Cees: ‘Als je goed bent voor de mensen, zijn de mensen ook goed voor jou’

Een hart van goud. Een enorme levenslust. Iemand die het beste voor heeft voor een ander. Zo kunnen we Cees Aarden wel omschrijven. Deze vriendelijke man woont al 40 jaar in dezelfde woning van Stadlander in Halsteren. Het was niet hij die het ouderlijk huis verliet, het waren zijn ouders die plaats maakten voor hem. Niet gek als je nagaat dat Cees inmiddels vele buren voorziet van aanspraak, karweitjes en zelfs mantelzorg.

Voor Cees is niets te gek. Hij staat altijd klaar voor een ander! “Voor mij is dit een vertrouwde omgeving, ik ken alle mensen hier in de straat.”

Cees, woonachtig in de Schelpstraat in Halsteren, staat op het moment dat we hem spreken op het punt om bij zijn dementerende buurman een paar straten verderop te gaan verzorgen.

“Elke ochtend doe ik zijn rolluik omhoog, drinken we samen koffie en maken we een praatje. We kennen elkaar al bijna 40 jaar. Zijn vrouw is overleden, en dus kan hij wel wat extra hulp gebruiken.” En zo neemt Cees de taak van mantelzorger op zich. “Daar is zijn familie, die woont in Amsterdam, heel blij mee.”

Goed voor elkaar

Voor Cees is het ook een sociaal momentje om de dag te breken: “Als mijn buurman er even op uit wil, gaan we samen om boodschappen in Tholen. In Steenbergen pinnen we steevast wat geld en tussendoor rijden we samen door de polders. Dan is hij helemaal blij!”

‘Tussendoor rijden we samen door de polders. Dan is hij helemaal blij!’

Mensen een goed gevoel bezorgen, is wat Cees het allerliefst doet. In de buurt staat hij daarom ook bekend. “Bij buurman Sjaak ga ik geregeld op visite voor een bakje koffie of een pilsje. Voor een oudere buurvrouw aan de overkant zet ik de container buiten en met een andere buurman bak ik wel eens een lekker visje die we samen opeten. Als je goed bent voor de mensen, dan zijn de mensen ook goed voor jou!”

Bekend gezicht

Dat Cees geen vreemde is in de gemeente heeft hij mede te danken aan zijn baan. “Ruim 30 jaar heb ik voor de gemeentereiniging Bergen op Zoom gewerkt. Ik kende vroeger half Bergen op Zoom. Dan stond ik weer met de burgemeester te praten, even later sprak ik een zwerver aan. Het maakt voor mij niets uit waar je vandaan komt. Ik praat met iedereen even graag!”

‘De tijd dat ik hier nog ben, ga ik zo prettig mogelijk door zien te komen’

“Aan werken voor de gemeente heb ik wel een hele leuke tijd beleefd hoor. Als ik dan bij Bakker Groffen voor aan het vegen was, dan kreeg ik zomaar twee Groffenkoeken toegestopt. Rond de feestdagen kreeg ik geregeld van mensen een oliebol. Ze dachten echt wel aan mij!”

De sociale momenten waar hij zo van genoot, beleeft hij nu met zijn buren in Halsteren. “Als je hier binnen blijft zitten, dan zie je geen mens. Je moet echt zelf naar de mensen toegaan. De tijd dat ik hier nog ben, ga ik zo prettig mogelijk door zien te komen.”

Cees Aarden (links) heeft een buurman op bezoek. Hij beleeft veel sociale momenten met zijn buren.
Lees voor