Nieuw leven voor materialen uit de Scheldeflat

16 februari 2024

De Scheldeflat is inmiddels uit het straatbeeld van Fort-Zeekant verdwenen. Maar dat betekent niet het einde van de materialen, waaruit de flat was opgebouwd. Heel veel van wat uit de flat komt, begint aan een tweede leven.

Hoe dat in elkaar zit, weet Barthel van Dinther, commercieel manager van A. van Liempd Sloopbedrijven. Hout, metaal, beton, straatstenen, keukens en bitumen dakbedekking: het wordt allemaal hergebruikt. Zelfs de letters
S C H E L D E F L A T krijgen een nieuwe bestemming. “Wat hier precies mee gaat gebeuren, is nog niet bekend. Maar zeker is, dat ze een herbestemming krijgen.”

Veel gerichter gaat het met de overige materialen. Tijd voor zomaar wat cijfers die Van Dinther voor ons paraat heeft. Bijvoorbeeld de balkonhekken: die zouden vroeger bij het oud ijzer zijn gedumpt. “Van de 468 balkonhekjes gebruikt Stadlander er 39 bij de bouw van een nieuwe appartementengebouw aan de Vijverberg.” Ze keren terug als gevelbekleding. Nog eens 34 hekjes vinden een plek op het terrein van Stadlander aan de Rooseveltlaan. “Ze worden daar gebruikt  als pergola.”

Afrastering

De overige 300 gaan niet ver uit de buurt: die komen in de achtertuinen van de nieuwe woningen, die op de locatie van de Scheldeflat worden gebouwd. Als afrastering. Het klinkt allemaal heel makkelijk, zoals Barthel het vertelt. Maar zoiets ontstaat niet van de ene dag op de andere. “Het is een heel intensief traject van praten, met bouwpartner ERA Contour, architect INBO en Stadlander.”

Weg van de weggooicultuur

Barthel van Dinther, commercieel directeur A. van Liempd Sloopbedrijven

Het doel is om zoveel mogelijk materiaal te laten ‘terugstromen’ naar de nieuwbouw. “Zo worden straks de bergingen bij de nieuwbouw gemaakt van gebruikt hout uit de Scheldeflat. Ook deuren en kozijnen gebruiken we opnieuw.” Om te laten zien wat met hergebruik allemaal mogelijk is, staat sinds kort in de hal van het kantoor van Stadlander een tafel gemaakt van kozijnen, latjes en balustrade uit de flat. “Van wat we nu doen, leren we. We stappen weg van de weggooicultuur.”

Ook het milieu wint met deze aanpak. Elk hergebruik is goed voor een forse CO2-besparing. “Dit komt ons allemaal ten goede.”

Zo verliep de sloop van de Scheldeflat.

Hergebruik in cijfers:

  • Bijna 10.000 ton beton uit de Scheldeflat, dat wordt gebruikt in vers beton voor de nieuwbouw.
  • 15 ton metselstenen die schoongemaakt en wel klaar zijn voor een tweede leven.
  • Bijna 40 ton bitumen dakbedekking, dat is te gebruiken als grondstof voor nieuw bitumen.
  • Tientallen Bruynzeel-keukens gaan allemaal terug naar de fabrikant. Ze worden vermalen en zo weer gebruikt als basis voor nieuwe keukens.

Over De Scheldeflat

De Scheldeflat maakte ruim 50 jaar deel uit van de wijk Fort-Zeekant. De flat is inmiddels gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Op onze projectpagina lees je er meer over.

Naar de projectpagina
Lees voor