Kloosterstraat en Zuidstraat

In Sint-Annaland hebben we de sloop van 18 woningen aangekondigd. In de Kloosterstraat en de Zuidstraat maken we ruimte voor duurzame, toekomstbestendige nieuwbouw. We denken nog na over hoe de nieuwe woningen eruit komen te zien.

Wonen op Tholen gaat de komende tijd flink veranderen. Om de woningen prettig woonbaar te houden en klaar te maken voor de toekomst, gaan we hard aan de slag. Zo zorgen we dat de omgeving veilig, duurzaam en vooral fijn is om in te leven.

Het is prettig om te wonen in een energiezuinige woning. Het biedt meer comfort voor onze huurders. Daarnaast moeten we al onze woningen energiezuinig maken voor 2050. Dat is een eis vanuit de overheid. We maken Tholen dus klaar voor de toekomst en dat is een grote opgave.

En we zien meer kansen, want prettig wonen is meer dan een energiezuinige woning. Daarom pakken we over het hele eiland verschillende buurten aan. We verduurzamen de woningen en verbeteren op veel plekken de wijk.

Met zo’n grote opgave, kunnen we niet overal op het zelfde moment aan de slag. We bekijken zorgvuldig welke woningen of wijken als volgende aan de beurt zijn. Die bewoners informeren we op tijd. Als eerste zijn de Kloosterstraat en de Zuidstraat aan de beurt. Samen met een aantal woningen in Tholen. Hier boven zie je om welke woningen in Sint-Annaland het precies gaat.

Wanneer we meer informatie beschikbaar hebben over dit project, plaatsen we dat op deze projectpagina.


Veel gestelde vragen

We begrijpen dat dit veel vragen kan oproepen. Daarom hebben we er een aantal op een rijtje gezet met daarbij onze antwoorden.

ALGEMEEN

Onze woningen moeten technisch in orde blijven. Waar dat mogelijk is, kiezen we voor renovatie. Maar dat gaat niet altijd. Voor deze woningen kiezen we voor sloop met vervangende nieuwbouw. Met renovatie krijgen we niet voldoende kwaliteit terug.

Ook de plattegrond van de woningen past niet meer bij de huidige normen van Stadlander. Daarnaast kijken we naar de levensduur van een woning. Een nieuwbouwwoning gaat minimaal 65 jaar mee, bij een renovatie is dat een stuk korter.

Onze huurders kunnen in een nieuwbouwwoning ook een stuk zuiniger wonen, door de goede isolatie en energiezuinige installaties. De verouderde woningen worden zelfs door een grondige renovatie niet even energiezuinig als een nieuwbouwwoning.

De woningen die we gaan slopen zijn ‘op’. Zowel bouwtechnisch als op het gebied van energieverbruik en wooncomfort. Voor bewoners kan dit soms anders voelen: het huis en de straat zijn je ‘thuis’ en dat valt dan plotseling weg. Er breekt een periode van onzekerheid aan.

Wij proberen de bewoners daarin zo goed mogelijk te begeleiden en oog te hebben voor hun situatie. Onze ervaring is, dat de meeste bewoners na hun verhuizing weer een fijn nieuw thuis vinden.

Het is prettiger wonen in en omgeving waar woningen bewoond zijn. Woningen die leegkomen en nog bewoonbaar zijn, laten wij tijdelijk bewonen. Dit doen we door de woningen op basis van de leegstandwet tijdelijk te verhuren.

De tijdelijke huurders weten dat het om tijdelijke bewoning gaat. Hun tijdelijke huurcontract loopt tot de einddatum van het sociaal plan. Deze huurders hebben geen recht op de rechten uit het sociaal plan.

Het vertrek van de vaste bewoners en de komst van tijdelijke nieuwe bewoners kan zorgen voor veel roering in de buurt. De gebiedsbeheerders van Stadlander zien daarom extra toe op een schone, hele en veilige leefomgeving.

Heb je vragen of wil je iets melden? Je kan onze gebiedsbeheerders aanspreken als zij in de wijk zijn. Ook kun je ons bellen of WhatsAppen op telefoonnummer 088 – 562 6000.

We zorgen dat je woning schoon, heel en veilig blijft. Heb je een reparatieverzoek? Dien je verzoek gewoon in. Stadlander zal in de periode vanaf de bekendmaking van de sloop van jouw woning, uiteraard alle noodzakelijke werkzaamheden en reparaties uitvoeren. Stadlander zal geen opdracht geven voor het uitvoeren van grote veranderingen of verbeteringen aan je woning. Denk daarbij aan het vervangen van de keuken. We zullen die niet meer vervangen maar wel repareren.


