Gebiedsbeheerder Frank Ernest: ‘In deze tijd helpen de mensen elkaar’

10 juli 2020

Gebiedsbeheerders_29_januari_2019FrankErnest

Gebiedsbeheerder Frank Ernest: ‘In deze tijd helpen de mensen elkaar’

Als gebiedsbeheerder voor Fort-Zeekant is Frank Ernest regelmatig in de wijk te vinden. Ook in de afgelopen corona-tijd stapt hij meerdere dagen in de week op de fiets voor een ronde door de wijk. Al is zijn werk als gevolg van alle maatregelen wel flink veranderd. “Het contact met de mensen, dat mis ik het meest.”

“Het is stil op straat”, merkt Frank op. “Normaal kom ik altijd wel iemand tegen en hoor ik van de mensen wat er speelt in de wijk. Dat is nu wel anders. Nu ben ik zelf veel oplettender. Ik kijk naar de brievenbussen. Zie ik er post buitenhangen? Dan fiets ik de volgende dag nog een keer langs om te kijken of het wel goed gaat.”

Praatje vanaf het balkon

De coronacrisis heeft veel invloed op zijn dagelijks werk. “Mijn collega’s en ik lopen bijvoorbeeld minder rondes in gebouwen waar veel ouderen wonen. Daarom fiets ik daar wat vaker langs. Soms zie ik mensen op het balkon zitten en hebben we zo een praatje.” Ook meldingen en overlastzaken lopen soms anders. “We handelen die nu zo veel mogelijk telefonisch af. Zeker bij overlast is dat lastig. Omdat mensen de eerste maanden meer thuis waren, namen soms de irritaties ook toe. Normaal ga ik zowel bij de melder als bij overlastgever langs. Een persoonlijk gesprek lost dan al veel op. Nu bel ik de mensen. Dat is toch een stuk onpersoonlijker.”

Veel jonge mensen doen boodschappen voor ouderen

Scheldeflat

Frank is in deze dagen ook druk met de Scheldeflat. “Daar wonen veel vluchtelingen. Zij weten zich vaak geen raad met alle maatregelen. Ze vragen aan mij wat ze moeten doen. Voor hen ben ik een bekend gezicht in de wijk.” Vanuit de wijk krijgt hij veel vragen over de zonneschermen aan de Scheldeflat. “Die hangen er niet allemaal meer zo netjes bij. We zijn in overleg met de huurders om de kapotte schermen weg te halen.”

Mooie initiatieven

Frank ziet ook veel mooie dingen ontstaan in de Fort-Zeekant. “In de Frederik Hendrikstraat is spontaan een inzamelpunt voor de voedselbank ingericht. Er zijn ook veel jonge mensen die voor ouderen boodschappen doen. En we hadden in deze tijd graag gestart met Fort-Zeekant Test, maar door de corona gaat dat nu niet. Gelukkig houdt Annemarieke van Peppen (Cafe Atelier) met haar team de tuintjes nu bij. Zo zijn er wilde bloemen ingezaaid. Ook Amarant aan de IJssellaan wil aansluiten. Dat is wel het mooie van Fort-Zeekant. Dat ook in deze tijd altijd weer mensen opstaan om elkaar te helpen!”

Meer over Fort-Zeekant

Van oudsher is Fort-Zeekant een echte volksbuurt. Het is een wijk met veel sociale contacten, waar de mensen nog tijd hebben voor een praatje op straat. Het maakt dat de wijk vol met verhalen zit. Over oude tijden, toen de Schelde nog tot aan de randen van de wijk reikte. Maar ook over de vernieuwing van de wijk. Aan het Scheldebalkon ontwikkelen de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander een nieuwe woonbuurt met levensloopbestendige en energiezuinige woningen. Een boeiende omgeving die volop inspiratie biedt aan (toekomstige) bewoners om hun eigen levensverhaal op te stellen. 

Naar de wijk
Lees voor