Gageldonk-West

Gageldonk-West

De wijk Gageldonk-West in Bergen op Zoom maakt een enorme transformatie door. Sinds 2012 werken Stadlander, de gemeente Bergen op Zoom en Lithos Bouw & Ontwikkeling samen aan de vernieuwing van de wijk. Van een typische naoorlogse stadswijk schakelt Gageldonk-West om naar een hippe, levendige, duurzame en groene woonomgeving.

Je vindt hier veel herkenbare architectuur uit de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog, maar ook veel moderne en zeer energiezuinige nieuwbouw. De wijk heeft een ruime opzet, met brede lanen, veel groen en speelterreinen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Aan het Piusplein wordt gewerkt aan een nieuw centrum, met een breed aanbod aan winkels en voorzieningen.

Het plan

In heel Gageldonk-West sloopt Stadlander zo’n 700 oude huurwoningen. De woningen worden vervangen voor moderne nieuwbouw. Er komen huurwoningen, in de sociale sector en vrije huursector, en koopwoningen. Daarnaast renoveert Stadlander 400 woningen. De gemeente vernieuwt straten, pleinen en parken in de wijk. En we investeren in maatschappelijke projecten. We helpen nieuwe buren elkaar te leren kennen en zorgen ervoor dat bewoners weer trots zijn op hun eigen buurt.

Vlieg mee over Gageldonk-West en zie hoe de wijk vernieuwt

Informatie en contact

Al het laatste nieuws over de ontwikkelingen in de wijk lees je in de WIJkrant. Deze wordt in een oplage van 3000 exemplaren verspreid in de wijk. Je kunt deze uitgave ook digitaal bekijken:

WIJkrant augustus 2021
WIJkrant april 2021
WIJkrant oktober 2020
WIJkrant juni 2020
WIJkrant april 2020
WIJkrant december 2019
WIJkrant juli 2019
WIJkrant februari 2019
WIJkrant december 2018
WIJkrant september 2018
WIJkrant juni 2018
WIJkrant maart 2018
WIJkrant januari 2018

Daarnaast kun je het laatste nieuws volgen via de Facebookpagina van Gageldonk-West.

Bezoek ook het WIJkspreekuur van Gageldonk-West:

WIJkpunt Gageldonk-West
Bezoekadres: Kastanjelaan 66-68, Bergen op Zoom
Tijd: donderdag 14:30 – 15:30 uur, alleen oneven weken

Wij Maken De Wijk

Gageldonk-West is van oudsher al een bruisende en ondernemende wijk. Op elk moment van de dag is er volop leven. Bijvoorbeeld in één van de ambachtelijke winkels of in een gezellig theehuis. Op de hoek van de straat, waar mensen elkaar ontmoeten voor een praatje. Of in één van de speeltuinen of parken, waar jong en oud vrij kan bewegen.

Via Wij Maken De Wijk brengen Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom de bewoners van Gageldonk-West samen. Want de wijk is ook nu continu in beweging. Niet alleen Stadlander en de gemeente zorgen dat Gageldonk-West vernieuwt, ook onder bewoners, organisaties zoals WijZijn en de politie en de bouwpartners zijn er tal van initiatieven die de wijk kleuren. Volg ons op social media en zie hoe we samen de wijk maken.

Maak kennis met de ondernemers, die straks mee verhuizen naar het nieuwe centrum.

Nieuw hart voor de wijk

Twee nieuwe supermarkten, een gevarieerd winkelaanbod, duurzame appartementen voor verschillende doelgroepen, ruime parkeermogelijkheden, een nieuw wijkcentrum als Huis van de Wijk, een gezondheidscentrum, veel groen en volop ruimte om elkaar te ontmoeten. Dat alles heeft het nieuwe centrum van Gageldonk straks te bieden. In 2020 ondertekenden Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom een overeenkomst om het nieuwe winkelcentrum mogelijk te maken. De plannen zijn daarna verder uitgewerkt. De planning is om eind 2021 te starten met de nieuwbouw.

Zo ziet de sloop van de eerste fase eruit

Het wonen van de toekomst

Energieneutraal wonen? In Gageldonk-West kan dat! In de wijk staan inmiddels al meer dan 300 Nul-op-de-Meterwoningen. Dat betekent dat de zonnepanelen van de woningen evenveel energie opwekken als een doorsnee gezin (2,5 personen) per jaar verbruikt. De wijk had hiermee zelfs de primeur. De nieuwbouw aan de Vijverberg-Noord voldeed als eerste nieuwbouwproject aan alle eisen van Nul-op-de-Meter.

Ook op andere fronten springt de nieuwbouw eruit. De nieuwe woningen hebben geen gasaansluiting meer. Ze zijn voorzien van een warmtepomp om de woningen te verwarmen. Dat houdt de energielasten stabiel. Daarnaast zijn veel woningen nultreden. Dat betekent dat de woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer zich allemaal op dezelfde verdieping bevinden. Dit maakt de huizen geschikt voor mensen die nu of in de toekomst zorg nodig hebben.

Van niets naar een woning in één dag. Bekijk het unieke MorgenWonen-concept.

Duurzame renovatie

Ook bestaande woningen worden klaar gemaakt voor de toekomst. Stadlander voert daarvoor energiebesparende maatregelen door bij haar bestaande huurwoningen. De huizen krijgen een ‘warme jas’ aangetrokken. Een betere isolatie zorgt voor meer comfort en lagere energielasten.

Naar de renovatieprojecten

Nieuwe straten

Niet alleen de huizen worden vernieuwd. De gemeente Bergen op Zoom zorgt ervoor dat ook heel wat straten in Gageldonk-West krijgen een opknapbeurt. Dat gebeurt zowel boven als onder de grond. Want als een straat toch openligt voor een nieuw wegdek, is dat meteen het moment om kabels, leidingen en de riolering aan te pakken.  

Waar wordt er gewerkt?

  • Bouwrijp maken Vijverberg-Zuid (medio 2021 gereed)
  • Bouwrijp maken centrumgebied (eind 2021 gereed)
  • Populierbuurt, Gentiaanstraat en Ericalaan (in uitvoering, voorjaar 2022 gereed)

gageldonk1

Het rijke verleden van Gageldonk-West

Lees hier het verhaal van Jeannie Mulder en Jan Nuijten.

Lees voor