Brandveilig wonen
Een fijn thuis is een veilig huis. Daarom vinden wij het erg belangrijk, dat onze woningen en woongebouwen ook brandveilig zijn.
Wij zorgen voor een zo brandveilig mogelijke woning, onder andere door het plaatsen van rookmelders en (in woongebouwen) soms ook blusmiddelen. Ook volgen we de wetgeving rondom brandveiligheid in gebouwen en woningen.
Zelf kun je ook veel doen om brand te voorkomen, maar ook om te zorgen dat je voorbereid bent als er toch een keer brand ontstaat.
Brandveilig wonen: dat doen we samen
Stadlander probeert te zorgen voor een zo veilig mogelijke woonomgeving. In al onze woningen zorgen aardlekschakelaars ervoor, dat er geen kortsluiting kan ontstaan. De cv-ketel wordt regelmatig gecontroleerd en onderhouden. In alle woningen hangen rookmelders.
Vooral in woongebouwen kijken we hoe het zo veilig mogelijk kan: bijvoorbeeld waar plaatsen we branddeuren (deuren die bij brand vanzelf sluiten), welke deuren moeten automatisch ontgrendelen bij brand, waar moeten blusmiddelen komen en wat voor blusmiddelen moeten dat zijn? Dat zijn een paar voorbeelden van technische maatregelen en oplossingen.
Maar ook als bewoner kan je meehelpen aan een veilige woonomgeving. Wij vinden dat onze bewoners van hun huis een gezellig thuis mogen maken. Maar dat moet wel veilig zijn. Daarom moeten we soms tegen bewoners vertellen, dat ze de spulletjes waarmee ze de galerij of gang gezellig maken, tóch moeten weghalen. Die kunnen namelijk een vluchtweg blokkeren, of staan in de weg als ambulancepersoneel er met een brancard langs moet. Dat is niet altijd een leuke boodschap, maar wel belangrijk.
Een brandveilige woning: wat kan je zelf doen?
Gelukkig kan je zelf ook veel doen om je huis brandveilig te maken. Hieronder geven we je een paar tips om brand te voorkomen:
Pas op met kaarsen
– Brand alleen kaarsen als je er zelf bij bent. Let vooral goed op met kinderen en huisdieren.
– Gebruik veilige, niet brandbare kaarsenstandaards op een stabiele ondergrond.
– Zet kaarsen niet in de buurt van gordijnen, (hang)planten of andere brandbare materialen.
Let op bij het opladen van telefoons, laptops, accu’s!
– Gebruik alleen originele opladers.
– Leg het apparaat tijdens het opladen op een stabiele, onbrandbare plaats. Dus niet op bed en niet onder je kussen!
– Laad je apparaten bij voorkeur op op een plaats waar een rookmelder in de buurt hangt.
– Apparaat opgeladen? Stekker uit het stopcontact! Vol = uit.
Meer tips? Kijk hier voor een folder van de brandweer.
Ga veilig om met stroom: voorkom kortsluiting en overbelasting
– Pas op met stekkerdozen en verlengsnoeren: koppel ze niet aan elkaar en zorg dat je ze niet overbelast met te veel apparaten.
– Is een snoer of stekker beschadigd? Gebruik dat dan niet meer! Vervang het door een nieuw snoer. Bij een Repair Café kan je soms een nieuw snoer aan een apparaat laten maken.
Controleer de gasslang van je gasfornuis of gaskookplaat
Controleer de gasslang regelmatig op scheurtjes en vervang deze na maximaal 15 jaar (er staat een datum op de slang).
Maak regelmatig het filter van de afzuigkap schoon
Vet in de afzuigkap kan vlam vatten. Houd daarom de afzuigkap en de filters schoon. Sommige filters moeten ook regelmatig worden vervangen.
Maak altijd de filters van de droger schoon
Bij het drogen van de was komen veel pluizen in het filter. Die pluizen zijn erg brandbaar. Heb je de droger gebruikt? Maak dan direct daarna het filter schoon: haal de pluizen er uit en stofzuig het filter ook even schoon, als dat nodig is.
Goed voorbereid op brand
Brand, dat overkomt mij niet. Dat denk je, en hopelijk is dat ook zo! Toch krijgt de brandweer elk jaar duizenden meldingen van brand in een woning. Daarom is het goed om je voor te bereiden voor als het een keer mis gaat.
Hieronder wat tips:
Is je huisnummer goed te zien voor de brandweer?
De brandweer moet vanuit een rijdende auto kunnen zien of ze op het juiste adres is
Kun je je huis snel verlaten, wanneer dat nodig is?
Leg sleutels altijd op een vaste plek, zodat je ze snel kan pakken. Zorg dat er geen spullen in je vluchtroute staan: niks op de trap bijvoorbeeld, of op de galerij. Als je huis vol rook staat, zie je die niet. Dat geldt ook voor de brandweer (of ambulancepersoneel), wanneer die in je huis komt!
Denk na over een vluchtroute bij brand
Bedenk een vluchtroute voor als je je huis (’s nachts) snel
moet verlaten. Als je huis vol rook staat, kan je ook in je eigen huis de weg kwijtraken. Spreek een verzamelplaats af waar u elkaar ontmoet. Het oefenen van een vluchtplan samen met uw huisgenoten is belangrijk. Loop eens door je huis met je ogen dicht: lukt het om snel buiten te komen zonder ergens tegenaan te lopen?
Meer informatie en veel gestelde vragen
-> Al onze woningen veilig met rookmelders
-> Zorg dat je goed verzekerd bent
Moet ik een rookmelder zelf regelmatig testen?
Mijn rookmelder gaat af, terwijl er niets aan de hand is. Is hij wel betrouwbaar?
Mijn rookmelder blijft piepen. Wat moet ik doen?
Ik ben doof of slechthorend. Hoor ik de rookmelder dan wel?
Lees ook:
NIEUWS – verzekerd woon je beter
Extra rookmelders: een goed idee!
Wij hangen rookmelders in vluchtwegen. Dan weet je zeker dat vluchtwegen vrij zijn om te gebruiken, wanneer er brand is.
Het is een goed idee om zelf extra rookmelders op te hangen. Bijvoorbeeld in de woonkamer, als je het graag gezellig maakt met kaarsjes. Bij de wasmachine en droger.
En op een plaats waar je je telefoon, laptop of accu van je elektrische fiets of scootmobiel oplaadt.
Let op: bij je eigen rookmelders moet je zelf zorgen voor nieuwe batterijen.
Lees hier meer over het belang van (extra) rookmelders en de juiste plek voor een rookmelder.
Illegale activiteiten
Veel illegale activiteiten, zoals wietplantages, zorgen voor een grotere kans op brand.
Denk je dat iemand wiet/hennep teelt? Meld dit dan bij de politie: telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem.