Circulaire Tafel: gemaakt van sloopmateriaal

Niet alles nieuw, maar wel een nieuw leven

Bij Stadlander vinden we dat niet alles nieuw hoeft te zijn. Om het milieu zo min mogelijk te belasten, kiezen we er zo veel mogelijk voor om onze materialen her te gebruiken, in plaats van nieuw te kopen. Daarom herstellen we wat kapot gaat en gebruiken we we al hebben opnieuw. Zowel bij nieuwbouw, als op ons eigen kantoor.

Een voorbeeld is deze tafel. Die is gemaakt van sloopmateriaal van één van onze sloopprojecten: de Scheldeflat in Bergen op Zoom. We geven materialen uit de oude flat een nieuw leven en zorgen er zo voor dat er voor deze tafel geen nieuwe bomen te hoeven worden gekapt. Hier beneden zie je hoe de Scheldeflat er vroeger uitzag en hoe die nu is verwerkt in deze mooie tafel.

De tafel is ontworpen door Illse Withagen Interieurarchitectuur en gemaakt door Visker Interieurbouw.

Van flat naar tafel

Hoe hebben we de Scheldeflat eigenlijk omgetoverd tot tafel? De tafel bestaat uit verschillende onderdelen van het gebouw. De foto’s hier beneden laten goed zien welke onderdelen van de flat zijn gebruikt in de tafel. Je ziet ook welk onderdeel waar vandaan komt.

Op de eerste foto zie je de hardhouten kozijnen van het gebouw. Die kozijnen dienen nu als de poten van de tafel. De oude vorm van de kozijnen en de verf die er vroeger op zat, zijn nog steeds te zien.

In het midden kun je het plafond van de entree van de Scheldeflat zien. De latten van het plafond zijn opgeschuurd, maar ook hier zie je nog resten van hoe de latten er vroeger uitzagen. Na het opschuren en zagen van de latten, zijn die strak tegen elkaar gelegd. Nu vormen ze dit rustieke tafelblad.

Als laatste is de oude balustrade van het trappenhuis van de Scheldeflat te zien. Die is omgebouwd tot folderdisplay, die bovenop de tafel staat. De oude balustrade is verbogen en opnieuw gelast, zodat de folders tegen de display kunnen aanleunen.

Zo zie je maar hoe creatief je kunt zijn met oude materialen. Doordat wij niet zomaar alles weggooien, hebben we nu een prachtige tafel in ons kantoor. Zo leeft de Scheldeflat toch een beetje voort en hebben wij geen nieuwe materialen hoeven gebruiken. Hopelijk inspireren we zo ook anderen om niet zomaar spullen weg te gooien, maar eerst na te denken of het nog ergens anders gebruikt kan worden.

Tafel op de bouwplaats

Van die grote flat, hebben we natuurlijk niet alleen een tafel gemaakt. De vele onderdelen worden op verschillende manieren en locaties gebruikt. Zo maken we van de oude balkonhekken een pergola waar planten tegenaan kunnen groeien. Die plaatsen we bij de parkeerplaatsen, achter ons kantoor.

Verder gaan de oude keukens terug naar Bruynzeel en het gips uit de Scheldeflat gaat naar New West Gypsum. Zij maken daar weer nieuwe gipsplaten van.

Lees voor