Duurzaam op weg met de Upcycle

19 april 2021

Duurzaam, sportief en makkelijk in gebruik: dat is de Upcycle van Stadlander. Een nieuwe, gerecyclede bakfiets die je binnenkort door de straten van Gageldonk-West voorbij ziet rijden. Niet alleen om spullen te vervoeren. Ook om in contact te komen met wijkbewoners en ze te inspireren.

Stadlander klopte voor de Upcycle aan bij lokale ondernemers Fietsatelier Guldemond en de MeesterMaker. Zij hebben hun krachten gebundeld om een nieuwe, gerecyclede bakfiets in de wijk te brengen.

Ruud: “We willen een boodschap overbrengen en laten zien dat je van sloopmaterialen uit de wijk iets heel moois kunt maken.”

Van bierviltje tot bakfiets

Wat begon als een duurzaam idee op een bierviltje van Stadlanders Jorg van de Sanden en Jeffrey Verweij, is inmiddels uitgegroeid tot een nieuwe, gerecyclede bakfiets. Hoe Guldemond en de MeesterMaker samenwerken aan dit nieuwe concept?

Ruud: “Je kunt elkaar echt inspireren. Elkaars kwaliteiten gebruiken. De bak van de fiets is gemaakt van de betimmering van de zolders van de Waterleliestraat. De naambordjes zijn gemaakt van de Trespa van de gevels van de Gentiaan aan het Piusplein. Normaal gesproken wordt dit materiaal vernietigd, maar met een beetje creativiteit kun je daar veel leuke dingen van hergebruiken.”

Inspiratie voor de wijk

De twee lokale ondernemers werken aan dit project vanuit een loods aan de Eikstraat in Gageldonk-West. “Wij werken vaker samen voor het ontwikkelen van bakfietsen en zijn blij dat we dit project voor Stadlander mogen oppakken. We willen mensen inspireren en laten zien dat je met hergebruikte materialen iets moois op de weg kunt brengen.”

Grote kans dat je binnenkort een medewerker van Stadlander op de Upcycle voorbij ziet rijden.

Upcycle op pad

De Upcycle is deels gemaakt van materialen uit de sloop van de Vijverberg. Bij de start van de nieuwbouw speelde de bakfiets ook een rol.

Lees meer

Lees voor