Stadlander en ERA Contour: ‘Iedereen verdient een kans op de arbeidsmarkt’

3 maart 2021

Jesper (18) heeft autisme en kon op school maar moeilijk meekomen met de rest. Luke (53) is slechtziend, ook voor hem is de arbeidsmarkt een uitdaging. Toch draaien beide heren nu mee in het renovatieproject van Stadlander en ERA Contour op de flat aan de Wierlaan, in Bergen op Zoom. Een mooie samenwerking, waarin meerdere partijen elkaar vinden!

081220sroiWierlaanLuke1 (Groot)

Met knikkende knieën betrad Jesper een paar weken geleden de flat. Zijn hoogtevrees speelde hem parten, maar hij wilde koste wat kost zijn angst overwinnen. Samen met zijn begeleider van Praktijk Memo ging Jesper stap voor stap de uitdaging aan. Eerst naar de derde verdieping, daarna steeds een beetje hoger.

In de bouw kan ik mijn energie kwijt

Jesper (18)

Nu stapt hij bij bewoners binnen om plankdragers aan te brengen en legplanken te monteren, wat nodig is voor de renovatie. Op die manier draagt hij zijn steentje bij in de bouw.

Iets waar Jesper erg blij van wordt. “Door mijn autisme kon ik op school moeilijk meekomen. In de bouw zie ik dat ik wel mijn ei kwijt kan. Dat geeft mij positieve energie.” Ook het contact met de bewoners is voor Jesper een uitdaging. Op sociaal vlak heeft hij zo zijn struggles. “Daarom is dit project voor mij erg leerzaam.”

Jesper helpt nu volop mee met het dragen van materialen.

Kans

Ook slechtziende Luke is blij met de kans die hij krijgt van ERA Contour om mee te helpen in de renovatie van de flat.

Luke: “Jarenlang heb ik in de bouw gewerkt als interieurtekenaar. Nadat ik door een reorganisatie op straat kwam te staan, ben ik niet meer aan de bak gekomen. Met een zicht van 20 procent zijn de mogelijkheden beperkt voor me, en door alle snelle technische ontwikkelingen loop ik gauw achter in mijn vakgebied.”

Alleen al het idee dat ik weer mee mag doen, geeft mij al enorm veel energie

Luke (53)

“Voor mij maakt het allang niet meer uit wat voor werk ik doe, als ik maar iets mag doen. Op de bank zitten is niets voor mij. Hier in de flat vervul ik vooral een ondersteunende rol voor de bouwers. Ik zet koffie en ben een aanspreekpunt. Alleen al het idee dat ik weer mee mag doen geeft mij al enorm veel energie.”

Luke is blij dat hij weer mee kan doen.

Praktisch plan

Een jaar geleden bracht DLB Notarissen twee Bergse stichtingen met elkaar in contact, Team Onbeperkt en Duurzaam SROI. Dat was een heel goed idee want samen ontwikkelden ze een praktisch plan om mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen.

Een plan dat Stadlander en ERA Contour enthousiast hebben opgepakt. Erwin Admiraal, uitvoerder van het project aan de Wierlaan, is enthousiast. “We zijn nu twaalf weken met Jesper en Luke bezig en het bevalt goed. Vooraf hebben we gekeken welke werkzaamheden zij konden doen. Als ik nu op de bouwplaats hun enthousiasme zie, word ik daar wel blij van. Iedereen verdient een kans.”

Kerstplankje

Inmiddels heeft Jesper binnen zijn GGZ-instelling Praktijk Memo nog iets leuks gemaakt voor alle bewoners aan de Wierlaan: een plankje met daarop allerlei lekkers. Als goedmaker voor de overlast van de werkzaamheden. Jesper: “120 plankjes heb ik gezaagd. Een heel karwei, maar erg leuk om te doen!”

Lees voor