Bestuurder Marc van der Steen neemt afscheid van Stadlander

11 juni 2024

Bestuurder Marc van der Steen heeft aangegeven te willen stoppen als bestuurder van Stadlander omdat hij vindt dat zijn opdracht voltooid is. Hij en de Raad van Commissarissen (RvC) van Stadlander hebben in goed onderling overleg besloten dat Marc van der Steen daarom per 21 juni aanstaande afscheid neemt van Stadlander.

Marc trad op 21 juni 2019 aan als bestuurder met als belangrijkste opdracht de rol van Stadlander lokaal en in de regio een nieuwe impuls te geven en de volkshuisvestelijke opgaven in samenwerking met stakeholders te realiseren. In die opdracht is hij ruimschoots geslaagd. Voorzitter Raad van Commissarissen (RvC) Lydia van Oudenaren: “Wij waarderen de verbindende kwaliteiten van Marc richting partnerorganisaties. Marc heeft in- en extern een groot draagvlak. Stadlander is onder zijn leiding weer een onmisbare schakel binnen haar netwerk geworden: verbonden met huurders en duurzaam verankerd in de omgeving. Voor de komende jaren ligt er naast die verbindende kracht een andere opdracht en die past Marc minder. We betreuren zijn vertrek, maar zien ook de kracht van zijn keuze om ruimte te maken voor een nieuwe bestuurder om Stadlander in een nieuwe fase te leiden.”

Lokaal gewortelde bestuurder met verbindende kwaliteiten
In 2019 zocht de RvC een bestuurder met verbindende kwaliteiten. Marc van der Steen bleek die verbinder die erin slaagde om de banden met partnerorganisaties aan te halen en van Stadlander een samenwerkingspartner te maken die gevonden en gewaardeerd wordt. Die samen met partners optrekt in het realiseren van de gezamenlijke volkshuisvestelijke en maatschappelijke opgaven.

Nieuwe opdracht
In februari 2024 heeft de RvC aangegeven voornemens te zijn de procedure voor de herbenoeming van Van der Steen voor een periode van vier jaar in gang te zetten bij de Autoriteit Woningcorporaties. Met daarbij de onderbouwing dat zij de verbindende kwaliteiten van Marc zien en waarderen. Ook voerden zij gesprekken over de opdracht voor de bestuurder voor de komende jaren. Zoals ook vastgelegd in het Ondernemingsplan 2024 – 2027, kenmerkt de omgeving zich door een toegenomen complexiteit en veelheid aan opgaven. De komende jaren ligt er een grote uitdaging voor Stadlander om van betekenis te blijven in deze uitdagende maatschappelijke realiteit. Het woningtekort, de groeiende groep mensen die niet meer kan rondkomen, de verduurzamingsopgave, de leefbaarheid in de wijken en inspelen op de veranderende woonbehoeften van de vergrijzende bevolking en aandachtsgroepen. Dat vraagt van Stadlander dat we meebewegen in de ontwikkelingen van deze tijd en meer dan ooit resultaatgericht werken. Met het vasthouden van de verbinding als randvoorwaarde, is er een noodzaak tot focus en het scheppen van helderheid in de brede taakinvulling en tegelijkertijd begrenzen van haar rol. Dit heeft impact op de manier waarop de organisatie wordt aangestuurd en ingericht. Lydia van Oudenaren: “De transitie naar een resultaatgerichte cultuur vraagt de komende jaren meer aandacht. De passie van Marc van der Steen is het verbinden van mensen en organisaties. Zijn opdracht bij aantreden was de lokale worteling een nieuwe impuls geven en verstevigen. In die opgave is hij ruimschoots geslaagd. Een prima basis voor zijn opvolger om hierop voort te borduren.”

Stevig op de kaart in het netwerk
Marc van der Steen: “Ik ben trots op de resultaten die ik samen met onze prachtige organisatie heb bereikt in de afgelopen vijf jaar. Tijdens de coronacrisis hebben we ons weerbaar en flexibel getoond naar onze huurders en samenwerkingspartners. Stadlander staat stevig op de kaart in het netwerk: we doen er volop toe. We hebben gebiedsgericht werken ingevoerd en gingen van een krimp van onze woningvoorraad (-5%) naar stevige groeiplannen (+10%). We zijn op vele plekken in ons werkgebied zichtbaar aan de slag met het verduurzamen van de bestaande woningen en bouwen van nieuwe woningen. Samen met het directieteam werken we aan een resultaatgerichte cultuur. Er ligt een ambitieus Ondernemingsplan 2024-2027, dat tot stand kwam met participatie van medewerkers, huurders en belanghouders. Dit alles maakt mij trots en dankbaar. En ik concludeer dat mijn opdracht is voltooid. De interne, inhoudelijke uitdagingen die nu voorliggen, passen mij minder. Dan is het tijd om ruimte te maken en het stokje over te dragen. Een keuze die ik niet over één nacht ijs heb gemaakt, maar waar ik achter sta.”

Procedure opgestart
De huidige termijn van Marc van der Steen als bestuurder van Stadlander loopt af op 20 juni 2024. Dat betekent dat de RvC de herbenoemingsprocedure bij de AW heeft stopgezet en dat het afscheid van Marc van der Steen per 21 juni zal zijn. Het proces om op korte termijn een interim bestuurder aan te stellen is in gang gezet. Mocht deze er op 21 juni nog niet zijn, dan neemt een RvC lid tijdelijk waar. Tegelijkertijd wordt de werving voor een nieuwe bestuurder voor Stadlander opgestart.

Lees voor