Voorrang voor jonge woningzoekenden

Jonger dan 23 jaar en op zoek naar een huis voor jezelf?
Stadlander helpt jongeren bij hun eerste stappen op de woonmarkt

Voor jongeren is het extra lastig om een huurwoning te vinden. Zij hebben vaak nog niet zoveel inkomen. Ook is de grens om huurtoeslag aan te kunnen vragen voor jongeren tot 23 jaar lager. Dat betekent, dat jongeren vaak alleen op de goedkoopste woningen kunnen reageren.

Woningen speciaal voor jongeren

Wij vinden daarom dat jongeren wel wat extra hulp kunnen gebruiken: wij hebben woningen die alleen aan jongeren worden aangeboden. Dat zijn woningen met een huurprijs die jongeren de kans geeft om huurtoeslag aan te vragen.

In de advertentie van die woningen zie je dan duidelijk dat er een leeftijdsgrens is: alleen woningzoekenden tussen 18 en 22 jaar kunnen op die woningen reageren.

Jongerenkorting

Een andere manier waarop wij jongeren proberen te helpen, is met jongerenkorting.
Soms adverteren wij woningen met het label ‘jongerenkorting’. Ben je jonger dan 23 jaar én heb je recht op huurtoeslag? Dan kun je die woning met korting huren!

Je betaalt alleen het bedrag van de maximale huurprijs waarvoor je huurtoeslag kunt ontvangen. Die maximale huurprijs heet ‘kwaliteitskortingsgrens huurtoeslag’ of ‘rekenhuur’ en wordt elk jaar vastgesteld door de Belastingdienst. Hiermee kun je dus huurtoeslag aanvragen. Stadlander legt het verschil bij tussen de huurtoeslaggrens en de contracthuur. Dat is de kale huur plus eventuele servicekosten.

Spelregels huurkorting voor jongeren:

  • Jij en (eventueel) je partner of medebewoner zijn jonger dan 23 jaar en hebben geen kinderen
  • Je hebt een inkomen waarmee je recht hebt op huurtoeslag (zie www.toeslagen.nl)

Zodra je 23 jaar wordt of je kunt niet meer voldoen aan de ‘spelregels’, vervalt de huurkorting. Je gaat dan de volledige huur betalen, zoals die dan geldt, inclusief eventuele servicekosten. Je hoeft dus niet te gaan verhuizen.

Lees voor