Kinderen op avontuur in Warande-Oost: “‘Dit wordt een heel groene wijk”

25 maart 2024

Op avontuur in je eigen wijk. Leerlingen van basisschool Kiemkade leerden tijdens een speurtocht door Warande-Oost alles over de ingrijpende renovatie van de woningen in de buurt. En verzamelden onderweg materiaal voor vier insectenhotels!

Als aannemer iets terugdoen voor de wijk waar je werkt. Dat is het uitgangspunt, legt Francisca Ghiraw, woonconsulent bij Constructif uit. De bouwpartner renoveert in opdracht van Stadlander 170 sociale huurwoningen in de wijk Warande-Oost. In dezelfde wijk verduurzaamt bouwpartner ERA Contour de flats aan de Plejadenlaan en het Zonneplein. De woningen worden energiezuiniger gemaakt en krijgen een nieuwe, moderne uitstraling.

“We vertellen vandaag het hele verhaal van onze projecten. Van veiligheidsmaatregelen als het dragen van een helm en speciale schoenen tot nut en noodzaak van een dak met mos en sedum. Zo maken we kinderen bewust van wat er in hun omgeving gebeurt.”

Want anders is zo’n bouw vooral ‘rommel en herrie’, zoals een van de kinderen tegenover Francisca aangaf. Beide bouwpartners organiseerden daarom vorig jaar al een gezamenlijke Opschoondag. Nu richten zij zich op de kinderen uit de wijk.

Sedum op dak

Op straat vallen meteen de felgekleurde hesjes van de kinderen op. Projectleider René van Son van Constructif is een van de mensen die uitleg geeft. In het plantsoen langs de Sterrelaan heeft hij een aandachtig gehoor.

“Kijk”, wijst hij op het groen op de daken. “Dat is sedum. Weten jullie waar dat voor is?” Het antwoord van de leerlingen van groep 7 volgt meteen. “Ik denk dat het isolatie is, om de warmte vast te houden.” Dat klopt inderdaad, bevestigt René. “Maar het zorgt er ook voor dat de woning in de zomer koeler blijft.”

CO2

Dat groen is nodig om onze omgeving gezonder te maken. “We ademen allemaal CO2 uit.” Klopt, vult leerkracht Fabien Appels aan: “Daar hebben we het op school over gehad.” De Kiemkade is een groene school waar veel aandacht voor dit thema is. “Het is daarom goed dat de kinderen dit nu ook in hun eigen wijk zien.”

Warande-Oost verandert door de renovatie en verduurzaming in een groene wijk, benadrukt Van Son. “Er komen in totaal 60 woningen met een dak van sedum.” Ook wordt in de gevels mos verwerkt.

Vleermuizen

Maar er gebeurt meer. “Zien jullie die gaten? In de zijkant van de woning”, wil de projectleider weten. Die vallen amper op. Maar blijken heel bijzonder. “Erachter zitten nestkasten. Kleinere voor vogels, grotere voor vleermuizen.” Keurig weggewerkt in de gevel!

Maar waarom staat er een steiger bij de huizen, wil één van de kinderen weten. Hij denkt dat een ladder makkelijker is. Van Son kan dat prima uitleggen. “We werken makkelijker vanaf een steiger.” Maar het is ook een veiligheidsmaatregel. Want als per ongeluk een van de vaklieden van het dak zou roetsjen tijdens zijn werk vangt de steiger hem op. “Anders ligt hij op de grond.”

Insecten

De les in de buitenlucht zit erop. De leerlingen krijgen stukjes hout en bamboe mee. Dat verzamelen ze. Leerlingen van praktijkschool Het Kwadrant bouwen er vervolgens vier insectenhotels van. De leerlingen van Het Kwadrant zijn ook op een andere manier betrokken bij de renovatieprojecten. Zij brengen de gezamenlijke wijknieuwsbrief van Stadlander, Constructif en ERA Contour rond in de wijk.

De insectenhotel hebben een plekje gekregen in het A.M. de Jongpark achter de Ulu Moskee. Om Warande-Oost nog gezonder en groener te maken!

Lees voor