Stadlander en Tala slaan handen ineen voor houtbouw in Putte
10 september 2024
De 20 verouderde woningen van Stadlander aan de Postbaan en Zr. Will van Hooijdonkstraat in Putte maken plaats voor nieuwe woningen. Er is gekozen voor een innovatieve aanpak. De woningen die op deze plek komen, zijn bij uitstek een voorbeeld van duurzaam bouwen én wonen. Hout en andere biobased materialen zijn de belangrijkste bouwstenen. Gisteren maakten Stadlander en bouwpartner Tala bekend dat ze de handen ineen slaan voor dit vernieuwende concept.
Bewezen concept
Linda Pluijmen, directeur Innovatie van Stadlander, is enthousiast dat we in Putte kiezen voor houtbouw. “We hebben als woningcorporatie een flinke opgave om onze woningen te verduurzamen. Houtbouw is vernieuwend, maar ook een bewezen concept. Het gebruik van hout en andere biobased materialen heeft veel voordelen. Om er een aantal te noemen: hout draagt bij aan CO2-reductie in de bouw, omdat het juist CO2 opslaat in plaats van de uitstoot vergroot. Een ander voordeel is de goede isolatie en het gezonde klimaat in de woning. En doordat de woning in modules in de fabriek wordt gemaakt, is de bouwtijd kort. Dat betekent dat we bewoners sneller kunnen huisvesten. Een kortere bouwtijd betekent ook minder overlast voor de omgeving.”
Tala is een innovatieve bouwer die vanuit een duurzame drive gaat voor volledig biobased bouwen. “Daarom kiezen wij voor een constructie van kruislaaghout ofwel CLT”, zegt Ieke Selen, architect en mede-oprichter van Tala. “Dat is een oersterk multiplex XXL van balken fijnsparhout uit duurzaam beheerde Europese bossen. Isoleren doen we met houtvezelisolatie en ook in de details kiezen we biobased of hergebruikt. Dat lukt nu voor 90 procent van de woning, maar we streven naar 100 procent. Bijkomend voordeel van deze veel lichtere bouwwijze is dat de productie schoon, efficiënt en elektrisch in de fabriek kan plaatsvinden. Een woning van vier en zes 3D modules, inclusief keuken, badkamer, gevelbekleding en huisnummer plaatsen we in één ochtend op locatie. Alles voor minimale impact op het milieu en de omgeving.”
Dorps wonen in het groen
In het plan is plaats voor 18 sociale huurwoningen in een parkachtige omgeving. De aandacht voor groen is belangrijk en sluit ook perfect aan bij de uitgangspunten van deze duurzame bouw. Vanuit de woningen is het een kleine stap naar het buitengebied, met de voordelen van een ligging binnen de bebouwde kom met alle praktische en sociale voorzieningen.
We bouwen ruimere eengezinswoningen en voor starters wat kleinere woningen. De uitstraling is door de gekozen materialen en details eigentijds. Zo vallen de eengezinswoningen op door de kap die doorloopt in de veranda. Deze kap is voorzien van een lange flauwe zijde met zonnepanelen en een korte zijde met bij voorkeur een inheems groen dak. De kleurstelling van het dak wordt doorgetrokken in de houten geveldelen.
De kleinere woningen aan de Postbaan sluiten goed aan bij de bestaande wijk. De vorm van de woningen is gelijk aan de omringende huizen, maar dan met een moderne uitstraling en gemaakt van natuurlijke materialen.
In juli dit jaar zijn omwonenden uitgenodigd in MFC De Biezen voor een inloopmiddag. Hierbij waren Stadlander en Tala aanwezig om de plannen toe te lichten. Bezoekers spraken hun waardering uit voor het groene karakter van de nieuwe ontwikkeling. Stadlander heeft aangegeven zowel de nieuwe bewoners als ook omwonenden te betrekken bij de inrichting van het (semi) openbare gebied. Naast groen is er ook aandacht voor voldoende parkeergelegenheid in de buurt.
Sloop en start bouw
Nu alle bewoners zijn verhuisd naar een andere passende woning, kunnen we voorbereidingen treffen voor de sloop. In oktober gaan we met de sloop starten. Begin volgend jaar beginnen we dan met het bouwen van de nieuwe woningen. Dat gaat in rap tempo. Voor de zomer van 2025 verwachten we de sleutels aan de nieuwe bewoners te kunnen uitreiken.
Meer informatie is ook te vinden op www.stadlander.nl/postbaan-putte.