Opening Parkwachters: een feest van verbinding

3 juni 2019

Waar het bij de officiële opening van de Parkwachters vooral om ging: elkaar leren kennen. Daarom was er de barbecue, voor de huurders van de twee nieuwe appartementengebouwen. Maar ook bewoners uit omliggende straten waren uitgenodigd. Ruim honderd mensen uit de buurt kwamen dinsdagavond op het feestje af. Ook vertegenwoordigers van de gastheren Stadlander en BAM Wonen schoven aan, samen met andere betrokkenen partijen als gemeente en buurtpreventieteam. De Bergse stadsdichter en woordkunstenaar Paul Asselbergs vatte het mooi samen. ,,Dit is een feest der verbinding.’’

Gelukkig was er een ruime feesttent. Want soms viel de regen met bakken uit de lucht. Het kon de pret niet drukken. In ieder geval niet bij Marisha Wesselingh, een van de huurders van de in totaal 83 appartementen. De uit Huijbergen afkomstige Marisha is blij met haar nieuwe huisvesting. Een halfjaar is ze nu Parkwachter. ,,Net buiten de drukte van de binnenstad en tegelijkertijd dicht bij het centrum. Ideaal wat mij betreft.’’

Twee jaar stond Marisha ingeschreven. ,,Dit was de eerste aanbieding die me echt aantrok.’’ Marisha vindt de buurtbarbecue een leuk idee. Zo’n 60 procent van de Parkwachters woonde al in de stad. De overige 40 procent komt van buitenaf. Een barbecue is dan een mooie manier om elkaar beter te leren kennen. Dat geldt ook voor Marisha. ,,Ik werk, in wisselende diensten. Dan kom je elkaar niet gauw tegen.’’

‘Een mooie manier om elkaar te leren kennen’

Marisha Wesselingh, bewoonster Parkwachters

Samen 

Aan een ander tafeltje zit Anneke Scheurwater, afkomstig uit Zwijndrecht. Anneke is naar Bergen op Zoom verhuisd, om dichter bij haar dochter te wonen. Samen zijn ze barbecue gekomen. Haar appartement op de derde verdieping van Parkwachter-Zuid is mooi. ,,Maar het is voor mij nog wel wennen. Ik ken eigenlijk niemand hier.’’ Wat ze ook een beetje mist: het uitzicht van haar appartement in Zwijndrecht, tien hoog. ,,Ik keek zo op de oude stad van Dordrecht, aan de overkant van het water. En aan de andere kant de skyline van Rotterdam. Dat is hier jammer genoeg wel een stukje minder.’’

Waar iedereen op de barbecue over na mag denken is het transformatorhuisje, in het parkje tussen beide appartementen. Geen sieraad van bouwkunst, beklad met graffiti bovendien. Willem Maas, directeur vastgoed bij Stadlander, roept alle aanwezigen op om met ideeën te komen. Die ideeën kunnen worden opgeschreven op een groen notiteblad, helemaal passend bij het Groene Gordijn zoals dit deel van de stad genoemd wordt. Maas hoopt op sprankelende ideeën voor de aankleding van het trafohuisje. 

Woonlasten

De opening van de markante woongebouwen is vooral een feestje. Maar er horen vooraf wat officiële woorden bij, met Henk Dittmer van het buurtpreventieteam als gespreksleider. Leendert den Heijer prijst als directeur van BAM Wonen het begrip in de omgeving tijdens de bouwwerkzaamheden. ,,Dat maken we ook wel eens anders mee.’’

‘Betaalbaarheid is voor ons belangrijk. Ik denk dat we daar redelijk in zijn geslaagd’

Willem Maas, directeur Vastgoed bij Stadlander

Willem Maas wijst namens Stadlander op de duurzame materialen die gebruikt zijn en het energiezuinig ontwerp. Een groot aantal appartementen wekt zelfs energie op, met zonnepanelen op het dak. Het resultaat: een aangenaam binnenklimaat en lage energiekosten. Behalve het milieu en het comfort tellen volgens Maas ook de woonlasten. ,,Betaalbaarheid is voor ons belangrijk. Ik denk dat we daar redelijk in zijn geslaagd.’’

Wethouder Patrick van der Velden is enthousiast over het door de gemeente opgeknapte parkje tussen beide appartementsgebouwen.

Vernieuwing

Paul Asselbergs plaatst in zijn rede de Parkwachters in historisch perspectief. Beide gebouwen kijken uit over het voormalig terrein van de Cort Heyligerskazerne, een plek waar vroeger wacht werd gelopen. De naam is Parkwachters goed gekozen, zegt Asselbergs. ,,Ze moeten de zaak in de gaten houden. Daarom zijn ze ook zo hoog.’’ Wisten we trouwens dat Cort Heyligers als luitenant-generaal actief heeft deelgenomen aan de beroemde Slag van Waterloo? Asselbergs schudt het zo uit zijn mouw, net als de verdiensten van de Burgemeester Blom. De naar hem genoemde laan fungeert als ontsluitingsweg voor het autoverkeer naar beide Parkwachters.

Natuurlijk moet er ook gedicht worden, in het spoor van Guido Gezelle. Vooral is het zaak om volgens Asselbergs naar de toekomst te kijken. ,,Want wat voorbij is, is voorbij.’’ Als een echte ambassadeur steekt hij de loftrompet over verbinding en vernieuwing, toevallig ook kernwaardes van Stadlander.

Dan is het hoog tijd voor saté, gamba of een vegetarisch alternatief. Historische foto’s in de hoek van de tent laten zien hoe het vroeger was. Later in de avond kan er ook rondgewandeld worden door de wijk, om te zien hoe mooi het allemaal geworden is. Of zoals Asselbergs het in dichtvorm zegt. ,,Hoe dichter bij Cort, hoe gezelliger het wordt.’’    

Lees voor