Mijn rookmelder gaat af, terwijl er niets aan de hand is. Is hij wel betrouwbaar?

Gaat de rookmelder af? Controleer dan altijd eerst of er iets aan de hand is!

‍Maar soms kan een rookmelder alarm geven terwijl er geen brand is. ‍
Dat kan een spontaan alarm zijn, dat vanzelf stopt na 5 tot 20 seconden. Het is meestal een teken dat de rookmelder vervuild is. Maak de melder in dat geval schoon door hem goed uit te zuigen met de stofzuiger en haal er een licht vochtig doekje langs.

Helpt dit schoonmaken niet en gaat de rookmelder nog steeds af? Of geeft de rookmelder af en toe een kort piepje? Lees hieronder wat u zelf kunt doen:

Is uw rookmelder aangesloten op het stroomnet?
1. Controleer uw meterkast. Misschien is er een groep uitgevallen. Is dit het geval? Controleer met de stekkerproef of de oorzaak in een apparaat zit of in de elektrische installatie. Is er een probleem in de installatie? Meld dit dan bij ons: via MijnStadlander, via e-mail: info@stadlander.nl of via WhatsApp/telefoon: 088 – 562 6000. Wij sturen dan zo snel mogelijk een monteur naar u toe.

2. Is er geen probleem in de meterkast? En woont u in een woning die is gebouwd na 2003?
Dan is de ‘back-up’-batterij leeg. Deze ‘back-up’-batterij is een 9 Volt-batterij, die zorgt dat de rookmelder blijft werken tijdens stroomuitval. Vervang zo snel mogelijk de batterij in de rookmelder.

3. Is er geen probleem in de meterkast? En woont u in een woning die is gebouwd vóór 2003?
Meld het probleem met de rookmelder dan bij Stadlander: via MijnStadlander, via e-mail: info@stadlander.nl of via WhatsApp/telefoon: 088 – 562 6000.

Voorbeeld van een 9 Volt-batterij

Werkt uw rookmelder op batterijen?
Als u af en toe een kort piepje hoort, is waarschijnlijk de batterij van de rookmelder leeg. Deze moet vervangen worden en deze moet vervangen worden. Rookmelders met 10-jaars accu
Vanaf 2021 worden in alle woningen die zijn gebouwd vóór 2003 rookmelders geplaatst met een 10-jaars accu. Deze accu gaat 10 jaar mee en kan niet worden vervangen. Na 10 jaar komen wij bij u langs om de rookmelder te vervangen.
Geeft deze rookmelder een alarm terwijl er niets aan de hand is? Meld dit probleem dan bij Stadlander: via MijnStadlander, via e-mail: info@stadlander.nl of via WhatsApp/telefoon: 088 – 562 6000


Lees voor