Projectleider Déon met pensioen
18 december 2023
Hij is niet het bekendste gezicht van Stadlander. Dat vindt Déon prima. “Ik werk het liefste op de achtergrond.” Toch heeft hij voor de huurders van onze woningcorporatie enorm veel betekend. Als senior projectleider vastgoedexploitatie maakte hij het verschil. “Ik ben blij dat ik mooie projecten heb ik kunnen doen.”
‘Blij met mooie projecten bij Stadlander’
We zetten hem nu toch een keertje in de schijnwerpers, want Déon gaat met pensioen. Tijd om terug te blikken. Niet alleen naar recente projecten, maar ook het begin van zijn carrière in de wereld van de woningcorporaties. “Ik ben begonnen in Steenbergen, bij Stichting Regionaal Woningbezit.” Een organisatie die later uiteindelijk opging in Stadlander. “Ik was er opzichter. We deden alles, dat was heel leuk. Van nieuwbouw tot een lekkende goot.” De klachten van huurders kwamen heel rechtstreeks bij Déon op zijn bordje. Hij genoot ervan: de korte lijnen, de kleine organisatie. “We waren met 12 collega’s.”
Kers op de taart
In de loop der jaren raakte zijn werk in de grotere organisatie van Stadlander meer gespecialiseerd. Rechtstreeks contact met huurders is er minder: dat doet nu het gebiedsteam. En het Klanthuis, waar alle telefoontjes en mailtjes binnenkomen. Met zijn bouwkundige achtergrond groeide Déon in zijn rol van projectleider vastgoedexploitatie. Dat is een hele mond vol. In de wereld van alledag betekent het: dat hij als technische man een belangrijke rol speelt bij renovaties van woningen, maar ook bij het dagelijkse onderhoud. En als kers op de taart kon hij zich bezighouden met innovatie.
Venpoorten
Om maar eens een mooi voorbeeld te nemen: Venpoorten in Wouw. Waar het begin en einde van Déons werkzame leven samenkomen. Bij de bouw in het begin van de jaren ’90 was hij erbij als opzichter vanuit SRW. Om toe te zien dat alles volgens plan verliep. Begin dit jaar kreeg hij van bestuurder Marc van der Steen de complimenten voor de grootscheepse renovatie van datzelfde Venpoorten, dat inmiddels gedateerd was geraakt.
“We hebben de buitenschil eraf gehaald: de gevels kregen nieuwe isolatie en zijn daarna opnieuw opgemetseld.” Dat klinkt niet als iets bijzonders, maar toch wijkt het af van wat gebruikelijk is. Normaal komt er namelijk om zo’n gebouw een nieuwe buitenschil van isolatiemateriaal met een afwerking van steenstrips. Die wordt vóór de oude gezet. “Ik heb er hier bij Stadlander voor geijverd om het anders te doen. En dit was uiteindelijk net zo duur als inpakken.” Wie nu de Venpoorten ziet, valt onmiddellijk de eigentijdse uitstraling op. “Veel tijdlozer dan wat er stond, dat was typisch jaren ’90.”
Hij deed de technische kant. Stadlander-collega Gusta en woonconsulent Johan van Bouwbedrijf Krijger bekommerden zich om de huurders. Dat zijn veelal oudere Wouwenaren en zo’n renovatie heeft toch flink wat impact op hun wonen en leven.
Test in de praktijk
Dan komen we bij innovatie, want ook daar speelde deze ervaren collega een rol. Nieuwe manieren om huizen te verwarmen? Ook dat probeert Stadlander uit, zoals op dit moment bijvoorbeeld in Steenbergen. ‘Warmtewissel’ heet deze ontwikkeling. Hierbij worden vernieuwende installaties in de praktijk getest in huurwoningen. Om zo de weg naar de toekomst te vinden, los van aardgas.
Kortom, Déon had en heeft genoeg uitdaging in zijn werk. Deze week stopt hij. “Wat ik ga doen weet ik nog niet, maar ik ben blij dat ik mijn kennis en ervaring heb kunnen overdragen aan mijn collega’s.”