Kijkje in het Huis van de Wijk: ‘Het wordt iets heel moois’

15 mei 2023

Het Huis van de Wijk groeit door tot een plek van en voor Gageldonk-West. Wijkbewoners konden vrijdag zelf voor het eerst zien hoe het gebouw er van binnen uit komt te zien. Tegelijk was er open huis bij het nieuwe Centrum Gageldonk aan de overzijde van het Piusplein.

Aan de uitnodiging van bouwers De Kok Bouwgroep en Lithos bouw & ontwikkeling om te komen kijken, gaven flink wat mensen gehoor. Als geen ander weet Egbert van Wendel hoe belangrijk een goed Huis van de Wijk is. Zeker in Gageldonk-West. De beheerder van De Kastanje, het huidige wijkhuis, is een van de bezoekers tijdens de kijkdag op de bouwplaats van de Piushof. Daar komt straks op de begane grond en eerste verdieping het Huis van de Wijk.  

Nieuwsgierig

“Ik heb al een paar keer staan kijken, maar je loopt niet zomaar een bouwterrein op.” Nu kan dat wel. Egbert is verbaasd over de grootte van de nieuwe voorziening. “Maar ik schrik er niet van, hoor. Ik heb de tekening al mogen zien.” Bovendien is hij wel wat gewend. “Ik ben ook beheerder van het wijkcentrum op ’t Fort. Dat is bepaald niet klein.”

De huidige bezoekers van de Kastanje zijn heel nieuwsgierig naar het moment dat het Huis van de Wijk opent. “Die vraag krijg ik regelmatig”, meldt Egbert. Planning is dat komend voorjaar alles klaar is. Dat wil zeggen dat het Huis van de Wijk ook helemaal is ingericht. De bouw zelf is eind dit jaar gereed.

Over zijn rol als beheerder zegt hij: “Ik vind het mooi dat je iets voor mensen kunt betekenen. Ze zijn nog steeds blij met de Kastanje nu. Als het vakantie is, missen ze de samenkomst. Die betrokkenheid zal straks niet anders zijn!”

Renovatie

Mia de Vos en John Smits wonen in de Piushof. Zij zien elke dag hoe hard er door de vaklieden van De Kok Bouwgroep wordt gewerkt aan het Huis van de Wijk en de rest van het gebouw. Want ook de woningen erboven zijn of worden aangepakt. “Onze woning is al klaar.” Een grondige renovatie, waardoor de appartementen een stuk energiezuiniger zijn. Onder meer door driedubbel glas en een hybride warmtepomp.

De Piushof krijgt bovendien een heel andere buitenkant, passend bij de veranderde omgeving. “We wonen hier al 19 jaar heel graag”, vertelt John. “We wisten dat er lawaai zou zijn, maar we zijn positief. Ik heb mogen meepraten in de klankbordgroep.” Daardoor is hij goed op de hoogte. “We krijgen er iets heel moois voor terug. We hopen dat het Huis van de Wijk gaat leven, zowel voor ouderen uit de wijk als de jongeren.” Op deze dag zien ze voor het eerst wat er onder hen in het Huis van de Wijk gebeurt en dat bevalt prima.

Van sloop naar nieuwbouw

Lopend naar de winkel, lekker makkelijk. Terwijl ze nu nog de auto pakken om naar de Nettorama te gaan. Lotte Weeda en Chiel Bij de Vaate wonen sinds een aantal jaren aan de Parallelweg en willen nu wel eens zien wat er in hun ‘achtertuin’ allemaal gebeurt. “We kwamen hier wonen toen de sloop van het oude winkelcentrum De Gentiaan begon. We hebben de hele ontwikkeling meegemaakt.”

Regelmatig loopt het jonge stel om de bouwhekken, maar binnen mogen kijken is toch een andere ervaring. “Het is mooi en het gaat heel hard. Het is een goede ontwikkeling.” Blij zijn ze ook dat er zoveel parkeerplekken komen rondom de nieuwbouw. “Hopelijk parkeren er dan minder mensen bij ons. Want nu staat het altijd vol omdat we net buiten het betaald parkeren vallen.”

‘Het knapt hartstikke op!’

Sylvia Geers (Parellelweg) en Mattanja de Graaff (Plataanstraat) zijn twee bekenden van elkaar en treffen elkaar tijdens het open huis. “Het is een verrijking voor de wijk. Het was allemaal heel oud wat er stond. Ik hoop vooral dat het in de toekomst ook netjes blijft”, meent Sylvia. “Hopelijk gaan mensen er goed mee om”, voegt ze er aan toe terwijl Mattanja instemmend knikt. Die is zelf kort en duidelijk in haar commentaar: “Het knapt hartstikke op!”

Lees voor