Buurtfeest Smerdiek-West smaakt naar meer

30 september 2019

Ontmoet je buren. Dat is het uitgangspunt van Nationale Burendag. Sint-Maartensdijk-West gaf er zaterdag 28 september invulling aan door een buurtfeest te houden. Plaats van handeling was Maartenshof. Vlak voor de deur onthulden burgemeester Ger van de Velde en Stadlander directeur-bestuurder Marc van der Steen bovendien de nieuwe naam voor de wijk: Smerdiek-West.

20190928-BUURTFEEST-SMERDIEK-WEST-2781-Large

Smerdiek-West zit midden in een metamorfose. De gemeente Tholen, Stadlander en bouwbedrijf De Nijs-Soffers hebben de krachten gebundeld om de wijk een ander aanzien te geven. Na de vernieuwing heeft Smerdiek-West minder woningen met veel meer kwaliteit. Het aantal huurwoningen neemt af en er komen koopwoningen bij. De woonomgeving gaat er flink op vooruit, onder andere door de aanleg van een park.

De eerste drie fases van de wijkvernieuwing zijn al achter de rug. In de Vier Meistraat zijn vijftien nieuwe woningen opgeleverd en in de Jacoba van Beierenstraat acht. De volgende fase gaat nu snel van start. Voor Stadlander is het belangrijk dat de huurwoningen betaalbaar zijn. Het gaat om energiezuinige Nul-Op-de-Meter-woningen.

Vitaliteit

Ook is er oog voor de leefbaarheid en de vitaliteit in Smerdiek-West. Uit een eerder dit jaar gehouden bewonersavond kwam het idee naar voren om een buurtfeest te houden. Vijf buurtbewoners zetten het feest op poten, met ondersteuning van de gemeente, Stadlander en De Nijs-Soffers.

Op Nationale Burendag was het dan zover. Er was eten en drinken. Er klonk muziek en de kinderen konden zich uitleven op een springkussen en met het omkegelen van conservenblikken. De scheepsmodelbouwvereniging presenteerde zich, bij het enveloppen trekken kon iedereen prijzen winnen en de dorpstafel en het zorgloket waren aanwezig om informatie te geven. Het buurtfeest genereerde veel ontmoeting tussen wijkbewoners, en dat was nou net de bedoeling.

Een Smerdieks stel, Johannes en Andrien, zette de toon met een grappige samenspraak. “Ze zijn bezig nieuwe huizen neer te zetten. Prachtig, prachtig. En een park, met een bankje. Mensenlieve”, klonk het. “En dan dit feest, ter promotie van het dorp. Dat dit op Smerdiek kan…” Later hieven Johannes en Andrien ook nog het Lied van Smerdiek aan, en het publiek zong uit volle borst mee.

De eerste mooie resultaten zijn al zichtbaar.

Burgemeester van der Velde

Voordat burgemeester Van de Velde en directeur-bestuurder Van der Steen van Stadlander de nieuwe naam van de wijk onthulden, benadrukten ze het belang van dit buurtfeest. De burgemeester moest bekennen dat ze tranen in de ogen had gekregen toen ze enkele jaren geleden kennismaakte met Sint-Maartensdijk-West. “Maar daarna, en dat is bijzonder om te noemen, maakten Stadlander, De Nijs-Soffers en de gemeente een plan de campagne en zijn we aan de slag gegaan. De eerste mooie resultaten zijn al zichtbaar.”

U maakt de buurt

Het feest noemde Van de Velde een mooie eerste aanzet om de cohesie in de wijk een impuls te geven. “U bent zelf aan zet”, zei ze tegen de bewoners. “Ik hoop op veel activiteiten.” Van der Steen onderstreepte die woorden: “Dit buurtfeest is een begin. Het is nodig dat u de schouders eronder zet. En wij staan klaar om u hierbij te ondersteunen en daar waar kan te faciliteren. We hebben elkaar nodig voor een levendige, vitale buurt. U maakt de buurt!”

Over Smerdiek-West

Smerdiek-West is een gemoedelijke wijk in het westen van Sint-Maartensdijk.

Lees hier meer over de gebiedsontwikkeling
Lees voor