de ervaring van deze twee coördinatoren. Als het tuinseizoen begint wordt het altijd wat meer. Gillende kinderen, blaffende honden, barbecues, tuin- en erfafscheiding, overhangende takken. Zomaar wat voorbeelden.

Woongenot

De vrijwillige buurtbemiddelaars, zo’n 60 voor de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen, Tholen en Roosendaal, gaan steeds met z’n tweeën op pad. Om te voorkomen dat er achteraf verschillende uitleg van een gesprek mogelijk is. De meeste vrijwilligers hebben een achtergrond als mediator. “We hebben zelfs twee advocaten, die dit in hun vrije tijd doen.” Wat hen en alle anderen drijft? “Je moet het leuk vinden om in het leven van twee buren te stappen en hun problemen te helpen oplossen.” Willemsen zegt het met een lach. Maar hij bedoelt het heel serieus. De beloning is, dat mensen na een geslaagde bemiddeling verder kunnen met hun leven. Prettiger wonen en leven. Samen. Of ieder apart maar met respect voor elkaar.

De les van dit verhaal: ga met elkaar praten als er iets speelt. Want de oplossing ben je samen!

Meer informatie over buurtbemiddeling is hier te vinden.

Lees voor