De Karmel, Bergen op Zoom (Tuinwijk)

Schermafbeelding 2024-02-05 102722

Renovatie De Karmel, Bergen op Zoom (Tuinwijk)

Stadlander en GGZ WNB werken samen aan een nieuwe toekomst met een betere leefbaarheid voor De Karmel te verbeteren. Het gebouw krijgt een flinke renovatie, wordt energiezuiniger gemaakt en deels anders ingericht.

Opknapbeurt

De Karmel is gebouwd in 1977 en is toe aan vernieuwing. Stadlander wil De Karmel daarom een flinke opknapbeurt geven. Het gebouw krijgt een renovatie. In het voorste blok worden er van 2 appartementen 1 gemaakt. Daarnaast gaan we het gebouw duurzamer en energiezuiniger maken, waardoor het wooncomfort verbetert. Ook de buitenruimte, zoals het parkeerterrein en de tuin, krijgen een nieuwe inrichting.

Beschermd Thuis

Naast de renovatie investeren we ook in de leefbaarheid van De Karmel. We willen al onze huurders een fijn en betaalbaar thuis bieden in een prettige leefomgeving. Om huurders die extra zorg nodig hebben de juiste ondersteuning te bieden, is een samenwerking ontstaan tussen Stadlander, GGZ WNB en de gemeente Bergen op Zoom. Een deel van het achterste blok wordt ingericht voor het woonproject Beschermd Thuis.

Hier worden 20 woningen beschikbaar gesteld aan mensen met een Beschermd Thuis-indicatie. Zij krijgen die indicatie vanuit de gemeente. Het gaat om mensen met een psychische kwetsbaarheid. Zij bevinden zich in de laatste fase van hun herstel en krijgen begeleiding van uit GGZ WNB.

De bewoners huren rechtstreeks van Stadlander. Het is de bedoeling dat zij binnen 2 jaar de stap kunnen maken van begeleid wonen naar zelfstandig wonen. Dan kunnen zij ook weer hun plekje in de maatschappij terugvinden.

Op De Karmel komt ook een teampost, met werkplekken voor medewerkers van GGZ WNB en Stadlander. GGZ WNB zal 24 uur per dag aanwezig zijn om toezicht te houden.

Toezicht

Onze gebiedsbeheerders zien tijdens de voorbereiding en renovatie extra toe op een schone, hele en veilige leefomgeving. Zij werken ook nauw samen met de politie, boa en zorgverleners.


Veel gestelde vragen

ALGEMEEN

In het voorste blok aan de Halsterseweg worden 30 studio’s samengevoegd tot 15 ruimere appartementen. Ook verdwijnen 4 studio’s om plaats te maken voor bergingen.

In het middenblok verdwijnt 1 woning om plaats te maken voor een ruimer entree. De overige woningen worden duurzamer en energiezuiniger gemaakt.

In een deel van het achterblok werken gemeente Bergen op Zoom, GGZ WNB en Stadlander samen aan het woonproject Beschermd Thuis. Hier worden 20 woningen beschikbaar gesteld aan mensen met een Beschermd Thuis-indicatie.

De overige woningen in dit deel zijn straks beschikbaar voor reguliere woningzoekenden.

De parkeerplaatsen krijgen een groene uitstraling. Een aantal parkeerplaatsen vervangen we door groen. Om evenveel plekken te behouden, leggen we extra parkeerplaatsen aan aan de achterzijde van De Karmel.

De huidige garageboxen verdwijnen. Daardoor verbetert het zicht op het hele terrein.

De afvalcontainers worden verplaatst naar de rand van het terrein.

De achtertuin krijgt een nieuwe, nog groenere uitstraling. Met opgeknapte looproutes en nieuwe bankjes. Er is ook veel aandacht voor de natuur. Zo komt er een insectenhotel en een bloemstrook om meer insecten in de tuin te krijgen.

