Lievenshovelaan loopt warm voor renovatie: “Het kan alleen maar beter worden”

30 januari 2024

Liever vandaag dan morgen. Elma Suijkerbuijk laat er geen misverstand over bestaan. Een warmere, comfortabeler woning? Graag. “Het kan alleen maar beter worden en het wordt allemaal voor je gedaan!”

Elma is een van de vele bewoners die zaterdagochtend 27 januari naar de aftrap is gekomen. Stadlander wil samen met Constructif 70 woningen in de Lievenshovelaan en omgeving (Gageldonk-Oost) renoveren. “Ik wil een nieuwe vloer leggen in mijn huis. Daar zal ik nog maar even mee wachten tot dit achter de rug.”

“Ik zal nog maar even wachten met mijn nieuwe vloer”

Dat haar huis een grondige renovatie kan gebruiken, daar twijfelt ze geen moment over. “Het is nu koud. Ik heb boven altijd de verwarming aan.” Zij en andere bewoners moeten nog even geduld hebben, vertellen gebiedsconsulent Anne-Marie van Heemst en vastgoedontwikkelaar Cees Ploeg van Stadlander.

“We voeren de werkzaamheden vanaf begin 2025 uit. Nu praten we met de bewoners. Om te horen wat ze willen, om uit te leggen wat er kan. We hebben vorig jaar al een eerste gesprek gehad met iedereen. Later dit jaar doen we dat nog eens.” Bovendien komt er na de zomer een modelwoning aan de Lievenshovelaan 31.

Denken in oplossingen

Renoveren en verduurzamen, daar gaat het om. Ingrijpend. Terwijl Elma Suijkerbuijk niet kan wachten tot het zover is, heeft bewoonster Joyce Janssen de nodige bedenkingen. Ze ziet er erg tegenop, bekent ze eerlijk. Vraag na vraag legt ze voor aan Francisca Ghiraw, woonconsulent van Constructif. Dat is de bouwpartner die dit project in opdracht van Stadlander gaat uitvoeren. En die heeft haar antwoorden paraat. “Wij denken in oplossingen. Samen met u. Het is niet zo dat we het eventjes gaan doen.”

Joyce heeft haar praktische vragen netjes op een lijstje gezet. Om niks te vergeten. Zo wil ze onder meer weten of ze gewoon in haar huis kan blijven, kan douchen, het toilet gebruiken. Francisca kan haar gerust stellen. Maar zegt ook eerlijk dat de werkzaamheden niet zonder overlast zullen zijn.

Fonteintje

Joyce wil ook weten of ze hulp krijgt als de gordijnen eraf moeten. En of er een fonteintje kan in het toilet beneden. “Dat mis ik echt. Een tweede toilet boven wil ik ook zeker”, weet ze nu al. Of ze wellicht zelfs een nieuwe badkamer wil, daar is ze nog niet aan uit.

De renovatie Lievenshovelaan en omgeving is een vervolg van de renovatie die nu loopt bij 170 woningen in Warande-Oost. “Daar kozen heel veel mensen voor een badkamer. Dat hadden we niet verwacht”, vertelt Francisca.

Niet alleen huurders laten zich zien op de startdag op deze zonnige zaterdag. In het buurtje zijn ook zo’n 42 particuliere eigenaren, zoals Ton en Rikie van Meel. Ook zij komen hun licht opsteken. Eigenaren kunnen meeliften met het project.

“Het kostenplaatje is voor ons de grootste zorg.” Want zij moeten zelf betalen als ze hun woning willen laten verduurzamen. “Maar ik denk dat het goedkoper is nu mee te doen”, vermoedt Ton. “Ons huis is precies hetzelfde als de huurwoningen.” Rikie weet in elk geval al wel wat ze wil: een tweede toilet boven!

Van het gas af

De woningen in dit project staan aan Lievenshovelaan, Grote en Kleine Haag, Brechterhoeflaan, Geerveld en Laagsehoeflaan. Ze zijn gebouwd eind jaren zestig en zijn toe aan een opknapbeurt. In het verleden is er wel dak- en spouwisolatie aangebracht en zijn er nieuwe kozijnen geplaatst, maar dat voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het zijn ruime woningen, met boven vier slaapkamers en daarom geliefd bij wat grotere gezinnen. Boven is alleen een kleine douche.

Wat biedt de renovatie?
We kijken naar de mogelijkheden voor dak-, gevel-, vloer- en spouwmuurisolatie. Zonnepanelen. Nieuwe kozijnen met isolatieglas. De woningen worden gasloos. Koken gebeurt straks elektrisch. Huurders krijgen van Stadlander een kookplaat en een pannenset.

Wat valt er te kiezen?
Een toilet boven sowieso. Wie meer wil, kan gaan voor een badkamer in een van de slaapkamers. Inclusief een tweede toilet. De bestaande doucheruimte kan in dat geval bijvoorbeeld dienen als washok.

Vast staat er nu nog niks. Stadlander en Constructif luisteren vooral naar wat bewoners willen. Op basis daarvan ontstaat het definitieve plan wat samen met een klankbordgroep van bewoners wordt gemaakt.

Lees voor