Mijn Wereldkeuken: eten verbindt alle culturen

1 november 2022

Een plek waar alle culturen samenkomen, eten verbindt en de verschillen verdwijnen: dat is Mijn Wereldkeuken. Initiatiefneemster Svetlana Hendriks is elf jaar geleden vanuit Wit-Rusland naar Nederland gekomen: “Ik heb het hele proces van integratie meegemaakt.” Het valt haar zwaar, omdat ze de verbinding met anderen mist. En dus roept ze dit project in het leven. In samenwerking met Stadlander Buurtcultuurfonds organiseert Svetlana kookworkshops voor iedereen die behoefte heeft aan verbinding met andere immigranten. Een plek waar iedereen gelijk is en verschillen verdwijnen. 

‘Zodra de schorten aangaan, zie je de verschillen voorzichtig verdwijnen’

Op donderdag 20 oktober 2022 startte de eerste bijeenkomst van ‘Mijn Wereldkeuken’ in de wijken Warande en Gageldonk, met als thema Wit-Rusland. De tien deelnemers zijn verdeeld in kleine groepjes. Svetlana legt uit: “Mensen van allerlei achtergronden, leeftijden en religie ontmoeten elkaar vanavond. Wat bijzonder is om te zien: zodra de schorten aangaan, zie je de verschillen voorzichtig verdwijnen.”

Naast vermaak staat ‘Mijn Wereldkeuken’ ook in het teken van kennis overdragen. Welke messen gebruik je in de keuken? Wat zijn de regels rond hygiëne? Hoe bewaar je voedsel op een verantwoorde manier? En hoe voorkom je kruisbesmettingen? Svetlana licht toe: “We beginnen de avond met theoretische informatie.” 

Tekst gaat verder onder de foto


Horen, zien, ruiken, proeven

Met als thema Wit-Rusland, is Svetlana de kok van die avond. “Ik geef informatie en tips: welke kruiden gebruiken we? Welke gerechten zijn typisch voor mijn cultuur?” 

In de receptenboekjes die Svetlana uitdeelt, staan de beschrijvingen van de gerechten en ingrediënten. Op de achtergrond klinkt traditionele Wit-Russische muziek en sommige deelnemers dragen een passend kostuum. “Het is echt een cultuurfeest”, zegt Svetlana trots. De teamspirit is voelbaar en iedereen heeft een grote glimlach op zijn of haar gezicht. “In de keuken werkt iedereen samen: ze helpen elkaar met het snijden van aardappels, luisteren naar het geluid van bubbelende pannen, proeven van elkaars gerechten en maken selfies in de keuken.”

Tekst gaat verder onder de foto

De waardering voor deze gezellige avond hoort de chef terug als de groep gezamenlijk aan tafel schuift. Van complimenten over de mooie cultuur tot de gerechten die verrukkelijk smaken. De verbinding die in de keuken ontstaat, blijft buiten de keuken bestaan. Svetlana: “Ik zie heel vaak dat mensen met elkaar in contact blijven met elkaar, in kleinere groepjes. Daar doe je het voor.” 

Iedereen mag zichzelf zijn

Svetlana is trots op de fijne sfeer die voelbaar is tijdens ‘Mijn Wereldkeuken’: “Hier kunnen we iemand zich welkom laten voelen, in de schijnwerpers zetten en de kans geven om te groeien.” Mijn Wereldkeuken is voor iedereen die trots is op zijn cultuur en anderen kennis wil laten maken met zijn of haar afkomst door middel van eten. “Je ziet dat deze deelnemers zelfvertrouwen krijgen en trots zijn op hun cultuur.”

De nieuwsgierigheid in de groep zorgt voor een open sfeer. Eén van de reacties van de deelnemers: “Het is mooi om te zien hoe je als één team werkt in een keuken. Anderen laten zien waar je vandaan komt, is niet eng. Het is juist leuk.”

Tekst gaat verder onder de foto

Svetlana: “Een van de deelnemers is een Surinaamse man die al zijn hele leven kookt als vrijwilliger in een maatschappelijke keuken. Hij geeft de jonge deelnemers advies over diverse snijtechnieken, dat is zo waardevol.”

Elke week een ander land

De reacties op de startbijeenkomst zijn geweldig. Deelnemers proeven ‘nieuwe’ smaken, de ondersteuning van de vrijwilligers is zeer waardevol en de verbinding met andere mensen wordt gelegd. “Tijdens deze avond zijn er van de enthousiaste deelnemers al vele initiatieven gekomen voor het organiseren van eigen cultuuravonden.”

Zo staat er op 11 november een Hollandse avond op het programma, met Hollandse gerechten op de kaart en Nederlandse muziek door de speakers. Deelnemers die behoefte hebben aan verbinding zijn zeer welkom. Aanmelden kan via info@mijnwereldkeuken.nl.

Lees voor