Ossendrecht brengt generaties samen

27 juli 2022

Samen maken we van een wijk een thuis. Als Stadlander vinden we dat belangrijk en ondersteunen we dit als het nodig is. In Ossendrecht gaat dit haast vanzelf. Jong en oud ontmoeten elkaar hier. Laatst nog, in de aanloop naar Pasen. Toen waren ze samen in de weer met kleurpotloden en viltstiften. Het resultaat na een ochtendje kleuren: een aantal fleurige kleurplaten én veel gezelligheid.

De kinderen zitten op basisschool ’t Paviljoen. Ze gingen op bezoek in verzorgingshuis Mariahove. Juf Judith Free van groep 1 en 2: “Toen we in Mariahove kwamen, zaten de ‘opa’s en oma’s’ al aan de tafels. Sommige kinderen vonden het een beetje spannend. Maar iedereen ging gelijk aan tafel zitten om samen te kleuren en te babbelen. Het was lekker ontspannen. Aan het eind hebben we nog met z’n allen een dansje gemaakt.

Een uitje

Het idee om jong en oud bij elkaar te brengen, is bedacht door het Dorpsplatform Ossendrecht. Het platform heeft ook de verbinding gelegd tussen de basisschool en het verzorgingshuis. “Het idee erachter”, zegt juf Judith, “is om de generaties meer met elkaar in contact te brengen. Om jongeren in gesprek te laten gaan met ouderen. Je ziet de ouderen ervan opleven. En de kinderen vinden het ook leuk. Die zien het als een uitje.”

Mariahove4

Samen smullen

“De interactie tussen de kinderen en de bewoners is super”, zegt Hanneke Jongepier. Ze was tijdens het paaskleuren nog coach dagbesteding en ontspanning van Mariahove. “Vóór corona deden we vaker samen activiteiten. Je kunt ook met muziek jong en oud samenbrengen. Of met het bakken van appelflappen. Dat staat binnenkort op het programma. Dan komt groep 6 en 7 hier. Je ziet het al voor je: samen appels schillen en in stukken snijden… En na het bakken samen smullen. Met Sinterklaas is er weer een andere groep van ’t Paviljoen aan de beurt. Misschien krijgen we dan wel een toneelstukje te zien in Mariahove.”

Anders kijken

De bewoners van Mariahove kijken ernaar uit. De bezoekjes van de schoolkinderen zijn heel populair in het verzorgingshuis. Hanneke Jongepier: “Door dit soort activiteiten gaan jong en oud anders naar elkaar kijken. Het is goed voor de beeldvorming. Het is ook sociaal. Je helpt elkaar en het geeft veel plezier.”

Lees voor