De groene oase van Randy Schmidt

P8-9 Interview Randy 002 (Medium)

‘Mijn tuin is geen eettuin, maar een snoeptuin!’

Het lijkt wel klein Italië: de groene oase vol planten en kruiden in de achtertuin van Randy Schmidt. Een exotisch plekje aan de Paulus Buyslaan. Vol druivenranken, perenbomen, appels, nectarines, vijgen, amandelen, en kruiden als rozemarijn, knoflook en tijm.

Hij noemt het ook wel een uit de hand gelopen hobby, maar wel één waar hij elke dag veel plezier van heeft. “Met een klein budget kun je op deze manier je eigen voedsel ecologisch verbouwen.”

Een tuin vol tegels

Als een vlinder hem tegemoet komt vliegen en de fotograaf zijn best doet om het perfecte plaatje te schieten, straalt Randy van geluk. Apetrots is hij op zijn tuin. Na zeven jaar een tuin vol tegels te hebben gehad, begon het te kriebelen: meer groen in zijn tuin.

Randy: “Als experiment kocht ik online diverse planten en kruiden afkomstig uit de hele wereld om er een tropische tuin van te maken. Een tuin helemaal van natuurlijke materialen. Kijk, zelfs dit schuifdak voor de zon is gemaakt van bamboe.” Wel kwam Randy er al snel achter dat er meer bij komt kijken…

Tijd en aandacht

Een groene tuin vol planten en kruiden vraagt om tijd en aandacht. Dat Randy woont op een plek waar voornamelijk droge en arme grond is, maakt het er niet makkelijker op. Maar hij wil niets liever dan het experiment laten slagen.

Voor een klein bedrag kun je je eigen voedsel verbouwen

“Op een gegeven moment ontdek je welke fruitbomen en kruiden het wel en niet goed doen. Over het algemeen zijn fruitbomen best makkelijk in onderhoud. Hoewel ze vatbaar zijn voor droogte, overleven ze het wel als je ze genoeg water geeft. Met een kleine tuin als deze, moet je al snel de hoogte in. Van houten palen heb ik simpele verbindingen gemaakt, zodat de druif in de hoogte kan groeien.”

Klein budget

Dat het experiment van Randy goed heeft uitgepakt, mag duidelijk zijn. In zijn tuin heeft hij wel 100 verschillende kruiden, bijenvoer, geuren, sier en fruitsoorten gehad. Uiteraard verspreid over een langere periode, anders is er natuurlijk geen ruimte voor.

“Ik heb ontdekt dat dit ook voor mensen met een klein budget heel leuk is om te doen. Soms vraag ik mezelf weleens af: hoeveel kost het mij nu eigenlijk? Ik verkoop geen oogst, maar ik vergelijk mijn opbrengst met de winkelwaarde. Ik heb nu naar schatting al zo’n zeven kilogram druiven opgepeuzeld. Ecologisch druiven kosten rond de €6 per kilogram, dat komt neer op een bedrag van €42. Een druivenplant zelf kost €7,98… Zo zie je dat je met een klein budget voedsel ecologisch kunt verbouwen.”

Gezond

Al pratende pakt Randy telkens een ander soort fruit of kruid om te proeven. “De oudste druif is nu vier jaar en heerlijk zoet van smaak. De druif is zeker voor mensen met een klein budget heel leuk in aanschaf en makkelijk in onderhoud.”

Hij benoemt dat vele kruiden in zijn tuin ook erg gezond zijn: “Het onsterfelijkheidskruid is heel gezond om in je thee te drinken.” Even verderop pakt hij een vrucht van de grootmoeders oorbel wat haast karamelachtig smaakt. Dit is slechts een deel van de vele kruiden en planten in zijn tuin…

Snoeptuin

In Randy’s tuin kun je proeven van rozemarijn, lavendel, tijm, yacon, oca, ananas- meloen- en gewone salie, citroenmelisse, knoflook, basilicum, hop, jao go lan, blauwe bessoorten, moringa, klimbes en kruisbes. De Toscaanse jasmijn, clematis, kamperfoelie en vlinderstruik zijn voor de sier en geur.

“Ik noem het geen eettuin, maar een snoeptuin. In een kleine tuin kun je niet in je voedsel voorzien. Het zijn geen kiloknallers. Daarom noem ik het een snoeptuin.” Randy hoopt met zijn tuin ook mensen in de buurt te inspireren.

“Over de schutting geef ik een buur de gelegenheid kinderen bramen of druiven te laten plukken. Zo kunnen ze zien waar hun voedsel vandaan komt. Voor een klein budget kun je heel makkelijk in je eigen voeding voorzien.”

Over de schutting mogen buren met hun kinderen druiven of bramen plukken

Lees voor