De Straotse Parel scoort met meer woningen en meer groen

18 oktober 2024

De Straotse Parel krijgt concrete vormen. Het schetsontwerp voor de nieuwe buurt in Lepelstraat is verder uitgewerkt. Woensdagavond 16 oktober presenteerden Stadlander en Buro Burg, stedenbouw & landschap, dit ontwerp aan de bewoners. Ook de gemeente was aanwezig. Dat gebeurde in een goed gevulde Lepelaar, waar ook een maquette van de Straotse Parel was te zien.

De nieuwbouw komt aan het Antoniusplein, de Franciscusstraat en de Pater Damiaanstraat. Daar staan nu nog 42 verouderde huurwoningen, die Stadlander gaat slopen. Ervoor in de plaats komen ongeveer 56 huurwoningen.

Met bewoners

Het schetsontwerp voor de toekomstige situatie dateert van december 2023. Het was tot stand gekomen in nauwe samenwerking met bewoners. Evita Hoogendoorn van Buro Burg: “Er zijn vier werkgroep-bijeenkomsten geweest. Samen hebben we de kwaliteiten en knelpunten bekeken, geschetst en gepuzzeld. Er is een ruimtelijke opzet bedacht, en een naam: de Straotse Parel.”
Na december vorig jaar is Buro Burg aan de slag gegaan om het schetsontwerp verder uit te werken. Tussen de schets en het uitgewerkte ontwerp zitten een paar verschillen. Eén verschil is dat het plangebied uiteindelijk kleiner is, omdat de aankoop van onder andere bedrijfslocaties en garages niet is gelukt.
Een ander verschil tussen schets en ontwerp is dat de negen woningen die Stadlander eerst wilde behouden en renoveren, toch worden gesloopt. Verder zijn de parkeerplekken – 88 in totaal – nu consequent achter de woningen gesitueerd.

Groen gebied

“Een grote wijziging is dat de Straotse Parel autoluw wordt”, zei Evita Hoogendoorn, terwijl ze de ontsluitingsroutes aanwees op een kaart. “In het midden komt een groen gebied, waar kinderen veilig kunnen spelen omdat de straat die daar loopt straks alleen toegankelijk is voor fietsers en voetgangers. Het profiel van de straat wordt versmald. In de groene plek is ook ruimte voor waterberging.”
De Straotse Parel gaat bestaan uit een mix van woningtypen: levensloopbestendige woningen, kleinere en grotere eengezinswoningen en appartementen. Inzoomend op de beeldkwaliteit zei Evita Hoogendoorn: “De werkgroep vond het belangrijk dat er kleine dakkapellen, gemetselde schoorstenen en omlijstingen van voordeuren komen. Ook waren er wensen ten aanzien van de roedeverdeling in de ramen.”. 

Dorps

Dit komt terug in de architectonische uitgangspunten die Buro Burg op papier heeft gezet. “De typologie is dorps. Er wordt gebouwd in maximaal twee bouwlagen met een kap. De nieuwbouw past bij de bestaande woningen in de buurt. Dat zie je ook aan de natuurlijke materialen, de baksteen en de kap op de woningen.” Voor de woningen, die direct aan de openbare ruimte grenzen, komt een smalle stoep waar bewoners een bankje of bloempot kunnen neerzetten. Woningen met een kleine voortuin krijgen een laag haagje als erfafscheiding. De erfafscheidingen van de achtertuinen zijn vooral groen en bij hoekwoningen die aan het openbaar gebied grenzen deels van gemetselde baksteen.

Hoe gaat het nu verder? Stadlander hoopt begin volgend jaar een bouwpartner geselecteerd te hebben. Bewoners krijgen de gelegenheid om mee te denken. Na het vergunningentraject krijgt de vernieuwing vorm in drie fases. Eind 2025 volgt de sloop van de woningen in fase 1. De bouw start begin 2026. Fase 2 en 3 komen daarna.

Grote verbetering

De bewoners waren over het algemeen tevreden over het ontwerp dat ze in De Lepelaar te zien kregen. Marco Franken, die eind vorig jaar meepraatte over hoe de Straotse Parel eruit moet komen te zien: “Het is een grote verbetering. Wat we in de werkgroep hebben afgesproken is zichtbaar in het ontwerp. Wat mij vooral aanspreekt is dat er verschillende woningtypen komen, door elkaar, en dat er veel groen komt. We moeten er nog even op wachten, dat wel, maar dat is niet anders…”

Een 87-jarige dame, die al 62 jaar in het plangebied woont, zegt dat ze het wel jammer vindt, dat haar huis gesloopt wordt. “Maar ach, dat is pas in fase 3. Ik zou wel willen verhuizen naar een van die nieuwe appartementen.”

Meer over Straotse Parel

Op onze projectpagina lees je meer over de plannen voor Lepelstraat.

Naar de projectpagina
Lees voor