Circulair bouwen begint al bij de sloop

23 september 2024

Hoever ga je met circulair bouwen? Vertel je dat je in de nieuwbouw alleen maar hergebruikt sanitair gebruikt? Even twijfelt Barthel van Dinther, commercieel manager van A. van Liempd Sloopbedrijven. En zegt dan: “Wij zorgen ervoor dat het als nieuw is, wie het niet weet ziet het niet. En in alle appartementen komt hetzelfde. Zodat daar zeker geen discussie over kan ontstaan tussen bewoners.”

Duurzaam sloper A. van Liempd maakte in Bergen op Zoom vooral naam met de sloop van de Scheldeflat. “Maar we hebben in Gageldonk-West ook 650 woningen gesloopt.” Circulair bouwen, CO2 besparen, het klinkt allemaal makkelijk, maar achter de schermen wordt ongelooflijk veel werk verzet om deze trein in beweging te krijgen en te houden. We praten met Van Dinther omdat zijn bedrijf een belangrijke partner is in de bouw van het nieuwe woongebouw aan de Teunisbloemstraat in Bergen op Zoom. Dat vormt de afronding van de vernieuwing van de woonbuurt Vijverberg-Zuid in de wijk Gageldonk-West.

Zoek de verschillen

Bij de bouw van het de 32 sociale huurappartementen zetten we stevig in op circulair bouwen. Met bijvoorbeeld hergebruikt beton, plantenrekken gemaakt van de balkonhekken van de Scheldeflat, de naam Op de Vijverberg van hergebruikt trespa.

Maar ook sanitair dat aan een tweede leven begint. “Je kunt het naast nieuw zetten en zeggen: zoek de verschillen.” Want die zijn er niet, wil Van Dinther maar aangeven. “Wij leveren geen materiaal waar we niet achter staan, in de appartementen komt het beste dat we zijn tegenkomen bij onze sloopprojecten.”

Toch was er in ons gesprek bij hem even die twijfel over het benoemen van het sanitair. Want deze toepassing is nog niet overal ingeburgerd, dat beseft hij maar al te goed.

Lastige weg

Ook al is Van Dinther een man met een missie en het bedrijf waar hij voor werkt een voorloper in de branche. “Daarom zijn we blij met het project Teunisbloemstraat.” Hier bewandelt hij samen met Stadlander en bouwpartner Lithos de lastige weg van circulair bouwen.

“We hebben een gezamenlijke ambitie, maar zonder sloper – of zoals wij onszelf noemen: grondstoffendelver – haal je dit resultaat niet. Circulair bouwen begint al bij de sloop. Wij spelen een centrale rol.” Het sloopbedrijf weet immers welke materialen er vrijkomen bij sloop en op voorraad zijn.

Menukaart

Met het ontwerp in de hand zocht A. van Liempd Sloopbedrijven naar mogelijkheden om hergebruikt materiaal toe te passen. Uiteraard zonder afbreuk te doen aan het ontwerp van Tjerk van de Wetering van Spring Architecten. “We bieden als het ware een menukaart waar Stadlander en Lithos uit kunnen kiezen.”

Soms is circulair bouwen een worsteling. Maar als het vanzelf gaat, leer je niks

Niet alle voorzetjes worden overgenomen, want ook de kosten spelen een rol. Soms is het toch beter te kiezen voor nieuw, maar dan duurzaam. Of materiaal dat je later nog kunt hergebruiken. Het gaat immers om sociale woningbouw, waarbij elke euro telt.

“Samen vinden we de weg naar het circulair bouwen. Dat is in het begin een worsteling. Maar als het vanzelf gaat, leer je niks. Dan komt er geen circulaire economie.” Het uitgangspunt is heel simpel. Als iets nog een tweede keer is te gebruiken gooi je het niet weg, maar gun je het een tweede leven. Goed materiaal dat vrijkomt, gaat in opslag. En wordt toegepast in ver- en nieuwbouw. Zoals nu aan de Teunisbloemstraat.

Kleine stapjes

“Stenen uit de Scheldeflat worden verzaagd tot strips en aangebracht in de hal. Van het hout van de kozijnen zagen we elementen voor de balkons. Dat hout wordt thermisch behandeld. Het wordt grijzer, maar gaat zeker 25 jaar meegaat.” Kleine voorbeelden, kleine stapjes. “Je hebt daarbij een bouwer nodig die wil meewerken.” Lithos is die partner, weet manager Van Dinther inmiddels maar al te goed.

De volgende stap ziet hij ook al voor zich. Voordat met een ontwerp wordt begonnen eerst overleg met de sloper. Met als inzet: wat is er voor materiaal voor handen en hoe stem je nieuwbouw daar op af? Pas dan is ook deze cirkel echt rond!

Serie circulair bouwen

We horen het zo vaak, circulair bouwen. Een containerbegrip waar je van alles onder kunt schuiven. Maar wat betekent circulair bouwen nu voor Stadlander? En hoe werkt dit in de praktijk? In de serie Circulair Bouwen nemen we je mee in onze stappen op weg naar een circulaire economie.

Lees ook:

Stap voor stap op weg naar circulair bouwenmet vastgoedontwikkelaar Joke Franken en projectleider exploitatie Wilco Kok

Lees voor