Nieuw vitaal dorpshart voor Halsteren: ontmoeten, winkelen en wonen

Een vitaal dorpshart, een gezellig centraal punt. Daar was in Halsteren grote behoefte aan. En dat is na jaren van voorbereiding en uitvoering gerealiseerd: Plein Vogelenzang. Vrijdagmiddag 20 september was de officiële opening onder een stralende hemel.

20-9-2019 Opening plein Vogelenzang 1

Ontmoeten

In de gebiedsontwikkeling van Vogelenzang komen ontmoeten, winkelen en wonen samen. Elkaar ontmoeten kan op het totaal vernieuwde plein, maar ook in de gloednieuwe Huiskamer Van Halsteren. Deze horecavoorziening, die aan gebouw De Merel is gebouwd, biedt volop gelegenheid om met elkaar wat te eten of te drinken. Broer en zus Iwan en Anita Zhao zijn de uitbaters van de Huiskamer Van Halsteren.

Een mooie ontmoetingsplek op Plein Vogelenzang is ook het beeldje Lezend Meisje. Het stond vroeger bij de bibliotheek aan de Dorpsstraat en is nu via wat omwegen weer terug in het dorpshart. Annemarie van der Smissen, dochter van beeldhouwer Jacques, stond meer dan veertig jaar geleden model voor het Lezend Meisje.

Hopelijk inspireert Het Lezend Meisje tot echt contact op dit prachtige nieuwe dorpsplein

Annemarie van der Smissen, dochter van kunstenaar Jacques van der Smissen

Tijdens de opening van Plein Vogelenzang was ze, samen met haar moeder en zoon, aanwezig om het beeldje op de nieuwe plek te onthullen. “Ik hoop dat het inspireert tot echt contact op dit prachtige nieuwe dorpsplein”, zei Annemarie van der Smissen.

Winkelen

Het winkelen heeft een impuls gekregen door een nieuwe Plus-supermarkt – dat was het begin van de metamorfose van het dorpshart – en de vernieuwde Albert Heijn. Gerrit Atres, voorzitter van de winkeliersvereniging, zei trots te zijn op het resultaat, dat te danken is aan goed overleg en luisteren naar elkaars belangen.

De winkeliers hebben weten te bereiken dat er voldoende gratis parkeergelegenheid is en dat er een doorsteek is gekomen richting de Steenbergseweg. “Dit plein heeft veel mogelijkheden. Het geeft hoop voor de toekomst”, aldus Atres.

Wonen

Naast ontmoeten en winkelen is wonen een belangrijke component van Vogelenzang. “We hebben flink geïnvesteerd in verbeterd woonaanbod”, zei bestuurder Marc van der Steen van Stadlander daarover.

De Merel in plan Vogelenzang, Halsteren
550

Hij noemde de facelift van De Merel en de energiebesparende maatregelen die in dat woongebouw zijn uitgevoerd, de verbouwing van De Kievit, inclusief de realisering van zes koopwoningen en nieuwbouw van De Nachtegaal en ’t Lindeke. De Nachtegaal bevat vijftien appartementen en ’t Lindeke bestaat uit zeven eengezinswoningen. Het zijn de eerste Nul-op-de-Meter-woningen in Halsteren.

Het onderzoek naar de toekomst van gebouw De Leeuwerik is nog gaande. Volgens Van der Steen gaat het richting sloop en nieuwbouw in combinatie met zeer grondige renovatie.

Leefplezier

“Het struisvogelei is uitgebroed. We zien een mooie jonge vogel, die zijn eerste stapjes zet op weg naar een vitaal dorpshart”, zei Marc van der Steen tijdens de opening. Hij bedankte alle betrokkenen, waaronder Plus Vastgoed, de dorpsraad, de bewonerscommissie van De Merel, de winkeliersvereniging, de bouwpartners en de gemeente en wenste tot slot iedereen “veel leefplezier in het nieuwe dorpshart”.

Als het aan wethouder Patrick van der Velden ligt, wordt Plein Vogelenzang een levendige locatie vol ontmoeting en activiteiten. De kermis zou hier ook kunnen neerstrijken, zo liet hij weten. Van der Velden plaatste de realisering van het nieuwe dorpshart in historisch perspectief: als derde fase na Hoeve Frankenberg en de steenfabriek van de firma De Leeuw die hier ooit stonden.

Een mooie jonge vogel zet nu zijn eerste stapjes op weg naar een vitaal dorpshart

Marc van der Steen, bestuurder Stadlander

Tijdens het feestje bracht een drone een A4’tje. Daarop stond een sprookje over Vogelenzang, dat het publiek te horen kreeg. Een mooi verhaal, eindigend met: “En iedereen in Halsteren leefde nog lang en gelukkig.”

Over Vogelenzang

In Vogelenzang werken Stadlander, PLUS Vastgoed en de gemeente Bergen op Zoom samen aan een levendig dorpshart voor Halsteren. Samen zorgen we voor een gebied waar het fijn wonen, winkelen en ontmoeten is.

Lees meer over de gebiedsontwikkeling

Lees ook

Een sprookje over Vogelenzang
Dit sprookje is voorgelezen tijdens de officiële opening van het plein.

Lees voor