TV-première voor film “De Scheldeflat”

29 januari 2024

De afscheidsdocumentaire “De Scheldeflat” maakt haar debuut op tv! ZuidWest TV zendt deze film uit op donderdag 1 februari. De eerste uitzending is om 10.00 uur. Daarna wordt de film ieder uur herhaald.

De Scheldeflat verdwijnt na meer dan 50 jaar uit de wijk Fort-Zeekant. Maar de herinneringen aan dit bijzondere gebouw blijven. Vrijdag 15 december ging de afscheidsdocumentaire “De Scheldeflat” in première. Het resultaat is een aangrijpende film van bijna 35 minuten boordevol persoonlijke verhalen, foto’s, historie en zoveel meer. Op YouTube is de documentaire een regelrechte kaskraker. Meer dan 2000 mensen bekeken de film al.

Hoofdrolspelers

Aan de documentaire werkten verschillende ‘hoofdrolspelers’ uit de historie van De Scheldeflat mee. Zoals oud-bewoonster Meis Suijkerbuijk-Tacx, die eigenlijk “nog te jong was om in die ballentent te zitten.” En oud-medewerkers Liesbeth Rijken en Ellie Schnabel, de drijvende krachten in de “meer dan gezonde sfeer van De Scheldeflat.” Daar weten ook Marijn en Elselien Withagen, wiens ouders in De Scheldeflat woonden, uitgebreid over te vertellen. “Ons vader zei: ‘ik ga niet achter de tralies zitten’. Want zo noemde hij die groene balkonhekken. Nou hij zat er nog geen 2 weken of hij wilde er nooit meer weg.”

Ook andere betrokkenen vertellen over hun tijd in De Scheldeflat. Jack Vanwesenbeeck beheerde enkele jaren de servicewinkel in de flat. Stadsarcheoloog Marco Vermunt is niet alleen betrokken bij de archeologische opgravingen van afgelopen zomer, hij kende De Scheldeflat vooral vanwege zijn oma die er vanaf 1973 is komen wonen. En gebiedsbeheerder Frank Ernest van Stadlander vertelt over de roerige periode nadat De Scheldeflat zijn functie als serviceflat verloor. Frits Leenders – zoon van Gerrit Leenders, voorzitter van de bewonerscommissie – praat als voice-over de herinneringen en historie aan elkaar.

“De Scheldeflat” is geproduceerd door iVision in opdracht van woningcorporatie Stadlander.

Bekijk de film

“De Scheldeflat” wordt op donderdag 1 februari uitgezonden op ZuidWest TV. De zender is te ontvangen via volgende TV-aanbieders:

  • Ziggo: kanaal 39
  • KPN, Telfort: kanaal 1420
  • Odido: kanaal 792
  • XS4ALL: kanaal 596
  • Delta en CAIW: kanaal 12

Of kijk live via de website van ZuidWest TV.

Live kijken op ZuidWest TV
Lees voor