Als ik huur bij Stadlander, is mijn inboedel dan ook verzekerd?

Nee. Je moet altijd zelf je inboedel (je persoonlijke spulletjes) verzekeren! Is er schade? Dien deze zelf in bij je eigen verzekering.

Stadlander heeft je woning tegen brand- en stormschade verzekerd via een opstalverzekering. Als er schade aan uw woning ontstaat, bijvoorbeeld bij brand of wateroverlast, dient Stadlander deze bij haar eigen verzekering in. Daar hoef je dus niets aan te doen.

Maar voor je eigen spullen in huis moet je zelf een verzekering afsluiten. Dat doe je met een inboedelverzekering. Als huurder verzeker je via de inboedelverzekering ook het huurdersbelang.
Lees hieronder, wat dat inhoudt:

Wat is huurdersbelang

Wanneer je al langer in een huurwoning woont, is de kans groot dat je zelf aanpassingen hebt gedaan. Bijvoorbeeld: een vloer, extra keukenkastjes of een douchewand in de badkamer. Deze aanpassingen heb je zelf betaald en zijn dus jouw eigendom. Het zijn ook zaken die je niet zomaar uit je woning kunt verwijderen wanneer je gaat verhuizen.

Omdat deze zaken vastzitten aan een woning, zouden ze zijn verzekerd via de opstalverzekering van een woning. Maar als je in een huurwoning woont, heb je zelf geen opstalverzekering. Gelukkig kun je je aanpassingen toch verzekeren: dat doe je via het huurdersbelang, dat onderdeel is van een inboedelverzekering. Ook aanpassingen van een vorige bewoner vallen onder huurdersbelang, als jij ze tegen betaling hebt overgenomen.

Dekking huurdersbelang

Bij de meeste inboedelverzekeringen is het huurdersbelang standaard meeverzekerd, maar is er wel een maximumbedrag. Bijvoorbeeld maximaal 10 procent van de waarde van de inboedel. Controleer of dat in jouw woning voldoende is. Zijn er veel aanpassingen? Of erg dure aanpassingen? Neem dan contact op met je verzekeraar. Die kan je vertellen of je goed verzekerd bent.
Je kunt het huurdersbelang altijd vergroten. Ook wanneer je al een inboedelverzekering hebt. Neem daarvoor contact op met je verzekeraar.

Soms is er discussie over welke verzekering een schade moet vergoeden: je eigen inboedelverzekering of onze opstalverzekering. Per schadegeval zal dit beoordeeld worden. Belangrijk om te weten: als je schade via je eigen inboedelverzekering meldt, wordt deze in veel gevallen 100% vergoed. Dat zal bij andere verzekeringssoorten of derden via een claim niet altijd zo zijn. Als je inboedelschade meldt, verwijzen tussenpersonen van de verzekering je vaak automatisch naar ons door. Dit is vaak ten onrechte en vervelend voor jou. Ook is het in de meeste gevallen nadelig, omdat je dan vaak minder vergoed krijgt.

Zoektermen: verzekerd verzekering spullen vloer inboedel schade aansprakelijk claim huurdersbelang inboedelverzekering opstal opstalverzekering

Lees voor