Samen sterk voor noodopvang Oekraïners: ‘Het is mooi om te zien hoeveel mensen er in actie komen’

16 maart 2022

We kunnen de tv niet aanzetten of we zien beelden voorbijkomen uit Oekraïne. Miljoenen mensen zijn inmiddels gevlucht. Zo ook naar Nederland. Vorige week plaatsten wij een eerste bericht op onze website over een plan voor noodopvang. Inmiddels zijn we een week verder en is er ontzettend veel gebeurd. Met man en macht is er gewerkt aan het gereedmaken van locaties. Ko Droogendijk, directeur Klant & Gebied bij Stadlander, praat ons bij over een bewogen week.

Annewas

Na het besluit om noodopvang te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen moest er snel gehandeld worden. Ko: ‘We hebben per gemeente en mét de gemeente gekeken welke gebouwen er op korte termijn beschikbaar konden zijn en hoe we deze gebouwen zo snel mogelijk geschikt konden maken voor opvang’. Om effectief te werk te gaan, is er vanuit Stadlander een werkgroep opgericht. Deze bestaat uit zeven mensen van verschillende afdelingen en dus verschillende expertises. Ko: ‘Zo kan een collega van afdeling Vastgoed zich richten op het gebouw zelf en houdt iemand van Klant & Gebied zich meer bezig met de omwonenden.’

Annewas

De eerste locatie die in beeld kwam was de Annewas in Sint Annaland (gemeente Tholen). Een locatie die jarenlang door verschillende zorgorganisaties is gebruikt voor gehandicaptenzorg. Vorige week maandag werd er met zo’n 30 Stadlander-collega’s fanatiek schoongemaakt. Woonboulevard Poortvliet stelde op dinsdag een kleine 70 matrassen beschikbaar voor de opvanglocatie. Een prachtig gebaar.

Annewas
De Annewas in Sint-Annaland

Meubels, bestek en kleding

Met een flinke club vrijwilligers werden de bedden vervolgens opgemaakt. Volgens Ko kwam er heel wat bij kijken: ‘We zijn heel druk geweest met het verzamelen van spullen. Meubels, bestek, kleding, noem het maar op. Eigenlijk alles wat je in huis nodig hebt’. Op woensdag is er nog een extra schoonmaakronde gedaan. Hierna konden ook alle tafels en stoelen geplaatst worden. Afgelopen zaterdag zijn de eerste 31 vluchtelingen bij de Annewas gearriveerd.

Avondvrede

Vanaf eind deze week worden er ook vluchtelingen opgevangen in Avondvrede, gelegen aan het Bolwerk-Zuid in Bergen op Zoom. Dit voormalige verzorgingshuis, dat pas sinds woensdag 16 maart officieel eigendom is van Stadlander, stond al een tijdje leeg en wordt nu gereed gemaakt voor opvang. Ook hier wordt met man en macht gewerkt. We zien hele mooie samenwerkingen ontstaan en veel bedrijven die gratis hun diensten aanbieden. Veel Bergenaren zetten hun netwerk in om te helpen. Voor komend weekend zijn er zeker 100 vrijwilligers actief om alles in te richten. Naar schatting worden er straks 124 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. BN DeStem schreef hier vorige week dit artikel over.

Samenwerkende partners

Ko is trots op zijn collega’s en alle mensen en partijen die meehelpen. ‘Het is echt mooi om te zien hoeveel mensen in actie komen. Het geeft een gevoel van saamhorigheid. Dat zouden we vaker moeten doen.’ Aan de noodopvang dragen verschillende organisaties hun steentje bij. Zo is er voor het gereedmaken van de Annewas intensief samengewerkt met Arjan van Dijke. Daarnaast werkten mee: Matthijs Bakker van Vigiles (levering van handdoeken, washandjes en toiletspullen), Woonboulevard Poortvliet (beschikbaar stellen van matrassen),  Huysmeesters (levering van douchekoppen) en P. Jansen (levering van plafonnieres). Ko: ‘Naast deze partijen hebben er heel veel vrijwilligers meegeholpen, bijvoorbeeld van de voetbalvereniging. Aan ondersteuning en hulp geen gebrek dus!’

Voor de opvanglocatie in de Avondvrede zullen onder andere Woondiensten+ (De Kok Bouwgroep en P. Jansen), Van Wijnen en Premium Liften Almere betrokken zijn. Stadlander is alle betrokken partijen zeer dankbaar voor alle hulp. 

Met beide benen op de grond

Ook Ko is blij met de manier waarop zoveel mensen en partijen met elkaar samenwerken. Desondanks geeft het hem ook een dubbel gevoel: ‘Het is natuurlijk heel triest dat we dit moeten doen, maar aan de andere kant vind ik ook dat we het móéten doen. Ik hoop dat de mensen uit Oekraïne hier een beetje rust vinden. Het zet je in ieder geval weer even met beide benen op de grond. We moeten ons realiseren hoe goed we het hier hebben.’

Wil jij ook meehelpen?
De gemeente Bergen op Zoom heeft een mailadres geopend voor mensen die hulp willen bieden aan de Oekraïense vluchtelingen: vluchtelingen@bergenopzoom.nl. Bergenaren die vluchtelingen in huis willen nemen, kunnen hun aanbod mailen naar dit mailadres.

Lees voor