Stadlander beveiligt woningen: 25.000 rookmelders voor 1 juli

12 mei 2022

Rookmelders kunnen levens redden. Daar is iedereen van overtuigd. ‘Wat veel mensen niet weten is dat je ’s nachts niets ruikt, je wordt niet wakker van rook.’ Dat zegt adviseur brandveiligheid Matthijs Bakker van woningcorporatie Stadlander.

Vanaf 1 juli is iedereen verplicht minimaal éen zo’n melder in huis te hebben. Stadlander plaatst daarom maar liefst 25.000 van die rookmelders in haar woningen. Hoeveel rookmelders er worden geplaatst verschilt per huis. ‘In een appartement is het soms maar één, in een huis kan het oplopen tot wel vier, aldus Bakker. Als er meerdere melders in een woning zijn geïnstalleerd, worden ze gekoppeld. Gaat er eentje af, dan reageren ze allemaal.

Rookmelders geven een luid piepsignaal op het moment dat zich rook in de woning verzamelt. Ze waarschuwen bewoners dat er iets mis is. Die krijgen zo op tijd door dat er brand is zodat ze alarm kunnen slaan en een veilig heenkomen kunnen zoeken.

Rookmelders in alle woningen


Sinds 2003 is in nieuwbouw de rookmelder al verplicht. Nu volgt de verplichting voor alle woningen. Als particulier moet je zelf aan de slag, voor huurders van Stadlander is het plaatsen van rookmelders eind vorig jaar al begonnen. Sinds begin dit jaar draait het volle bak.

‘We hebben ongeveer drie 3 monteurs die week in week uit bezig zijn’, zegt Jeroen de Waal projectleider van P. Jansen Installatietechniek B.V. over de enorme klus die momenteel wordt uitgevoerd. ‘Wij doen zo’n 9000 woningen in de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen.’ Van de Velde Installatiegroep neemt het woningbezit van Stadlander op Tholen voor rekening.

Foto: Tonny Presser

‘We kondigen de plaatsing ruim van tevoren aan, zodat mensen weten wanneer hun woning aan de beurt is. We hebben inmiddels zo’n 7000 woningen gedaan. De rest moeten we nog definitief gaan plannen.’

Verouderd


Rookmelders in woningen na 2003 werken op het lichtnet, in overige woningen op een batterij. Die gaat tien jaar mee. Na die tijd moet de rookmelder worden vervangen. Niet alleen vanwege de levensduur van de batterij maar ook omdat de werking van de melder achteruit gaat. Ze vervuilen op den duur, door stof en door vet.

Foto: Tonny Presser

Medewerkers van P. Jansen krijgen soms van huurders te horen: we hebben zelf al een rookmelder geplaatst. Toch krijgen ook die bewoners het advies een nieuwe te laten installeren. ‘Veel van die melders zijn verouderd en werken niet goed meer of voldoen niet aan de jongste Europese normen’, weet Jeroen de Waal.

Aan het Rozenveld in Bergen op Zoom is monteur Maarten van der Bas druk bezig in de woning van Lies Weststrate. Een luid piepsignaal geeft aan dat de zojuist door hem geplaatste melder werkt. ‘Soms doen we wel twintig woningen per dag’, vertelt hij. ‘Dat hangt af van het soort woningen en type rookmelder.’ Elke melder wordt geregistreerd. Welk type er is geplaatst en in welke ruimte. ‘Zodat Stadlander een kloppend en volledig overzicht heeft.’

Foto: Tonny Presser

Uitzoeken wat voor melders er moesten komen was nog een hele klus, legt adviseur Matthijs Bakker uit. ‘We hebben gekozen voor een goede, kwalitatieve rookmelder die weinig storing geeft of ongewenste meldingen. Ze zijn in de fabriek getest. We hebben uitvoerig onderzoek gedaan en daarnaast advies gevraagd aan installateurs.’

‘Ik schrok me rot van de rookmelder’

Huurster Lies Weststrate had al in haar woning aan het Rozenveld in Bergen op Zoom al een rookmelder hangen. Die heeft ze toch laten vervangen door een nieuwe. ‘Dat is wel zo’n veilig idee.’ Dat rookmelders het doen weet ze uit ervaring. ‘Die we hadden is eens afgegaan. Ik was aan het koken, maar was vergeten dat het eten op het vuur stond.’ De damp die vrijkwam liet de melder afgaan. ‘Ik schrok me dood, ik wist eerst niet wat het was, want ik wist niet eens waar de rookmelder hing. Maar toen wist ik het meteen!’

Wil je meer weten?
Meer informatie over rookmelders is te vinden bij de brandweer:

https://www.brandweer.nl/nieuws/vijf-veel-gestelde-vragen-over-de-rookmelderverplichting-per-1-juli

https://stadlander.nl/faq

Lees voor