SOCIAAL PLAN

Dat staat in het sociaal plan. Onze medewerkers gaan bij deze bewoners langs voor een persoonlijk gesprek. Wij bespreken dan de woonwensen en hoe het huishouden en het inkomen eruitzien. Ook helpen wij met de inschrijving bij www.zuidwestwonen.nl, daarop worden onze woningen aangeboden. Zolang het sociaal plan loopt, begeleiden wij de bewoners, totdat zij een nieuwe woning hebben gevonden.

Het sociaal plan gaat in op 15 april 2024. Het heeft een looptijd van 18 maanden (1,5 jaar) en loopt tot 15 oktober 2025.

Nee, het sociaal plan geldt alleen voor huurders van Stadlander met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Alle huurders met een sociaal plan gaan een andere woonruimte vinden. Als zij graag in Sint-Annaland willen blijven wonen, gaan wij ons daar zeker voor inzetten. Het hangt daarbij wel af van welke woningen vrij komen. De huurders krijgen 1,5 jaar de tijd om nieuwe woonruimte te vinden, vanaf de start van het sociaal plan.

Huurders die vallen onder het sociaal plan krijgen bij hun inschrijving op Zuidwestwonen.nl een label: ‘voorrang herstructurering’. Dat doen wij, je hoeft daar zelf niets voor te doen.
Met het label ‘voorrang herstructurering’ heb je bij sommige woningen voorrang op andere woningzoekenden. Op Zuidwestwonen.nl staat dit label genoemd als ‘voorrang bij sloop’.

Als je langer dan 3 jaar in Sint-Annaland hebt gewoond, krijg je ook kernbinding. Kernbinding moet je kunnen aantonen via adreshistorie. Dat kun je aanvragen bij de gemeente. Met kernbinding heb je voorrang bij sommige woningen. We weten op dit moment nog niet of dat ook gaat gelden voor de nieuwe woningen, die we gaan bouwen aan de Kloosterstraat en Zuidstraat.


Lees hier meer over voorrang bij sloop en kernbinding.

Dingen die je hebt veranderd in of aan je woning, noemen we Zelf Aangebrachte Veranderingen (ZAV’s). Je kunt dan denken aan een keuken, een douchewand of een vloer. Wanneer je gaat verhuizen, mag je een ZAV meenemen als dat mogelijk is. Maar dat mag alleen als de woning geschikt blijft voor bruikleen.


Je mag de ZAV ook achterlaten in de woning. In sommige gevallen kun je hiervoor een vergoeding krijgen. Je moet dan wel toestemming hebben aangevraagd voor de ZAV. Ook kijken we naar de technische levensduur van de ZAV. Bijvoorbeeld: voor keukenapparatuur is dat 10 jaar, voor keukenkastjes 15 jaar en voor een dakraam 25 jaar. Meer informatie over ZAV’s en ons ZAV-beleid lees je hier.

De woonlasten (huurprijs + energielasten) van een nieuwe woning zijn per woning verschillend. Of deze na jouw verhuizing lager, gelijk of hoger zijn dan de huidige woonlasten, zal dus per huurder verschillen.


Door de Wet Passend Toewijzen zijn er mogelijk bewoners die vanwege hun inkomen naar duurdere woningen moeten doorstromen. Wij kunnen de kans dat je huurkosten hoger worden helaas niet uitsluiten. Daar staat wel tegenover dat de energielasten mogelijk lager zijn, omdat veel woningen tegenwoordig beter zijn geïsoleerd.

Een verhuizing gaat gepaard met verhuis- en herinrichtingskosten. Stadlander biedt je een tegemoetkoming aan in deze kosten. Je hebt recht op een vergoeding als je de huur van je huidige woning opzegt, wanneer je een standaard huurcontract hebt. De hoogte van de vergoeding wordt elk jaar, landelijk vastgesteld. Je ontvangt de vergoeding in 2 gedeeltes.


SLOOP EN NIEUWBOUW

Het is de bedoeling om de woningen direct na het aflopen van het sociaal plan te slopen. Er kunnen helaas altijd dingen gebeuren die zorgen voor vertraging.

We willen op deze plaats nieuwe woningen terugbouwen. Het gaat dan om sociale huurwoningen, geschikt voor gezinnen. De komende tijd worden de plannen hiervoor verder uitgewerkt.

Volgens de Wet Natuurbescherming moeten wij onderzoeken welke diersoorten in de buurt wonen, voordat we woningen kunnen slopen. De onderzoeken voor deze locaties zijn ingepland.

De provincie beoordeelt ons onderzoek en de genomen maatregelen. Hiervoor vragen wij een ontheffing op basis van de Wet Natuurbescherming aan. Dit is een goedkeuring om te mogen slopen. In onze planning hebben we hiermee rekening gehouden.
Meer informatie over de Wet Natuurbescherming lees je hier.


Samenvatting

Status:
Sociaal plan gaat in op 15 april 2024

Sloop:
We verwachten eind 2025 te kunnen starten met de sloop

Woningen: 
Totaal 18 woningen

Straten:
Kloosterstraat
Zuidstraat

Lees voor