Warande-Oost gaat voor meer wooncomfort, energiewinst en beter klimaat

12 april 2022

De wijk Warande-Oost wordt de komende jaren aardgasvrij en duurzaam. Meteen wordt ingezet op meer groen in de buurt en een betere uitstraling van alle huizen de wijk, ook die van particulier eigenaren. De eerste schetsen van het plan presenteerden Stadlander en bouwpartner Constructif zaterdag 9 april tijdens een feestelijke kick-off. De voornemens werden door de bewoners warm onthaald. Rond de aan de Sterrelaan geparkeerde bus van Stadlander liet iedereen zich informeren. Woningbezitter Peter Janse is alvast enthousiast. “Het klinkt goed, ik doe mee!”

Het is een ambitieus plan en toekomstgericht. De kernwoorden van de aanpak: energiebesparing, wooncomfort verbeteren en het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud. Stadlander wil in de wijk 133 woningen blijven verhuren. Ook zijn er nog 38 huizen die de corporatie verkoopt als de woning leeg komt. Deze woningen worden krijgen ook een renovatie.

Het project komt samen met de bewoners tot stand. Vastgoedontwikkelaar Cees Ploeg van Stadlander legt uit hoe het proces in zijn werk gaat:  “Samen met de bewoners willen we kijken waar behoefte aan is en hoe we het best kunnen verduurzamen.” In een klankbordgroep met acht bewoners zijn de eerste ideeën op papier gezet. De presentatie is een belangrijk moment in de ontwerpfase. “We zijn benieuwd wat de mensen er van vinden.” Komende zomer kan de buurt ook terecht in een modelwoning aan de Wierlaan. ,,Daar laten we straks zien wat er allemaal mogelijk is.’’

Menukaart

Stadlander trekt bij het aardgasvrij maken van de wijk samen op met gemeente, bouwpartner Constructif én bewoners. Nadrukkelijk worden ook de particuliere eigenaren in de wijk bij de plannen betrokken. “Zij kunnen straks kiezen uit een menukaart van Constructif en profiteren van het schaalvoordeel dat zo’n groot project biedt. Via de menukaart zien ze meteen wat elke hap uit het menu kost en onder de streep oplevert.”

‘Samen met bewoners kijken hoe we het best kunnen verduurzamen’

De woningverbetering betekent voor huurders straks wel een kleine huurverhoging, zegt Ploeg. “Maar de totale woonlasten, inclusief energiekosten, worden niet anders. Dat is altijd ons uitgangspunt.” De vastgoedontwikkelaar van Stadlander noemt het belangrijk dat zoveel mogelijk woningbezitters in Warande-Oost aanhaken. “We willen een mooiere en groenere uitstraling voor de hele wijk.”

Tweede toilet

De presentatie van de plannen zorgt voor een gezellig oploopje in de wijk. Rond de aanwezige koffiekar worden de ervaringen gedeeld. Bij de uitnodiging ontvingen bewoners munten. Daarmee kunnen ze laten weten wat ze belangrijk vinden in hun wijk. Energiebesparing en wooncomfort scoren hoog in de buurt, laten de stapeltjes munten in de glazen buizen zien.

Ondertussen worden bij de bus de eerste plannen uitgelegd. Het gaat over zonnepanelen op daken, isolatie van de buitengevels, het met mos bekleden van borstweringspanelen en het vervangen van houten kozijnen door kunststof. In die nieuwe kozijnen komt HR++ glas.

Voor huurder Maria Janse, de moeder van Peter, is dat reden om aan de bel te trekken over de ventilatieroosters boven haar raam aan de voorkant. “Ik hoor daardoor alles op straat en zij horen mij.” Goede mechanische ventilatie moet straks dat euvel verhelpen. Ook bestaat de mogelijkheid voor extra dakramen en daardoor nog meer frisse lucht. Mevrouw Janse noemt opties als een tweede toilet en een ruimere badkamer aantrekkelijk. “Dat is niet verkeerd als je ouder wordt.”

Groen

Behalve op energiewinst wordt straks in Warande-Oost ook ingezet op een beter klimaat en meer vogels en bloemen. De bewoners krijgen advies om hun tuinen zoveel mogelijk te vergroenen. Ook in de openbare ruimte komt meer groen. Ook komen er voorzieningen voor de huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen in de wijk. Deze diersoorten zijn beschermd, maar ook heel nuttig voor de mens. Ze vangen tot wel duizenden insecten per dag.

Als alles meezit, kan er begin volgend jaar met de uitvoering van alle plannen worden begonnen. Voor het zover is volgen nog tal van (individuele) gesprekken met bewoners. 

Lees voor