De nieuwe Karmel wordt uniek en eigentijds: “We krijgen nu al positieve reacties”

12 juli 2024

Het krioelt er van de bouwvakkers. Op het dak razen de branders voor het aanbrengen van nieuwe dakbedekking, terwijl intussen steigerbouwers jongleren met hun materiaal en  een metselaar een muurtje optrekt. Op een galerij is een overlegje, op de achtergrond verkruimelt een drilboor beton. De Karmel, in Bergen op Zoom, staat op zijn kop: de langverwachte renovatie en verduurzaming van dit woongebouw uit eind jaren ’70 is in volle gang. Tussen al die activiteit spreken we met architecte Inka Thoen van de Coen Hagedoorn Bouwgroep.

Samen met het technisch team van de bouwpartner bedacht zij hoe De Karmel de toekomst tegemoet gaat. Want hier ontstaat een unieke plek om te wonen, met energiezuinige, eigentijdse woningen. Op een plek waar al meer dan 100 jaar mensen samenkomen om elkaar te helpen in het leven. Eerst in het Karmelietessenklooster, dat op deze plek stond. De oude treurbeuk bij de entree en de prachtige kloostertuin herinneren nog aan dat tijdperk. Een groene oase, en dat op 5 minuten fietsen van het historisch centrum van Bergen op Zoom!

Denken en doen

Inka is in dienst bij de aannemer die het werk uitvoert. “Denken en doen gaan samen.” Wat zij bedenkt voor de aanpak van dit grote gebouw, vindt meteen zijn vertaling naar haar technische collega’s. Alle ruis is op voorhand weg. “Dat werkt heel fijn, het vergroot juist de creativiteit. Als er al discussie is, hebben we dat vooraf. En niet tijdens de bouw.”

De bouw kan daardoor lekker vlot verlopen en dat is nodig want de aanpak van De Karmel is een project van formaat. Het gebouw krijgt een nieuwe uitstraling. Nieuwe kozijnen in een frisse kleur, houtafwerking, nieuwe, goed geïsoleerde kopgevels met daarin nesten voor vleermuizen weggewerkt, nieuwe strakke balustrades. “We krijgen uit de omgeving nu al complimenten”, vertelt Inka. Van mensen die zien hoe het gedateerde gebouw naar deze tijd toekruipt.

Het ontwerp van de nieuwe Karmel.

Drie gebouwdelen

Maar binnen gebeurt er nog veel meer! “Je hebt in feite drie gebouwdelen”, legt Inka Thoen uit. De woningen van de middelste gebouwdeel krijgen een flinke renovatie. Nieuwe kozijnen, goede isolatie en ventilatie onder meer. In dit gedeelte blijven de meeste bewoners ook gewoon wonen. Sommige huurders verblijven kort in een wisselwoning.

Anders is dat in het voorste en achterste gebouwdeel. Daar zijn de werkzaamheden grootschaliger. In het voorste gebouwdeel, aan de kant van fietsstraat Halsterseweg, worden van 30 kleine studio’s 15 nieuwe appartementen gemaakt. Grote woningen met 2 of zelfs 3 slaapkamers, voor de vrije huur sector.

In het achterste gebouwdeel blijven de kleine sociale huurwoningen in maat hetzelfde, maar verandert de indeling. “De keuken verhuist naar de woonkamer, zodat we een aparte slaapkamer kunnen maken.” In de oude indeling sliepen bewoners in de woonkamer, terwijl de keuken in een aparte ruimte zat. “Dat is typisch voor de jaren ’70”, zegt Inka. De woningen zijn met 40 vierkante meter klein. “Maar aan dit soort betaalbare appartementen is gewoon grote behoefte.”

Glazen aanbouw

In het achterste gebouwdeel worden 20 woningen beschikbaar gesteld aan mensen met een Beschermd Thuis-indicatie. Het gaat om mensen met een psychische kwetsbaarheid. Zij bevinden zich in de laatste fase van hun herstel en krijgen begeleiding van GGZ WNB. Medewerkers van GGZ WNB zullen 24 uur per dag aanwezig zijn om toezicht te houden. Zij vinden een plekje in een nieuw gedeelte van De Karmel. Aan de kant van de straat De Karmel komt een teampost in een glazen aanbouw met drie lagen waar ook Stadlander gebruik van gaat maken. Voor de bewoners komt hier een ontmoetingsruimte.

Brabantse Wal

Zelfs rondom staat er het nodige te gebeuren. Het parkeerterrein verdwijnt in zijn huidige vorm. Het terrein is nu opgehoogd. “We gaan het naar beneden laten lopen. Met de Brabantse Wal mee, precies zoals de naastgelegen straat. Dit oogt niet alleen mooier, het voelt ook veiliger. Want de bergingen zitten nu beneden verstopt. Straks liggen ze goed in het zicht. En we maken het terrein groener.”

De monumentale treurbeuk die fier op het terrein staat blijft ook straks bewaard. Dat geldt ook voor het verborgen pareltje, aan de zuidkant van het gebouw. De oude kloostertuin. Een prachtige groene plek voor de bewoners van De Karmel. “We gaan de tegels weghalen, schelpenpaadjes maken, insectenhotels bouwen. En er een mooie groene ontmoetingsplek voor bewoners van maken.”

Eind dit jaar zijn de verbouwing en renovatie van het woongebouw klaar. Het nieuwe parkeerterrein en de nieuwe inrichting van de tuin volgen begin 2025. Dan is De Karmel helemaal weer bij de tijd. En vinden starters, alleenstaanden en gezinnen samen thuis in de Karmel.


Een nieuw gebouw, een nieuwe naam!

De Karmel ontleent zijn huidige naam aan het Karmelietessenklooster dat vanaf 1901 op deze plek stond. Nu het woongebouw vernieuwt, vernieuwen we ook de naam. Deze verwachten we eind juli bekend te maken!

Interesse?

Heb je interesse in een woning in de nieuwe Karmel? Zorg dan dat je ingeschreven staat als woningzoekende bij Zuidwestwonen.nl. Je kunt dan reageren op de woningen als deze geadverteerd worden.

Via nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van het project en de verhuur. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief. Kijk voor meer informatie ook op onze projectpagina.

Naar de projectpagina
Lees voor