Gageldonk-goed-formaat-1

Gageldonk-West

Van een typische naoorlogse stadswijk schakelt Gageldonk-West om naar een hippe, levendige, duurzame en groene woonomgeving. De wijk heeft een ruime opzet met brede lanen, veel groen en speelterreinen. Van oudsher is Gageldonk-West een echte bruisende en ondernemende wijk.

Op elk moment van de dag is er volop leven. Bijvoorbeeld in één van de ambachtelijke winkels of in een gezellig theehuis. Op de hoek van de straat, waar mensen elkaar ontmoeten voor een praatje. Op één van de vele schoolpleinen. Of in één van de speeltuinen of parken, waar jong en oud vrij kan bewegen. Kortom: een gezellige buurt zoals je die nog van vroeger kent.

Het plan

In heel Gageldonk-West sloopt Stadlander zo’n 700 oude huurwoningen. De woningen worden vervangen voor moderne nieuwbouw. Er komen huurwoningen, in de sociale sector en vrije huursector, en koopwoningen. Daarnaast renoveert Stadlander 400 woningen. De gemeente vernieuwt straten, pleinen en parken in de wijk. En we investeren in maatschappelijke projecten. We helpen nieuwe buren elkaar te leren kennen en zorgen ervoor dat bewoners weer trots zijn op hun eigen buurt.

Vlieg mee over Gageldonk-West en zie hoe de wijk vernieuwt

Informatie en contact

Al het laatste nieuws over de ontwikkelingen in de wijk lees je in de WIJkrant. Deze wordt in een oplage van 3000 exemplaren verspreid in de wijk. Je kunt deze uitgave ook digitaal bekijken:

WIJkrant januari 2023
WIJkrant oktober 2022
WIJkrant juli 2022
WIJkrant april 2022
WIJkrant oktober 2021
WIJkrant augustus 2021
WIJkrant april 2021
WIJkrant oktober 2020
WIJkrant juni 2020
WIJkrant april 2020
WIJkrant december 2019
WIJkrant juli 2019
WIJkrant februari 2019
WIJkrant december 2018
WIJkrant september 2018
WIJkrant juni 2018
WIJkrant maart 2018
WIJkrant januari 2018

Daarnaast kun je het laatste nieuws volgen via de Facebookpagina van Gageldonk-West.

Wij Maken De Wijk

Via Wij Maken De Wijk brengen Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom de bewoners van Gageldonk-West samen. Want de wijk is ook nu continu in beweging. Niet alleen Stadlander en de gemeente zorgen dat Gageldonk-West vernieuwt, ook onder bewoners, organisaties zoals WijZijn en de politie en de bouwpartners zijn er tal van initiatieven die de wijk kleuren. Volg ons op social media en zie hoe we samen de wijk maken.

Maak kennis met de ondernemers, die straks mee verhuizen naar het nieuwe centrum.

Nieuw hart voor de wijk

Twee nieuwe supermarkten, een gevarieerd winkelaanbod, duurzame appartementen voor verschillende doelgroepen, ruime parkeermogelijkheden, een nieuw wijkcentrum als Huis van de Wijk, een gezondheidscentrum, veel groen en volop ruimte om elkaar te ontmoeten. Dat alles heeft het nieuwe centrum van Gageldonk straks te bieden.

De bouw van het nieuwe winkelcentrum is gestart in maart 2022. De nieuwe winkels en woningen zijn eind 2023 gereed. De verbouwing van de Piushof tot het Huis van de Wijk startte in september 2022. Ook deze nieuwe plek van, voor en door de wijk is eind 2023 klaar.

Het wonen van de toekomst

Energieneutraal wonen? In Gageldonk-West kan dat! In de wijk staan inmiddels al meer dan 300 Nul-op-de-Meterwoningen. Dat betekent dat de zonnepanelen van de woningen evenveel energie opwekken als een doorsnee gezin (2,5 personen) per jaar verbruikt. De wijk had hiermee zelfs de primeur. De nieuwbouw aan de Vijverberg-Noord voldeed als eerste nieuwbouwproject aan alle eisen van Nul-op-de-Meter.

Ook op andere fronten springt de nieuwbouw eruit. De nieuwe woningen hebben geen gasaansluiting meer. Ze zijn voorzien van een warmtepomp om de woningen te verwarmen. Dat houdt de energielasten stabiel. Daarnaast zijn veel woningen nultreden. Dat betekent dat de woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer zich allemaal op dezelfde verdieping bevinden. Dit maakt de huizen geschikt voor mensen die nu of in de toekomst zorg nodig hebben.

Van niets naar een woning in één dag. Bekijk het unieke MorgenWonen-concept.

Duurzame renovatie

Ook bestaande woningen worden klaar gemaakt voor de toekomst. Stadlander voert daarvoor energiebesparende maatregelen door bij haar bestaande huurwoningen. De huizen krijgen een ‘warme jas’ aangetrokken. Een betere isolatie zorgt voor meer comfort en lagere energielasten.

Nieuwe straten

Niet alleen de huizen worden vernieuwd. De gemeente Bergen op Zoom zorgt ervoor dat ook heel wat straten in Gageldonk-West krijgen een opknapbeurt. Dat gebeurt zowel boven als onder de grond. Want als een straat toch openligt voor een nieuw wegdek, is dat meteen het moment om kabels, leidingen en de riolering aan te pakken. Een overzicht van alle werkzaamheden vind je op Wij Maken De Wijk.

gageldonk1

Het rijke verleden van Gageldonk-West

Lees hier het verhaal van Jeannie Mulder en Jan Nuijten.

Lees voor