Sloop tweede fase Gentiaan in Gageldonk-West

12 maart 2021

Nog even, en het oude woon- en winkelcentrum De Gentiaan in Gageldonk-West is er niet meer. Na de sloop van de vleugel aan het Piusplein, gaat dit voorjaar ook de zijde aan de Kastanjelaan plat. Het gebouw maakt zo plaats voor een nieuw woon- en winkelcentrum met twee supermarkten, winkels en woningen.

Eind februari 2021 liep het sociaal plan af voor de bewoners van De Gentiaan. Dat betekent dat inmiddels alle bewoners een nieuwe woning hebben gevonden. Vanaf deze week starten daarom de voorbereidingen voor de sloop.

Delven grondstoffen

Of eigenlijk mogen we niet meer van sloop spreken. We delven nieuwe grondstoffen. Daarom worden de komende weken alle herbruikbare materialen uit het gebouw gehaald. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je in deze video:

Puin

Vanaf 19 april wordt het gebouw met machines afgebroken. Dit duurt tot 4 juni. In de twee weken daarna wordt het puin gebroken. Dit kan weer gebruikt worden als basis voor de ondergrond van de nieuwe straten in de wijk.

Nieuw centrum

De sloop van De Gentiaan maakt deel uit van het nieuwe centrum voor Gageldonk-West. In het najaar start de bouw van een nieuw woon- en winkelcentrum. Dit biedt onderdak aan twee supermarkten: Jumbo en Akmarkt. Ook de lokale ondernemers Maxim Bar en Kaviaar verhuizen mee naar de nieuwbouw. Tot de verhuizing naar de nieuwbouw zullen zij – net als de Akmarkt – tijdelijk gehuisvest worden op de hoek Kamperfoeliestraat/Gentiaanstraat.

Het nieuwe centrum heeft ook een gevarieerd woonaanbod met 95 appartementen in een mix van sociale huur, vrije sector huur en koopappartementen. De komst van het nieuwe woon- en winkelcentrum werkt ook als een vliegwiel voor andere ontwikkelingen. Zo komt in de Piushof een Huis van de Wijk en is de Heilig Hart Kerk in beeld als gezondheidscentrum.    

Zo verliep de eerste fase van de sloop van De Gentiaan

Over Gageldonk-West

De wijk Gageldonk-West in Bergen op Zoom maakt een enorme transformatie door. Van een typische naoorlogse stadswijk schakelt Gageldonk-West om naar een hippe, levendige, duurzame en groene woonomgeving. Stadlander werkt hiervoor samen met de gemeente Bergen op Zoom.

Naar de wijk
Lees voor