In de tuin leggen we ook een wadi aan. Dat is een plek om regenwater op te vangen en langzaam in de bodem te laten wegzakken.

De tuin is alleen toegankelijk voor bewoners. De tuin wordt afgesloten met een poort.


RENOVATIE

Bouwbedrijf en verduurzamingsspecialist Coen Hagedoorn Bouw voert de werkzaamheden uit. Dit is een familiebedrijf dat bestaat uit gemotiveerde collega’s. Het team van Coen Hagedoorn Bouw is servicegericht. Zij kijken ernaar uit om kennis te maken met de bewoners van De Karmel.

De renovatie staat gepland voor het voorjaar van 2024. De exacte startdatum moet nog bepaald worden.

De Karmel wordt klaargemaakt voor de toekomst. We verbeteren het wooncomfort en zorgen ervoor dat de woningen minder energie verbruiken door ze beter te isoleren. Het gebouw krijgt daarnaast een flinke opfrisbeurt. De zijgevels worden vernieuwd. De andere gevels worden schoongemaakt en extra geïsoleerd. De komende periode worden de maatregelen verder uitgewerkt.

We vinden het belangrijk dat huurders van het middenblok kunnen meedenken. Daarom is er een klankbordgroep opgericht.

Alle huurders van het middenblok hebben mogen stemmen over het verbetervoorstel. Meer dan 70% heeft ingestemd met het voorstel. Dat betekent dat wij onze plannen nu kunnen uitvoeren.


WOONVORM BEGELEID WONEN

Een deel van het achterste blok wordt ingericht voor het woonproject Beschermd Thuis, een samenwerking tussen gemeente Bergen op Zoom, GGZ WNB en Stadlander.

Hier worden 20 woningen beschikbaar gesteld aan mensen met een Beschermd Thuis-indicatie. Zij krijgen die indicatie vanuit de gemeente. Het gaat om mensen met een psychische kwetsbaarheid. Zij bevinden zich in de laatste fase van hun herstel en krijgen begeleiding van uit GGZ WNB.

De bewoners huren rechtstreeks van Stadlander. Het is de bedoeling dat zij binnen 2 jaar de stap kunnen maken van begeleid wonen naar zelfstandig wonen. Dan kunnen zij ook weer hun plekje in de maatschappij terugvinden.

GGZ WNB wil haar cliënten zoveel mogelijk zelfstandigheid bijbrengen. Bijvoorbeeld het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijke taken. Ook is er veel aandacht voor het omgaan met geld en budget, de invulling van de dag, voldoende beweging, sociale activiteiten en het uitbreiden van het sociale netwerk.

In het gebouw komt een teampost, met werkplekken voor medewerkers van GGZ WNB en Stadlander. Medewerkers van GGZ WNB zullen 24 uur per dag aanwezig zijn om toezicht te houden op het woonproject Beschermd Thuis.

Daarnaast blijven de gebiedsbeheerders van Stadlander toezien op een schone, hele en veilige leefomgeving.


CONTACT

Je kunt contact opnemen met Sanne Bronsgeest, woonconsulent bij Coen Hagedoorn Bouw:

Telefoonnummer: 06 58 83 33 75
E-mail: sbronsgeest@coenhagedoorn.nl

Of met Jeffrey Verweij, gebiedsconsulent bij Stadlander:

Telefoonnummer: 088 562 6000
E-mail: karmel@stadlander.nl


Onze collega’s van het Gebiedsteam zien toe op een schone, hele en veilige leefomgeving. Heeft u een vraag, een idee of wilt u iets melden? Neem dan contact op met ons Klanthuis via telefoonnummer 088 562 6000 of e-mail: info@stadlander.nl

U kunt vragen naar Jack, Jacky of Kees.


Samenvatting

Status:
In uitvoering

Woningen: 
87 woningen

Straten:
Karmel

Planning:

Renovatie:
Start: februari 2024
Verwachte oplevering: eind 2024

Lees voor