Medehuurderschap: samen een woning huren

Wanneer je samen een woning gaat huren, sta je meestal allebei genoemd op het huurcontract. Je hebt dan ook allebei evenveel recht op de woning: dezelfde rechten, maar ook dezelfde plichten. Woonde je al in een woning van Stadlander en komt een partner bij je inwonen? Wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partners, dan is je partner automatisch medehuurder.

Maar ga je samenwonen, zonder dat je bent getrouwd of geregistreerd partners bent? Dan is die persoon niet bij ons bekend. En dan heeft je partner ook geen recht op de woning als er iets met je zou gebeuren. Het is dus verstandig om dat goed te regelen. Dat kan, door medehuurderschap aan te vragen. Hieronder lees je meer over medehuurderschap: wat het betekent, voor wie dat kan gelden en hoe je dat aanvraagt.

Wat is een medehuurder?

Een medehuurder woont samen met de hoofdhuurder in één woning en voert samen met de hoofdhuurder een duurzame, gemeenschappelijke huishouding. Het is belangrijk dat Stadlander de samenwoner als medehuurder heeft erkend. Een medehuurder heeft dezelfde rechten (én plichten) als de hoofdhuurder.

Plichten medehuurder

Je bent allebei verantwoordelijk voor de huurwoning: voor het
onderhoud en voor het betalen van de huur bijvoorbeeld. Dat betekent ook, dat beide huurders volledig verantwoordelijk zijn voor die plichten, als de andere huurder dit niet (meer) kan. Dit geldt vanaf het moment dat wij het medehuurderschap goedkeuren.

Rechten medehuurder

Naast plichten heeft een medehuurder natuurlijk ook rechten. Gaat de relatie over en verlaat de hoofdhuurder de woning? Dan kan de medehuurder in de woning blijven wonen. Dat is ook zo, wanneer de hoofdhuurder overlijdt.

Wie kan medehuurder worden?

Wanneer je samen met de hoofdhuurder 2 jaar een duurzame gemeenschappelijke huishouding hebt, kan je medehuurderschap aanvragen. Duurzaam betekent hier: niet tijdelijk, maar voor lange tijd.

Het samenwonen met kinderen, broers of zusters wordt niet gezien als een duurzame, gemeenschappelijke huishouding. Die aanvragen wijzen we dus vrijwel altijd af. Wel bekijken we elke situatie apart. Soms is maatwerk mogelijk.

Aanvragen van medehuurderschap

Vul onderstaand formulier volledig in. Let goed op dat alle gevraagde documenten worden toegevoegd en meegestuurd.

Bij samenleving:
– Adresuitreksel met woonhistorie uit de Basisregistratie Personen van je gemeente.
– Bewijs van een duurzame gemeenschappelijke huishouding d.m.v. een afschrift en/of bankrekening en eventueel een kopie van de samenlevingsovereenkomst.

Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap:
– Kopie huwelijksakte of kopie akte geregistreerde partners.

Veelgestelde vragen

Als je gaat samenwonen, staat je partner niet automatisch op het huurcontract. Dit kan pas op zijn vroegst na twee jaar samenwonen op dat adres. Op dat moment kunnen jullie samen een aanvraag indienen voor medehuurderschap.

Lees meer

Een inwoner heeft alleen recht op de woning, als deze als medehuurder bij ons geregistreerd staat, gehuwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de hoofdhuurder. Kinderen zijn in principe nooit medehuurder. Tenzij het een volwassen kind betreft (ouder dan 35) en er medehuurderschap is toegekend.

Lees meer

Was u niet gehuwd of geregistreerd partners van elkaar? En staat uw partner niet bij ons geregistreerd als medehuurder? Dan kan uw ex-partner de woning niet overnemen.

Was u wel gehuwd of geregistreerd partners van elkaar? En staat uw partner bij ons geregistreerd als medehuurder? Dan beslissen partijen onderling wie er in het huis blijft wonen. U moet dan wel een eenzijdige huuropzegging indienen.

Lees meer

Stadlander voert het beleid dat een ouder en meerderjarig kind niet samen op een huurcontract kunnen komen te staan. Als u dus in aanmerking wil komen voor een huurwoning van Stadlander dan kunt u niet samen op één inschrijving ingeschreven staan als aanvrager.

Lees meer

Let op

Wij nemen je aanvraag niet in behandeling als het formulier niet volledig is ingevuld. Of als er bijlagen ontbreken.

Zoektermen: huur opzeggen verhuizen vertrekken schriftelijk digitaal inspecties procedure proces opzegging indienen afmelden

Lees voor